Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Yuliya Levchenko

Atlete van de week: Yuliya Levchenko

door hardloopnetwerk

Yuliya Levchenko vierde vorige week dinsdag, op 28 november, haar 20ste verjaardag. De atlete uit Oekraïne, actief op het hoogspringen, behoort echter inmiddels al tot de canon van de atletiek. Dat is niet geheel zonder reden. Want Levchenko is vicewereldkampioen op het hoogspringen geworden in Londen, afgelopen zomer. Tevens won zij een bronzen medaille op de EK Indoor in Belgrado en kreeg ze maar liefst goud om haar nek na geweldige prestaties op de EK <23 jaar in Bydgoszcz. Haar grote talent werd onlangs beloond met de prijs voor ‘Rising Star of the Year’ door European Athletics.  

Door: Joost Veenstra

Ha, Yuliya. De prijs voor vrouwelijk ‘Rising Star of the Year’, van European Athletics, heb jij laatst op goede gronden steunende redenen in de wacht gesleept. Wat is nu de waarde van deze award voor jou? 

Deze award is heel erg belangrijk voor mij. Er is hard gewerkt in 2017. Dus ik ben blij dat mijn krachtinspanningen zijn opgevallen in Europa. Ik was alsnog erg verrast om in zo’n gezelschap te zitten met andere meiden (Konstanze Klosterhalfen uit Duitsland en Yasemin Can uit Turkije waren ook genomineerd, red.). Ieder van hen verdiende deze geweldige award. De award geeft me een boost om de komende tijd nóg meer progressie te boeken.

Kijk je weleens, zij het een dag of twee later, je eigen sprongen terug? Zo ja, hoe is het om dat dan te zien? En wanneer je dit niet doet, waarom dan niet?

Soms kijk ik mijn sprongen terug. Dat is erg grappig! Maar het is puur voor de lol, want ik vertrouw altijd op mijn gevoel tijdens mijn sprongen. Als ik spring, denk ik er namelijk niet aan hoe mijn sprong eruitziet.

Yuliya in het stadion van het EK Indoor in Belgrado, waar de atlete brons won. FOTO: Instagram Yuliya Levchenko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar won je goud in Bydgoszcz, zilver in Londen en brons in Belgrado. Eigenlijk is dat ongewoon voor een atlete van jouw leeftijd. Maar hoe zie jij dit?

Iedere atleet heeft zijn of haar eigen dromen en doelen. Ik volg ze, ik doe wat ik leuk vind. En ik wil dat áltijd op een goede manier doen.

Op welke prestatie, of prestaties, van het afgelopen jaar ben je het meest trots?

Mijn beste prestatie was op de WK 2017 in Londen, maar de Diamond League-wedstrijd in Monaco dit jaar was ook geweldig voor me. Ik voelde me moe en ik wist niet hoe ik een goed resultaat kon neerzetten. Maar er kwam weer een nieuw persoonlijk record en ik sprong 197 centimeter. Een prestatie als deze motiveert mij.

Volgend jaar zijn de EK in Berlijn. Bedenk jij vooraf een minimum doel voor jezelf?

Stellig: Ik wil er naartoe gaan en als alles goed gaat, wil ik daar het beste van mezelf laten zien.

Nog even over jouw sprongen. Wanneer is een sprong voor jou perfect?

Een sprong is voor mij perfect, wanneer ik mij er na de sprong niet veel van kan herinneren en wanneer ik achteraf niet te veel van afweet. Maar een sprong kan ook perfect zijn als ik hem op een andere manier doe, die tegelijkertijd ook goed is.

Wie zijn de meest belangrijke mensen om je heen?

Mijn familie, coach en manager! En iedereen die mij en mijn doelen begrijpt.

Tot slot. Discipline is belangrijk in het leven van een atleet. Hoe weersta jij verleidingen, zoals al die zoetigheden, om alsmaar te blijven presteren?

De beste discipline is wanneer er geen discipline nodig is, vind ik. Als ik zelf maar goed begrijp ‘waarom’ en ‘waarvoor’ ik het doe. Ik houd trouwens wel van snoepjes!

Hoofdfoto: Axel Kohring

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten