Hij won 13 Nederlandse titels, nam deel aan diverse internationale toernooien en geeft in het dagelijks leven trainingen, workshops en commentaar. De 35-jarige Dennis Licht is een specialist op het gebied van hardlopen. Toen als topatleet, nu als fanatieke hardloper.
Leerzaam
”Een gezond gemis van een mooie periode uit je leven.” Zo omschrijft Dennis Licht het begin nadat hij stopte als topsporter. In oktober 2016 kondigde hij aan een punt te zetten achter zijn carrière en vier maanden later liep hij in ‘zijn’ Apeldoorn de laatste wedstrijd als topatleet. ”Behoudens de druk die je jezelf oplegt om te willen presteren is het eigenlijk een heel relaxt leven met een heel duidelijk ritme van eten, trainen, slapen en herhalen. Een beetje zoals we nu ook worden gedwongen in het coronatijdperk, om het met minder prikkels te doen.” Licht ervaarde zijn topsportcarrière als een mooie periode met ups en down. ”Net zoals het echte leven”, gaat hij verder. ”Doordat je veel reist kom je ook met veel verschillende mensen in aanraking en zie je het leven ook een stuk minder zwart-wit. Als ik het allemaal opnieuw mag doen zou ik soms wel andere keuzes hebben gemaakt, maar ik heb er zoveel van geleerd. Van ondernemer van je eigen sportieve loopbaan leer je zoveel dat je weer later kunt toepassen op het maatschappelijk leven.”
”Van ondernemer van je eigen sportieve loopbaan leer je zoveel dat je weer later kunt toepassen in het maatschappelijk leven.”
Johan Voogd
Vroeger trainde de ex-topatleet bij Johan Voogd. Eerst bij de MiLa-groep van het Apeldoornse AV’34 en later bij de Atletiekschool. ”In mijn beleving was Johan één van de beste jeugdcoaches van Nederland. Ik ben Johan echt enorm dankbaar. Hij heeft mij alle fijne kneepjes van het vak geleerd in mijn ontwikkeling van talent tot topsporter. Het is jammer dat hij daar niet altijd voor op juiste waarde is geschat.” In zijn groep trainde Dennis Licht in het begin met topatleten als Gert-Jan Liefers (zie foto onder), Stefan Beumer en Rob Detert Oude Weme. ”Jeetje, wat was dat een sterke trainingsgroep!” Later was hij zelf één van de ervaren lopers en trainde hij samen met Arno Hoevink, Maarten van Baardwijk, Gert-Jan Wassink, Abdi Nageeye en Jip Vastenburg en andere atleten. ”Bij Johan trainden altijd sterke, talentvolle lopers waarvan er ook best veel op het hoogste niveau terecht zijn gekomen. Later maakte ik de overstap naar Honoré Hoedt. Iets wat ik gezien mijn ontwikkeling een paar jaar eerder had moeten doen”, blikt hij terug.
Gouden Spike 2006
Dennis Licht in gevecht op de 3.000 meter met de latere winnaar Gert-Jan Liefers. Op de achtergrond Jim Svenoy (NOR).
1500 en 5000 meter
Dennis Licht nam deel aan het EK indoor in 2009, het EK atletiek in 2012 en het WK atletiek in 2015. Hij was één van de gevestigde namen op de middellange en lange afstand. Zijn persoonlijke records zijn 1.52 (800 m), 3.39 (1500 m), 7.54 (3000 m), 8.37 (3000 m steeplechase), 13.23 (5000 m), 29.23 (10 km), 44.07 (15 km), 1.05.12 (halve marathon) en 2.23.24 (marathon, met horloge gemeten). ”Ik ben het meest trots op mijn 5000-metertijd waarmee ik me destijds kwalificeerde voor het WK atletiek in 2015.” Licht heeft geen favoriete afstand. ”Ik kan alle disciplines van het hardlopen waarderen. Zowel qua beoefenen als kijken. Wel heb ik een behoorlijke voorkeur voor de baanatletieknummers 1500 meter en 5000 meter. Zo moet je voor beide disciplines een enorm uithoudingsvermogen hebben, maar ook snelheid, tempohardheid en tactisch inzicht.”
Lees ook: Toen & Nu: Patrick van Balkom
EK-finale
De hardloper kan al zijn prestaties enorm waarderen. ”Of het nu ging om een interland of een NK, ik genoot meestal van het podium waarop je skills mag laten zien als hardloper.” De EK-finale 5000 meter van 2012 in Helsinki beschouwt hij als één van zijn beste races ooit. ”De tactische keuzes die ik er maakte, het feit dat ik zo lang mee kon komen met de top, resulteerde in een mooie zevende plaats. Alleen Kamiel Maase deed het ooit beter op een EK atletiek op dit onderdeel.” Licht had altijd het idee het nationaal record van Maase op de 5000 meter (13.13 minuten) te kunnen verbreken. In 2016 leek dit te gaan lukken, maar door de druk die hij zichzelf oplegde kwam het er niet uit. ”Ik herinner me nog goed een training van 6×1000 meter in 2:32 gemiddeld met 5 minuten pauze tussendoor. De rust was lang om kwaliteit te blijven leveren, maar ik had ook gerust met minder gekund. Ik liep dat zo makkelijk. Ik dacht nu gaat het gebeuren, maar het kwam er niet uit. Waarschijnlijk te hard getraind dat seizoen. Ik had het idee dat ik lichtelijk overtraind was. Maar goed, als je de grenzen niet opzoekt weet je ook niet wat er mogelijk is. 2016 pakte verkeerd uit. Dat kan ook gebeuren.”
EK Landenteams 2005
Dennis Licht wordt tweede op de 3.000 meter, vlak achter de Portugees Rui Silva tijdens EK voor landenteams in Leiria (POR).
Hardlopende ondernemer
Dennis Licht is fulltime ondernemer en heeft zijn eigen hardloopbedrijf Dennis Licht Running. Hij werkt als hardloopcoach en personal trainer en organiseert bedrijfssport en vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven. Daarnaast is hij een actieve hardloper. Onlangs liep hij solo een marathon in 2 uur, 23 minuten en 24 seconden. ”Ik vind het heerlijk om bijna dagelijks nog een rondje te maken. Dat houd me fit en zorgt voor een scherpe geest.” De atletiek volgt hij nog dagelijks. ”Dat moet ook wel, want ik ben soms in dienst van Omroep Gelderland als verslaggever en commentator loopsport en atletiek voor de live-uitzendingen die wij verzorgen in onze provincie. Ik ben niet per se fan van een atleet, maar kijk al een tijdje met bewondering naar de lopers Abdi Nageeye, Michel Butter, Richard Douma, Mike Foppen, Susan Krumins en Jasmijn Lau. Ik word altijd enthousiast van de manier waarop zij de vakgroep middellange- en lange afstand vertegenwoordigen. Zij stralen allemaal passie en liefde voor de loopsport uit. En dat moeten we goed op waarde blijven schatten.”
Coronatijdperk
De Apeldoornse hardloopcoach heeft geen grote hardloopdoelen meer voor ogen. ”Ik heb geen illusies meer dat ik een topprestatie kan leveren. Wel had ik idee dat ik met de 5 à 6 keer in de week, die ik afgelopen maanden liep, maar zo ruim onder de 2 uur en 20 minuten op de marathon had kunnen lopen.” Licht was in voorbereiding op de Tokio Marathon begin maart, maar die werd afgelast voor recreanten. Zijn aanloop naar die wedstrijd ging zo makkelijk dat hij zijn doel bijstelde. ”Door de gecancelde evenementen kon ik dat helaas niet laten zien, behalve in een eigen virtuele solorun, waarin ik vrij eenvoudig een 2.23-er op de klokken wist te zetten.” In het najaar verwacht de goedlachse hardloper een tweede kindje. ”Een snelle marathon lopen is dus niet realistisch.” Ook Licht moet zijn bedrijf lopende zien te houden in dit coronatijdperk. ”Ik focus me in deze uitdagende tijden op de ontwikkeling van mijn bedrijf, wat hartstikke prima gaat.”
Foto’s: Kevin Hagens, Johan Voogd, Erik van Leeuwen en Dennis Licht
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?