Home Laatste Nieuws Wereldrecordhoudster Mary Keitany stopt

Wereldrecordhoudster Mary Keitany stopt

door hardloopnetwerk

Wereldrecordhoudster en zevenvoudig World Marathon Majors-winnares Mary Keitany gaat met pensioen. De Keniaanse hardloopster Mary Keitany kondigt haar afscheid aan na een geweldige carrière waarin ze drie keer de marathon van Londen en vier keer de marathon van New York won. Daarnaast werd ze wereldkampioen halve marathon in 2009.

Mary Keitany (39) heeft nog steeds het wereldrecord op de marathon in een race met alleen vrouwen in handen. Ze liep 2:17:01 in 2017 tijdens de Virgin Money London Marathon. Deze wedstrijd won ze vier keer.

‘Na een succesvol 2019, toen ik een aantal goede resultaten behaalde, waaronder de tweede plaats in New York, had ik goede hoop dat ik nog een aantal jaren internationaal zeer competitief zou kunnen zijn, ook al ben ik achter in de dertig. Het spijt me echter te moeten zeggen dat een rugblessure die ik eind 2019 heb opgelopen, me moet besluiten te stoppen. Ik kon in Europa niet de behandeling krijgen die ik wilde vanwege de pandemie gerelateerde reisbeperkingen vorig jaar en elke keer dat ik dacht dat ik over de blessure heen was en hard begon te trainen, werd het weer een probleem. Dus nu is het tijd om afscheid te nemen – al was het maar als eliterenner – van de sport waar ik zo van hou.’

Keitany kreeg voor het eerst wereldwijde aandacht in 2007, na succes in Kenia het jaar ervoor, met een reeks goede prestaties in Europese halve marathons, wat haar vervolgens een plaats opleverde in het Keniaanse team op de Wereldkampioenschappen halve marathon van dat jaar. Een zilveren medaille op de 2007-editie van dat evenement, en teamgoud, werd gevolgd door meer dan een decennium bij de allerbeste vrouwelijke hardlopers ter wereld, zelfs met pauzes in 2008 en 2013 om te bevallen van haar kinderen Jared en Samantha.

Keitany won de wereldtitel op de halve marathon in 2009 in Birmingham in 1:06:36, destijds de op één na snelste tijd ooit en een Afrikaans record. Ze leidde Kenia naar de gouden team medaille. Na als derde te zijn geëindigd in New York tijdens haar marathondebuut in 2010, behaalde ze haar eerste grote marathonoverwinning in haar volgende race over de klassieke afstand toen ze zegevierde in de Virgin Money London Marathon 2011. Die ze ook won in 2012 en 2017. Ze zal ook met liefde worden herinnerd om haar drie indrukwekkende overwinningen in de New York Marathon tussen 2014 en 2016 voordat ze in 2018 opnieuw won in de Big Apple.

Andere onderscheidingen zijn onder meer het neerzetten van een wereldrecord op de halve marathon van 1:05:50 op de RAK Halve Marathon van 2011, de vierde plaats in de marathon van de Olympische Spelen van 2012 in Londen, en ze is nog steeds de wereldrecordhoudster op 25 km voor vrouwen in 1:19:43.

‘Wat de toekomst betreft, heb ik nog niet volledig besloten over mijn plannen, maar ik kijk ernaar uit om meer tijd met mijn gezin door te brengen. Mijn kinderen zijn momenteel 13 en 8. Daarnaast ben ik betrokken bij een aantal lokale liefdadigheidsondernemingen.’

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten