De afgelopen twee weken werden de wereldrecords op de marathon bij de vrouwen en bij de mannen verbetert. Tigst Assefa liep in Berlijn de onwaarschijnlijk snelle 2:11:53. Kelvin Kiptum deed in Chicago 2:00:35 over de marathon, waarmee hij het wereldrecord van Eliud Kipchoge verbrak. De één deed het op de allernieuwste adidas schoenen, de ander op de nieuwe wondersloffen van Nike. Is het eind van de schoenenrevolutie in zicht?
Eind september verpulverde Tigst Assefa het wereldrecord op de marathon voor dames. In Berlijn liep ze 2:11:53 op de onlangs uitgebrachte superschoenen van adidas, de Adizero Adios Evo Pro 1. Haar tijd was ruim twee minuten sneller dan het oude wereldrecord van Birgid Kosgei, gelopen op Nike’s in Chicago. Na de finish in Berlijn zag je overal de foto’s van een blije Assefa en met trots hield ze haar ‘superschoenen’ boven haar hoofd en kuste de schoenen.
Afgelopen weekend was het Kelvin Kiptum die het wereldrecord van Eliud Kipchoge in Chicago uit de boeken liep. De Keniaan liep naar de overwinning in 2:00:35 op de Nike Alphafly 3. De toptijd van Eliud Kipchoge, gelopen in Berlijn, werd verbroken en de magische twee uur grens is nog maar 35 seconden weg.
Tigst Assefa over de adidas schoenen: ‘Dit is de lichtste raceschoen die ik ooit heb gedragen. Het gevoel om erop te lopen is een ongelooflijke ervaring, iets wat ik nog nooit eerder zo heb gevoeld’. Voor het eerst leek het alsof Adidas een snellere schoen had dan Nike. Het was Nike die al in 2016 een superschoen introduceerde (de Nike Vaporfly 4%) met een hardlooprevolutie als gevolg. Over de adidas Adizero Adios Evo Pro 1 is al veel bekend, dat lees je hier.
Adidas leek dus eindelijk snellere schoenen te hebben, maar nu, slechts twee weken later, is er al het antwoord van Nike. Tijdens de Chicago Marathon van dit weekend brak Kelvin Kiptum het marathonrecord voor mannen in een verbazingwekkende tijd van 2:00:35. De 23-jarige liep op een paar nieuwe Nike Dev 163-prototypeschoenen, die legaal zijn volgens de World Athletics-regels. En dinsdag bevestigde Nike dat deze schoenen in feite de nieuwe Alphafly 3 zijn, die in januari 2024 in de verkoop komen.
Onze eigen Sifan Hasan, die de damesrace in Chicago won in een parcoursrecord, liep de op één na snelste tijd in de geschiedenis (een Europees en Nederlands record). Ze droeg dezelfde schoenen als Kiptum, inderdaad, de Nike Alphafly 3. Op de site van Believeintherun.com lezen we dat het erop lijkt dat deze nieuwe versie van de Alphafly is uitgevoerd met iets meer foam (vooral in het middengedeelte) en dus een nog hogere energie teruggave. Verder lijken er geen grote nieuwe revolutionaire technologiën in de schoen te zitten. Het gewicht van de schoen is vermoedelijk gelijk aan de eerste versie (de tweede was ietsje zwaarder).
Naarmate het wereldrecord dichter bij de magische 2 uur komt, voelt het in veel opzichten alsof het verbreken van wereldrecords een strijd om technologie is geworden. Na Kipchoge’s marathon binnen de 2 uur in 2019 (Wenen) voerde World Athletics de Athletic Shoe Regulations in. Schoenen moeten nu aan een aantal criteria voldoen, waaronder een zool die niet dikker is dan 40 mm en niet meer dan één stijve structuur (zoals een plaat van koolstofvezel). En de schoen moet beschikbaar zijn voor concurrenten, en ‘minstens een maand beschikbaar zijn geweest voor aankoop’. Is dat niet het geval dan moeten de nieuwe schoen goedgekeurd worden door de CEO van World Athletics. In het geval van de Adizero Adios Pro Evo 1 kwam de schoen op 14 september 2023 te koop (zij het met een extreem beperkte voorraad en voor een prijs van 500 euro). De Alphafly 3 (ook wel de Nike Dev 163 genoemd) is momenteel niet voor de consument te koop, maar is tot december 2023 door World Athletics goedgekeurd voor ‘ontwikkelingsgebruik’. De AlphaFly is vanaf januari vermoedelijk voor 275 euro te koop.
De super-schoen-strijd tussen merken is nog steeds actueel en het eind is nog (lang) niet in zicht. Nu zijn de andere merken weer aan zet. We zijn benieuwd en kijken de aankomende weken met een oplettende blik naar de toplopers in de marathons van Amsterdam, New York en Valencia.
Populaire reviews van schoenen met een carbonplaat
- Het jaar van Sifan Hassan
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Onze 42 favoriete hardloopboeken
- Verbeter je kracht en flexibiliteit: De 5 beste kuitoefeningen
- Valencia Marathon (alle uitslagen) en interview Björn Koreman