Home Laatste Nieuws WK-special: Q&A met Maureen Koster

WK-special: Q&A met Maureen Koster

door hardloopnetwerk

Maureen Koster (27) heeft zich in de afgelopen jaren omgeschoold van 1500m tot 5000m-loopster. Bij het Europees Kampioenschap in Berlijn in 2018 liep ze die afstand voor het eerst op een internationaal toernooi (8e, 15.21,64). De series van de 5000m zijn op woensdag 2 oktober om 17:25 uur Nederlandse tijd, de finale vindt plaats op zaterdag 5 oktober om 20.25 uur (het is in Doha 1 uur later). Wij vroegen aan Maureen hoe ze ervoor staat. 

Hoe verloopt je voorbereiding op de WK?

“Mijn voorbereiding op de WK verloopt de laatste periode eigenlijk vlekkeloos. Ik ben fit en heb alle trainingen die ik wilde doen kunnen doen. Ik denk dat het met de vorm wel goed zit en ik hoop dan ook op een finaleplek tijdens de WK.”

Je traint nu zo’n 7 maanden bij de groep in Loughborough. Hoe bevalt dat tot nu toe? Op welke gebieden heb je progressie gemaakt?

“Bijna 7 maanden ja. Ten eerste ben ik heel erg blij dat ik nu een trainingsgroep heb en (bijna) nooit meer trainingen alleen hoef te doen. Daarnaast is mijn huidige coach altijd aanwezig op de trainingskampen en dat was voorheen vaak niet mogelijk. Er zijn verschillende dingen waar we momenteel aan werken, maar op korte termijn merk ik dat ik de meeste progressie heb gemaakt op het gebied van mijn uithoudingsvermogen. Ik doe ook erg veel drills om reactiever te worden, maar dit heeft uiteraard wel wat tijd nodig voordat dit zichtbaar zal zijn in mijn looptechniek.”

Je bent op dit moment op trainingskamp in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Er zitten ook veel WK-gangers in het Zwitserse St Moritz. Waarom heeft jouw groep voor Potchefstroom gekozen?

“In Doha is het erg warm en mijn coach wilde dat de overgang van de temperatuur niet te heftig zou zijn. Het is hier momenteel 30 tot 32 graden en ik ben ondertussen volledig geacclimatiseerd aan deze temperaturen. Potchefstroom ligt bovendien op ongeveer op 1400m hoogte wat betekent dat je veel kwaliteit kan leveren in de baantrainingen. Om wat meer van hoogte te profiteren slaap ik ’s avonds in een hoogtetent.”

Kun je ons meenemen in één van jouw trainingsdagen daar? Hoe ziet zo’n dag eruit?

“Op dinsdag doen we altijd een baantraining met aansluitend gym. Ik sta op rond 7:30 uur, eet havermout en ga daarna naar onze favoriete koffietent voor een flat white. Rond half 10 doe ik een korte duurloop van 3 mijl. Ik lunch rond 1 uur.

De rest van de middag bestaat voornamelijk uit lezen of netflixen.  Eind van de middag vertrekken we naar de baan waar ik vorige week 4x1200m deed. Meteen daarna gaan we naar de gym voor wat activations en weights.”

Je liep al meerdere keren ruim onder de WK-limiet en hebt veel toernooi-ervaring. Wel wordt het in Doha erg warm. Kun je daarmee omgaan? Wat verwacht je van dit WK?

“Er is airco in het stadion dus ik denk dat de temperatuur voor een 5 kilometer niet te warm gaat zijn. In Doha zelf is het wel heel erg warm, maar aangezien ik 29 september pas naar Doha reis en ik daar geen trainingen meer hoef te doen, zal dit geen probleem zijn.”

Heb je een favoriete 5km-specifieke training?

“Ik vind de trainingen waarin lange tempo’s worden afgewisseld met korte tempo’s het leukst. Dit zijn zware trainingen maar uitdagende trainingen.”

Foto: Max Kooijmans


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten