Steeds meer Nederlandse atleten vliegen naar de Verenigde Staten om daar te studeren aan een universiteit en om hun sport te beoefenen. Noah Schutte, Jasmijn Lau, Simon Grannetia en Famke Heinst zijn een aantal Nederlandse atleten die hun geluk beproeven in Amerika. Wij geven jullie een aantal redenen waarom studeren en topsport in Amerika een absolute GO is.
Door de redactie
1. Het verkrijgen van een sportbeurs. Op Amerikaanse universiteiten wordt veel aandacht besteed aan sport. De bekendheid en populariteit van een universiteit wordt vaak gerefereerd aan het niveau van de sportteams. Universiteiten doen er daarom ook alles aan op talentvolle lopers naar hun universiteit te krijgen. Het verschaffen van een sportbeurs is één van de middelen om een talentvolle atleet binnen te halen. Een studie in Amerika kost tussen de $30.000,- en $ 80.000,- per jaar, afhankelijk van de universiteit en studie. Met een sportbeurs hoeft een studie niet meer te kosten dan in Nederland. Afhankelijk van je sportniveau wordt je studie betaald door een Amerikaanse universiteit. Meestal zit huisvesting, eten en sportlessen erbij inbegrepen.
2. Universiteiten in Amerika houden wél rekening met sport. Een groot voordeel van studeren in Amerika is dat universiteiten wél het belang van sporten op hoog niveau inzien. In Nederland wordt er op hogescholen en universiteiten niet altijd rekening gehouden met topsport. In Amerika zijn sportprestaties dusdanig belangrijk voor universiteiten, dat ze er wel rekening mee moeten houden.
3. Het atletiekniveau ligt een stuk hoger dan in Nedeland. Amerikaanse universiteiten barsten van het hardlooptalent. De kans dat je betere atleten om je heen hebt dan in Nederland is aanzienlijk groter. Atleten die in Nederland zich nog maar aan weinig atleten kunnen optrekken, hebben baat bij een overstap naar Amerika. Een goed voorbeeld is Noah Schutte. De voormalige atleet van Leiden Atletiek maakte twee jaar geleden de overstap naar Portland en sindsdien maakt hij grote stappen. Wel moet je oppassen dat het hoge niveau geen negatieve invloed gaat hebben. Zo staat in Amerika vaak het team voorop en gaat dat soms ten koste van jou als individu. Let er daarom wel op of je het wel aan kan.
4. De ervaring staat goed op je curriculum vitae. Het machtig zijn van de Engelse taal is belangrijk. Een absolute pré om een internationale carrière te maken. Een taal word je veel sneller machtig als je het elke dag moet spreken. Het voordeel van studeren en sporten in Amerika? Je ontkomt er niet aan om elke dag Engels te spreken! Een absoluut pluspunt voor je latere carrière!
Foto: Max Kooijmans
Bron: College Placement