Nederlands kampioen marathon Anne Luijten loopt zondag 15 oktober de marathon van Amsterdam. We vroegen haar een dagboek bij te houden van haar op één na laatste week uit de voorbereiding. ‘In Amsterdam loop ik komende zondag mijn derde marathon. Hardloopnetwerk vroeg me om mijn taper te beschrijven. Nou, er was een taper op papier en dan is er de realiteit… En die komen dit keer helaas niet helemaal overeen. Ik neem jullie even mee.‘
Wat aan deze trainingsweek vooraf ging
Vier weken voor de Amsterdam Marathon draaide ik mijn zwaarste trainingsweek van de voorbereiding: 181 kilometer met o.a. een baantraining van 4x 2000 meter rond mijn wedstrijdtempo op de 10 kilometer en een marathonsessie met 3 x 8 kilometer op marathondoeltempo. Drie weken van tevoren was het totaal aantal kilometers al wat minder (155 km), met een iets minder zware baantraining maar nog wel een laatste serieuze sessie in het weekend. Eigenlijk bestond die sessie uit in totaal 20 kilometer aan marathonblokken in de Arnhemse uiterwaarden, maar in overleg met mijn coach John Jansen mocht ik in plaats daarvan het NK halve marathon in Breda lopen. En met succes, want ik werd er Nederlands kampioene zonder alles te hoeven geven, waardoor ik er ook nog eens extra van kon genieten. Ontzettend gaaf om een tweede Nederlandse titel te pakken. En toen kwam afgelopen week.
Maandag
Ochtend – easy duurloop 6,5 km
Gisteren had ik maar een kilometer uitgelopen (iets met meerdere prijsuitreikingen en de trein halen), dus eigenlijk was dit uitgesteld uitlopen. Ik loop een rustig rondje door Park Sonsbeek (dit park bevindt zich op 500 meter van mijn huis, wat een luxe he?!). Even na half 9 ben ik weer thuis en om 10 uur zit ik achter mijn bureau. Ik heb na mijn laatste Rotterdam Marathon besloten minder te werken en gelukkig is mijn werkgever (de Gemeente Arnhem) flexibel. Ik mag dus maandag tot en met donderdag van 10 tot 3 uur werken (20-urige werkweek), waardoor ik in de ochtend en in de namiddag voldoende tijd heb voor mijn trainingen. Ideaal.
Lees ook: 8 tips voor de laatste week van je marathonvoorbereiding
Middag – easy duurloop 10,6 km
De namiddag ja… Of in dit geval de avond, want ik heb moeite op tijd van mijn werk te vertrekken en vervolgens last van uitstelgedrag (ik ben ook maar een mens). Na het rondje Arnhem-Noord van vanochtend pak ik nu de brug naar Zuid. Lekker door de uiterwaarden, de wilde koeien en paarden gedag zeggen. Grappig: een jonge hardloper rent me tegemoet, zegt me gedag en keert vervolgens om. ‘Ben jij Anne?’ vraagt hij. Hij blijkt me te hebben gezien bij het Runcafé, vorige week woensdagavond bij mijn atletiekclub Ciko’66. De jongen blijkt door de avond supergemotiveerd geworden en is van plan een dag later voor het eerst mee te trainen bij de club, vertelt hij me enthousiast. Hij loopt het hele rondje met me mee en kan het tempo van 4:30/km prima aan. Dat zijn de leuke momenten!
Dinsdag
Ochtend – oefeningen
Ik doe een aantal keer per week wat oefeningen om het lichaam sterk en fit te houden, zoals buikspieroefeningen, oefeningen op een been en oefeningen met bandjes.
Middag – duurloop 13,5 km
De afgelopen weken moest ik tot wel 90 minuten lopen op dinsdag, maar we zijn aan het taperen. Dus vandaag staat er maar een uur op het programma. Rik Goethals, die hier in de buurt woont en bij het Runcafé had gehoord dat ik altijd op zoek ben naar meer trainingsmaatjes, had voorgesteld samen te lopen. Ik laat hem een mooie ronde door de bossen van Arnhem-Noord zien en we praten na over het NK halve marathon van de Singelloop Breda.
Woensdag
Ochtend – easy duurloop 6,6 km
Ha! Geen 50 minuten op het schema zoals normaal, maar max. 40 minuten. Ik voel me een beetje moe en die extra paar minuten gaan het verschil niet meer maken, dus ik maak er een ruim half uur van. Op het werk geven mijn collega’s en ik een presentatie aan enkele ambtenaren uit Den Haag over hoe we Arnhem klimaatbestendig (proberen te) maken. Daarna geven we ze een rondleiding langs enkele klimaatadaptieve projecten in het centrum. Erg leuk om te doen, maar ik knijp er wel vroegtijdig tussenuit; anders lukt het me nooit om me aan die 20 uur te houden! Mijn vriend Nick ontmoet me in het centrum zodat we samen een mooi pak uit kunnen zoeken. We gaan namelijk drie weken na de marathon trouwen en er moet nog genoeg geregeld worden. Dan krijg ik een berichtje van Bas Visserman van Runnersworld Arnhem: mijn nieuwe carbonschoenen van Saucony zijn binnen! In Rotterdam liep ik nog op de Saucony Endorphin Pro, maar ik heb een 5D-labtest gedaan en daar kwam de Elite nog beter uit. Daar ga ik dus in Amsterdam op lopen. Toch fijn om daar alvast weer wat voordeel mee te behalen!
Avond – 10 x 600m baantraining 16 km
Ook nu loop ik minder dan normaal. Meestal doen we 8 kilometer aan tempo’s. De training gaat best goed. Zoals deze voorbereiding elke woensdag wel het geval was, draai ik mee in een lekker treintje.
Donderdag – 0 km
Oh nee, ik word wakker met een pijnlijke keel! Waar komt dat nu zo ineens vandaan… Even ben ik bang dat ik corona heb, maar de test is negatief. Maar ziek zijn kan ik nu hoe dan ook niet gebruiken. Ik ga niet naar werk, blijf slapen zolang als mijn lichaam wil slapen en luier de rest van de dag in de hoop deze verkoudheid/ziekte de kop in te drukken.
Vrijdag – 10 km
Ochtend – easy duurloop 10 km
Pfoe, de keelpijn is gelukkig weer net zo snel weg als dat het opkwam. Maar ik ben wel verkouden (snotterig). Ik werk vanaf huis (voor het eerst in een hele lange tijd), loop een kleine 50 minuten heel rustig met Nick, ga naar de fysio (want ik heb ook nog een pijntje gekregen aan mijn knie) en ’s avonds heb ik krachttraining. Tussendoor doe ik alles wat ik kan bedenken om de verkoudheid te stoppen: ik zit ik aan de thee met gember/citroen/honing, slik extra zink en vitamine C en houd me vooral rustig. ’s Avonds kom ik maar moeilijk in slaap: dat blijkt namelijk best lastig als je niet door je neus kunt ademen…
Lees ook: Zo ga jij goed voorbereid de winter in
Zaterdag – 13,5 km
Middag – easy duurloop
Mijn Polar bevestigt ’s ochtends wat ik al dacht: mijn slaapscore is slecht, want mijn rusthartslag was hoger dan normaal en de hartslagvariabiliteit lager. Eigenlijk zou ik vandaag een laatste mini-marathonsessie doen (20-15-10 minuten), maar we besluiten dat dat meer kwaad dan goed zal gaan doen. Alle energie moet nu gaan naar het vechten tegen de verkoudheid. In plaats daarvan doe ik ’s middags met Dominic Bersee een duurloopje. Hij is een hardloopvriend die ik nog ken vanuit mijn tijd bij Olympus’70 in Naaldwijk. Enkele keren per jaar combineren we een training. Hij moet uit Delft komen, dus blijft gezellig slapen. Na de training heeft Nick heerlijk voor ons gekookt en kijken we naar de film ‘1917’. Een aanrader!
Zondag – 15 km
Ochtend – 15 km easy duurloop
Gisteravond heb ik samen met mijn coach en fysio besloten dat de marathonblokken definitief van de baan zijn. In plaats daarvan doe ik het zoveelste rustige duurloopje. Dominic en ik wandelen naar Tom de Gelder, die ook ooit bij Olympus’70 trainde en nu 800 meter bij mij vandaan woont. Vanaf daar doen we een mooie ronde over de Veluwezoom. Ik keer eerder terug, want tja, ik ben nog steeds verkouden.
Hier vind je alle informatie over de Amsterdam Marathon.
Olympische limiet?
Ideaal is het allemaal niet. Wat wel ideaal was, waren de 9 weken hiervoor, waarin ik beter heb getraind dan ooit tevoren. En dat nadat ik vlak voor de marathonvoorbereiding nog dacht dat alles verloren was, omdat ik pijn had aan mijn voet. Dat ging na een week op hoogtestage in Zwitserland op miraculeuze wijze over. Ik vertrouw er dus op dat ook dit keer weer alles net op tijd goedkomt en dat ik zondag 100% gezond en fit aan de start sta. Als dat het geval is en de weersomstandigheden zijn goed, dan zou het zomaar kunnen dat je me zondag in Amsterdam ziet weggaan op de Olympische limiet (2:26.50). Duimen jullie voor me?
Foto’s: Bjorn Parée & Erik van Leeuwen
- Het jaar van Sifan Hassan
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Onze 42 favoriete hardloopboeken
- Verbeter je kracht en flexibiliteit: De 5 beste kuitoefeningen
- Valencia Marathon (alle uitslagen) en interview Björn Koreman