Home Laatste Nieuws Veerle Bakker hoopt op Nederlandse titel 10.000 meter, ‘maar liever limiet’

Veerle Bakker hoopt op Nederlandse titel 10.000 meter, ‘maar liever limiet’

door Tijn Piest

De 10.000 meter of de 3000 meter steeplechase? Komend weekend heeft Veerle Bakker meer duidelijkheid over haar plannen voor het baanseizoen. De allroundster aast zaterdag in Nijmegen op haar eerste Nederlandse titel en een snelle tijd over 25 rondjes. Ze start op de NK 10.000 meter tijdens de Next Generation Athletics.

Kun je uitdrukken hoe fit je momenteel bent?

‘Ik denk dat de afgelopen wedstrijden wel uitgewezen hebben dat ik fit ben. Ik heb een lastige winter gehad met extreme vermoeidheid, waardoor ik in december en begin januari weinig heb kunnen trainen. Eind januari ging dat gelukkig weer beter en daarna heb ik er geen last meer van gehad. Daarnaast had ik de laatste maanden wat irritatie door een scheurtje in mijn achillespees. Het was gelukkig niet heel belemmerend en zolang de pijn onder controle blijft, train ik gewoon door. Het herstel ervan kan maanden duren, maar inmiddels is dat bijna helemaal hersteld. Ik was bang dat ik geen of minder steeplechase kon gaan lopen, maar toen ik wat hordes in training deed, voelde ik geen extra reactie. Dat gaf me wel vertrouwen om toch dat onderdeel te doen dit jaar. Met een persoonlijk record in mijn eerste 3000 meter steeple van het seizoen ben ik dan ook heel blij.’

Lees ook: Alles over de Next Generation Athletics

Je hebt al een handvol wedstrijden gelopen op de outdoorbaan: in Azusa, Alphen aan de Rijn, Pliezhausen en Karlsruhe. Waarom zoveel?

‘Vorige maand was ik in Flagstaff, in de staat Arizona, met m’n Amerikaanse vriend op trainingsstage. Dat combineer ik graag met een wedstrijd in Azusa. Die vond ik tijdens mijn tijd bij de universiteit van Portland, waar ik twee jaar geleden afstudeerde, al gaaf. Voor de 1500 meter hebben ze bijvoorbeeld 40 series voor vrouwen, waarvan 12 series in het hoofdprogramma. De wedstrijd is zo goed georganiseerd dat ze de volgende serie op de startlijn zetten als de laatste atleet van de serie ervoor langs is gekomen. Er wordt gestart terwijl de serie ervoor nog aan het finishen is. Ik loop het liefst wedstrijden in een goed veld met veel tegenstand. Omdat er zoveel atleten afkomen op de wedstrijd in Azusa, kan ik erop vertrouwen dat de serie van hoog niveau is en dat de kans op alleen lopen klein is. Bij de 5000 meter was het daardoor wel wat chaotisch in de eerste kilometer en ik zakte qua tempo wat terug aan het eind. Toch lukte het me om een persoonlijk record (15:37.60) te lopen. Ook in Pliezhausen en Karlsruhe waren mooie deelnemersvelden. Karlsruhe had ik vorig jaar gelopen en ik wilde graag terugkomen. Om alvast het wedstrijdgevoel te krijgen, was het fijn dat ik de week ervoor een 2000 meter steeplechase kon lopen.’

Uit welke haal je het meest vertrouwen?

Veerle Bakker en haar vriend tijdens hun trainingsstage in Flagstaff.

‘Het persoonlijk record op de 3000 meter steeplechase in Karlsruhe vorig weekend (9:45.19). Ik had pas één training voor steeple gedaan, omdat we in Amerika meer wilden focussen op trainingen richting een snelle 5000 meter. Daarnaast vind ik het altijd heel erg wennen om weer in een vol deelnemersveld over de balken en door de waterbak te gaan. Dat ik aan het begin van het seizoen al deze tijd loop, geeft daarom veel vertrouwen.’

Wat is eigenlijk je favoriete tak van de atletiek: baan, veld of weg? 

‘Dat vind ik een lastige. Het NK 10 kilometer in Schoorl dit jaar was mijn tweede wegwedstrijd ooit. Crossen vind ik echt superleuk, maar ik hou ook heel erg van baanwedstrijden. Ik denk dat de afwisseling perfect is en ik ben blij dat de wedstrijden in verschillende seizoenen zijn, dus dat een keuze niet echt nodig is.’

Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten?

Veerle Bakker loopt naar brons op het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl in februari.

‘Ook dat vind ik een moeilijke vraag, want de verschillen tussen delen van de Verenigde Staten zijn misschien wel net zo groot zijn als de verschillen tussen bijvoorbeeld Portland en Nederland. Portland is een creatieve stad met veel diversiteit. Niet echt conservatief, zoals andere delen van Amerika. De grootsheid van alles in Amerika is sowieso enorm verschillend met hier. Niet alleen in producten en winkels, maar ook in enthousiasme. Zo waren bijvoorbeeld de docenten aan de universiteit heel enthousiast over je wedstrijdprogramma, ook al moest ik lessen skippen. Qua combi van student en atleet was het voor mij dan ook een groot verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten. Toen ik in Portland studeerde werd bijna alles voor me geregeld als atleet. In Nederland vond ik het tijdens mijn bachelor aan de TU Delft een heel stuk lastiger om mijn studie met topsport te combineren. Als ik dan een wedstrijd in het buitenland had gepland, moest ik al ruim van tevoren alles zelf regelen. De prestatiecultuur is daarentegen groter in de Verenigde Staten. In Nederland is het bijvoorbeeld gebruikelijker om parttime te werken. Dat doe ik ook, om mijn baan bij BAM Modulair in Veenendaal goed te combineren met topsport.’

Lees ook: Liemarvin Bonevacia is nog lang niet klaar met ‘zijn’ 400 meter

Iets anders… opvallend als we je zien lopen zijn je losse haren. Is dat bewezen snel voor je?

‘Ik denk dat het meer iets is uit gewoonte. Ik loop bijna altijd met los haar, omdat het fijn voelt. Met steeple loop ik daarentegen wel altijd met mijn haar vast. De eerste keer dat ik een steeplewedstrijd liep maakte ik een buikschuiver, doordat ik viel over één van de balken. Op sommige foto’s later zag ik dat mijn haar heel erg voor mijn gezicht zat. Ik weet niet of er een relatie was met de val, maar sindsdien doe ik mijn haar altijd vast. Het is soms al lastig genoeg om de balk te zien als je in een groep loopt. Ik zorg dan dus dat mijn haar niet ook nog in de weg zit.’

Op welk onderdeel ligt dit jaar je ambitie?

Na komend weekend kan ik daar meer over vertellen. Dan weet ik wat ik kan op een 10.000 meter. Ik twijfel of ik het net zo leuk ga vinden. De afgelopen jaren heb ik me altijd gefocust op de steeple, waarbij ik de 5000 en 1500 meter voor de afwisseling gebruikte. Maar dat was meer om duur of snelheid voor de steeple te trainen. Dit jaar is er iets minder focus op steepletrainingen en doe ik voor het eerst langere tempo’s op de baan in voorbereiding op de 10.000 meter. De steepletrainingen blijven wel mijn favoriet, dus die zal ik zeker nog wel blijven doen!’

Nieuwsbrief: Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox

Moet je de EK en/of Spelen hebben gehaald om aan het einde van dit jaar tevreden terug te kijken?

‘Ik kan tevreden terugkijken als ik weer een stap heb gemaakt in mijn tijden. Ik denk dat het halen van de EK in Rome in juni zeker realistisch is. Maar omdat het toernooi zo vroeg in het seizoen is en je graag wil doorgroeien in je steepleniveau, denk ik dat de limiet daarop lastig wordt. De limiet op de 10.000 meter is waarschijnlijk haalbaarder, maar hoe realistisch dat wordt is lastig te zeggen. De Spelen lijken me wat minder realistisch, maar ik ga er niet op voorhand al een streep doorheen zetten. Sterker nog, internationaal ben ik volgens mij geplaatst voor de 10.000 meter op de Spelen vanwege het nieuwe puntenklassement van World Athletics. Maar dat is als Nederlandse niet goed genoeg… ‘

Bij het NK 10.000 meter sta je zaterdag in Nijmegen als favoriet op de startlijst. Waar ga je voor naast de titel?

‘Ik krijg zaterdag waarschijnlijk mooie concurrentie van Julia van Velthoven. Hopelijk kunnen we er samen een mooie wedstrijd van maken en strijden om de Nederlandse titel. Misschien een beetje een saai antwoord, maar mijn race is geslaagd als ik het gevoel heb dat ik er alles uit heb gehaald. De EK-limiet van 32:45.40 zit wel in mijn achterhoofd. Een Nederlandse titel erbij is mooi, maar ik word liever tweede met een ticket naar Rome dan dat ik win zonder limiet.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en eigen bezit

Hardloopnetwerk is ook dit jaar trotse mediapartner van Next Generation Athletics.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten