Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Zoë Sedney

Atlete van de week: Zoë Sedney

door hardloopnetwerk

Deze week is ons ‘Atlete van de week’ Zoë Sedney! Zoë won deze zomer, op het European Youth Festival (Györ), tweemaal een gouden plak, op de onderdelen 200m sprint en 100m horden, en ook nog eens een zilveren plak op de 4x100m estafette. De atlete van ARV Illion heeft duidelijk heel veel talent (en dit heeft ze niet van een vreemde…) We interviewden haar onder andere over de keuze tussen de horde en sprint, haar trainingsweek en hoe ze omgaat met het leven als topsporter.

Door Floor Doornwaard

Kun je wat vertellen over hoe je bent begonnen met atletiek? Wanneer ben je er bijvoorbeeld achter gekomen dat je sterkste punten bij de kortere afstanden liggen? 

 Ik denk dat we het allemaal wel kennen: Je bent jong en je ouders willen je laten sporten. Je gaat verschillende proeflessen langs om te kijken wat je nou echt interesseert. Zo ging dit dus ook in mijn geval. Bij mij blonken er twee sporten uit. Atletiek en hockey. Naast het feit dat ik atletiek gewoon leuk vond om te doen, deed mijn zus (Naomi Sedney) het natuurlijk ook al. Ik ben hiermee ongeveer begonnen rond mijn zevende en heb vanaf het begin meerkamp gedaan. Als je meerkamp doet heeft iedereen wel zijn sterkere en zwakkere onderdelen. Bij mij vielen de kortere afstanden en springonderdelen het meest op. Hier focus ik me dus nu ook meer op door sinds vorig jaar in sprint, horde en hoogspringen een extra training naast de meerkamptrainingen te doen.

Je zit nog op de middelbare school, hoe combineer jij topsport met school? Heb je tips voor andere atleten? 

Ik zit op het Erasmus College in Zoetermeer. Lekker dichtbij dus ik hoef niet zo ver te fietsen haha! Ik zit nu in 5 gymnasium. Mijn school is best flexibel, dit komt omdat het een daltonschool is. Op een daltonschool heb je zelfstandige uren waarin je zelf inplant wat je gaat doen. Dit heeft een voordeel met topsport, omdat je met de coördinator afspraken kan maken om in deze daltonuren je huiswerk te doen of te leren voor een toets, waar je misschien geen tijd voor had door trainingen. Het belangrijkste is om alles goed te plannen. Je trainingen, huiswerk, eten maar ook slapen. Zo weet je dus al goed van tevoren of je in de knoop zal komen met dingen. Dit kan je dan ook goed (op tijd) communiceren met school of je trainer.

Je zus is natuurlijk een nationale topper en kan jou veel leren over topsport. Wat is het belangrijkste wat je van haar hebt geleerd? 

Het belangrijkste wat ik van mijn zus leer is haar doorzettingsvermogen en haar commitment naar de sport. Haar topsport staat in het middelpunt van haar leven en ze laat er dus ook veel voor (zoals feestjes, normaal eten enz.) Ze is dan ook niet alleen mijn zus, maar ook mijn voorbeeld en grootste maatje.

Het belangrijkste wat ik van mijn zus leer is haar doorzettingsvermogen en haar commitment naar de sport

Wat was de allerleukste wedstrijd die je ooit gelopen hebt en waarom? 

 Over deze vraag heb ik echt een paar dagen nagedacht… Ik vind dit zo moeilijk te beantwoorden. Er zijn zoveel leuke wedstrijden in mijn leven waaraan ik heb meegedaan. Bijvoorbeeld het NK meerkamp 2017, naast dat het goed ging was het ook heel gezellig. De groep ligt elkaar goed en is heel hecht. Maar natuurlijk ook het EYOF dit jaar. Dit was zo gaaf om mee te maken en echt een ervaring! Bovendien zijn er natuurlijk ook nog de ploegencompetities. Want wat is er nou leuker dan met je eigen clubje een wedstrijd te doen? Zo kan ik nog wel even doorgaan… Want ik heb eigenlijk nog nooit echt een wedstrijd gehad waar ik het niet naar mijn zin had of me niet op mijn gemak voelde.

Kun je ons een kijkje geven in een gemiddelde trainingsweek? 

Ik train 5 keer in de week en ik zal even een voorbeeld weekje geven. Op maandag heb ik meerkamptraining bij Remco van Veldhuizen. Afgelopen week deden we kogelvormen: Uitgebreide loopscholing en daarna komt altijd een loopschema wat deze keer 2x 600 max en dat was killing! De volgende training is dan op woensdag bij ATR(horde). We beginnen altijd met oefeningen en core om warm te worden. Daarna wordt alles meer hordespecifiek. Elke week ligt het accent van de training ergens anders. Wat nu het bijtrek been was! Ook hier eindigen we met een loopschema. Donderdagochtend is een apart gevalletje…Samen met 2 anderen van de meerkampgroep train ik op donderdagochtend extra. Dit doe ik niet elke week maar 1x in de 3 weken in plaats van mijn zondagtraining. Hier ligt de focus vooral op verspringen en/of speerwerpen.

Vrijdagavond kan het van alles zijn wat we eerst doen. Meestal daarna gaan we turnen waar ik echt fan van ben hahaha #oepsnot. Dan hebben we zaterdagochtend de sprinttraining bij ATR. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet heel vaak ben geweest (tot nu toe) wegens wedstrijden, Papendal, trainingsweekenden etc. Zoals ik al zei doen we op deze dag sprint, het gaat een beetje hetzelfde in zijn werk als op woensdag alleen dan niet gericht op horde. Hierna doe ik kracht. Dit ga ik vanaf dit jaar doen. Ik weet nog niet echt hoe dit in zijn werk gaat, maar ik ben benieuwd!

Ten slotte heb ik zondagochtend hoogspringtraining bij Marlies. Hier ben ik dan 2 keer in de 3 weken! We beginnen met core, balans en mobiliteitsoefeningen. Dan gaan we wat meer naar hoogspecifiek zoals gallopjes, cirkeltjes of achtjes. We eindigen dan deze trainingsweek met heerlijk hoogspringen!

Moet je ook dingen ‘laten’ om zo te presteren/trainen (Bijvoorbeeld feestjes of vroeg je bed in)?

Ik denk dat ‘laten’ wel een groot woord is. Natuurlijk ga ik naar minder feestjes dan anderen en zeg ik soms mijn afspraken af omdat ik bijvoorbeeld training heb. Maar het is niet zo dat ik het niet doe. Ook ik heb soms een feestje. Mijn sport is de stam van de boom, maar de takken eromheen vind ik ook belangrijk en hier maak ik ook tijd voor vrij. Ik ga wel op tijd naar bed, zodat ik aan voldoende slaap kom. Maar ik ben een persoon die van en-en houd en dit mag wel wat meer of-of worden.

Mijn sport is de stam van de boom, maar de takken eromheen vind ik ook belangrijk en hier maak ik ook tijd voor vrij.

Je kan onwijs goed sprinten, maar je bent ook een toptalent in de hordes. Als je toch écht moet kiezen, waar ligt je voorkeur? 

 Deze vraag krijg ik de laatste tijd steeds vaker en dat vind ik wel grappig. Als deze vraag me een jaar geleden gesteld werd had ik voor 100% zeker sprinten gezegd. Gewoon omdat dit me meer lag want horde trainde ik nog niet echt. Je ziet hem natuurlijk al aankomen, want nu zal ik op deze vraag antwoorden dat hordes mijn voorkeur heeft. Eerst had ik nog niet echt vertrouwen hierin en zag ik horde een beetje als iets wat ik bij het sprinten deed. Afgelopen jaar is dit helemaal veranderd en heb ik echt vertrouwen in het hordelopen gekregen. Elke training gaat weer een stukje beter. Zo begint horde steeds meer mijn voorkeur te krijgen.

Hoofdfoto: M. Staphorst

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten