Home Laatste Nieuws Roy Hoornweg doet poging wereldrecord marathon op loopband

Roy Hoornweg doet poging wereldrecord marathon op loopband

door hardloopnetwerk

De Nederlandse topatleet Roy Hoornweg doet op 16 september een gooi naar het wereldrecord marathon op een loopband. De atleet uit Papendrecht haasde al vijf keer een ander naar een wereldrecord, nu is het tijd voor zijn eigen wereldrecord. Het persoonlijk record op de marathon van Roy Hoornweg staat op 2:16.38. Voor het record op de loopband moet hij sneller dan 2:17.56 lopen.

Afgelopen zondag won Roy Hoornweg de halve marathon van Rotterdam in 1:06.54. Geen persoonlijk record, maar daar was hij ook niet op uit: ‘Ik zag het als een training voor mijn wereldrecordpoging. Op vrijdag 16 september wil ik in mijn woonplaats een marathonwereldrecord vestigen op de loopband. Ik heb vijf keer het tempo gemaakt bij wereldrecords, nu wil ik zelf zo’n prestatie achter mijn naam hebben. Dan kom ik in het Guinness Book of Records.’

Volg Roy Hoornweg’s wereldrecordpoging op de loopband via deze Livestream (16 september)

Een goed moment met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De recordpoging op de loopband is de start voor zijn poging zich te kwalificeren voor de Olympische Marathon. ‘Met mijn wereldrecordpoging hoop ik bij sponsors 20.000 euro op te halen, zodat ik mij optimaal kan voorbereiden op die Spelen. Het is mijn laatste kans’, zegt Hoornweg.

Hoornweg traint niet heel veel anders dan normaal. Alleen zijn lange duurlopen en lange tempoblokken doet hij in aanloop naar zijn recordpoging op de loopband. De gewenning aan een loopband is in zijn ogen voldoende qua specifieke voorbereiding. Hoornweg: ‘Het lopen op een loopband voelt inmiddels gemakkelijker, ik kom tijdens trainingen op een gegeven moment in het ritme. De loopband zet ik in mijn tuin, loopt heerlijk. Verrassend vond ik dat mijn hartslag lager is dan bij dezelfde trainingen op de weg, soms zelf 10 slagen lager. De trainingen gaan heel goed, ik heb er vertrouwen in dat ik sneller dan 2:17.56 kan.’

Wereldrecord

Na wat speurwerk kwamen we uit op bijgaande lijst. Daarop staat de Amerikaan Tyler Andrews met een tijd van 2:17.56 op de marathon bovenaan de marathon op een loopband lijst. Het record moet, net als die van de dames (Renee Metivier 2:40.55), nog worden goedgekeurd. Eerder liep de Nederlander Paul Zwama al het marathon wereldrecord op de loopband. In 2018 liep hij in Utrecht 2:20.45.

Paul Zwama na zijn wereldrecord in 2018: ‘Het was heel moeilijk. De eerste helft ging redelijk makkelijk maar na 32 kilometer kreeg ik zijsteken en een blaar. Dat was erg pittig. Maar ik ben nu super blij dat ik het gehaald heb! En nu ben ik kapot, alles doet pijn. Letterlijk tot aan mijn kleine teen toe.’ Hij is het lopen van marathons gewend, maar vond de ervaring op de loopband toch heftig. ‘Dit is zwaarder. Je heb geen afleiding, het is recht toe recht aan.”Hoewel de loper ook flink wat fysieke klachten heeft, denkt hij niet dat de loopband daar de oorzaak van is. “Het is denk ik even zwaar. De loopband is alleen wat monotoner.’

In 2020 liep Alberston ‘per ongeluk’ al veel sneller op de marathon. Hij finishte de 42,195 kilometer in 2:09.58, de snelste marathon ooit op een loopband, maar geen wereldrecord. Aanvankelijk willde Albertson gewoon een marathon buiten lopen, maar door het slechte weer verkoos hij de loopband. Zijn werd niet gelopen volgens de officiële eisen voor een wereldrecord en staat dus ook niet in het Guinessbook of records. Lees hier het verhaal van Albertson.

Hier vind je een overzicht van alle records op een loopband.
Foto: Eagle Fotografie

Ook bij de dames is Nederland in het bezit geweest van het wereldrecord. Sabine Wassink liep in april 2022 een tijd van 3:12,05 op een loopband in haar achtertuin. Haar recordpoging op een loopband moest wel diverse voorwaarden voldoen, legde ze vooraf uit aan Tubantia: ‘Er moeten camera’s op verschillende posities staan, mijn benen en het display op de loopband met daarop de tijd en afstand moeten continu gefilmd worden. Om gesjoemel te voorkomen.’

Check hier op Strava welke trainingen van Roy in voorbereiding op zijn recordaanval doet. De recordpoging zal via een livestream te volgen zijn.

Hoofdfoto: Joris Bisschops voor Halve Marathon Rottedam

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten