Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Roy Hoornweg

Blessurepraat met Roy Hoornweg

door hardloopnetwerk

Na de 4Mijl van Groningen kon hij niet meer normaal op zijn rechtervoet staan. Een MRI foto volgde en de 28-jarige Roy Hoornweg kreeg te horen dat een stressfractuur in zijn rechtervoet de reden was van de pijn. Een periode van herstel volgde en Roy nam zijn volgers mee in dit proces op zijn Facebookaccount.  Nu is Roy weer aan het lopen na een rustig opgebouwde revalidatie. Hij vertelt aan Hardloopnetwerk waarom dit juist zo belangrijk is, maar ook wat zijn grote hobby is naast hardlopen.

 

Door Floor Doornwaard

Wil je je even voorstellen?

Mijn naam is Roy Hoornweg, ik ben alweer 28 jaar oud en ik ben geboren in het ziekenhuis in Dordrecht. Ik woon al mijn hele leven in Papendrecht. Al mijn faciliteiten zijn om de hoek te vinden en ik train al vanaf mijn zesde bij mijn Cluppie AV Passaat, onder begeleiding van Addy Ruiter. Mijn favoriete afstanden zijn 5000 en 10.000 meter.

Welke blessure heb je en hoe is dit (denk je) ontstaan?

Ik had een stressfractuur in mijn OS cuneiforme laterale middelste voet/enkel botje in mijn rechter voet. Oorzaak is waarschijnlijk een domme stoot tegen mijn teen. Dit was begin september vorig jaar. Ik had daarna voornamelijk last bij de afwikkeling. Met een tapeje kon ik aardig door trainen en ik liep 8 oktober de 4 mijl van Groningen. Na de finish kon ik niet meer op mijn voet staan. Vanwege het ontzien van de pijn in mijn teen, waarschijnlijk door mijn voet anders te belasten, is vermoedelijk de fractuur ontstaan.


De foto van de rontgenvoet :: Roy’s gezonde voet na 6 weken rust

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?

Mijn tweede passie is natuur. Ik werk zo’n 14 uur in de week bij mijn schoonfamilie in een boomgaard. Waar op bijzondere wijze fruit geteeld wordt. Wij hebben de filosofie om de natuur zo goed mogelijk in evenwicht te houden. Zo bestrijden wij het fruit minimaal en laten voornamelijk de natuurlijke vijanden (insecten) het werk oplossen. Door mijn werk weet ik dus veel over de bloemetjes en bijtjes.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?

Dit geldt eigenlijk voor elke blessure. NEEM DE TIJD! Je bent niet heel snel weer op niveau, geef je lichaam de tijd om echt goed te herstellen. Verzet je zinnen op andere zaken zodat je de batterij ook weer kunt opladen voor de komende maanden pure focus op de sport.

Denk je dat jouw blessures je sterker hebben gemaakt als atleet (zowel mentaal als fysiek)?

Een blessure is nooit leuk, maar je leert er altijd van. Of ik er sterker uit kom: Ik hoop van wel. Ik ben nog steeds bezig met terug op mijn oude niveau komen. Van de zomer sta ik er weer!!! Dat is een ding dat ik zeker weet.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?

Na de diagnose van stressfractuur heb ik twee weken echt helemaal niets gedaan. Op de bank gezeten en aan mijn nieuwe website gewerkt. Daarnaast zo weinig mogelijk op mijn voet gestaan. Na twee weken, ben ik richting het zwembad gegaan. Zwemmen en aquajoggen waren de hoofdmoot die twee weken. Elke training pakte ik ook een sauna mee, heerlijk! Dit is goed voor het gehele lijf en het helpt mij zowel mentaal als fysiek. Na twee weken zwemmen ben ik ook op de crosstrainer gestapt. Weer twee weken later kwam de racefiets erbij. Op de Tacx lekker binnen. Goed warm en ik had weer een volle trainingsweek. Na 6 weken ben ik weer rustig begonnen met lopen. Helemaal van het begin af aan. Dit betekende dus starten met 5x1minuut.


Selfie van Roy voor het zwembad: Aquajoggen is een perfecte manier om je conditie te behouden tijdens looprust.

 Is er een speciaal product dat je geholpen heeft tijdens je herstel?

Ik heb aardig wat massage-apparaten in de kast liggen. De eerste 6 weken heb ik mijn voet met rust gelaten, daarna voorzichtig gaan masseren en nu zet ik soms ook trilapparaten op mijn voet.

Heb je boeken/series/films of een quote  gekeken/gelezen die je bij je herstel geholpen hebben?

Nee, ik heb mij voornamelijk verdiept in de toekomst. Maar ook veel gelezen over de flora en fauna.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?

Stressfracturen gebeuren. Dit keer waarschijnlijk door een stoot tegen mijn voet. Misschien voorzichtiger doen als ik op slippers loop…

Hoe voelde je je de eerste keer toen je weer je hardloopschoenen aan mocht trekken?

Dat is bijna hemels!!! Ik had het nog niet met 5x1minuut, maar toen ik voor het eerst weer echt een half uur achter elkaar mocht lopen was geweldig. Mijn vaste route langs het water, kijkend op het oude Dordrecht. Ik heb elke straattegel gemist. Euforisch!

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

Nogmaals: Neem de tijd. Plan niet te snel wedstrijden in. Het gevaar is dat je zo graag wil, dat je opbouw te snel is. Daarnaast, kan je je verder ontwikkelen in de dingen die je ook leuk vindt. Vergeet niet waarom je aan het herstellen bent en pak daarom ook alles aan wat je conditie op pijl kan houden. Met alternatieve training kan je ook weer hard gaan lopen. Echt!

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten