Home Laatste Nieuws Roy Hoornweg kijkt uit naar NN Mission Marathon

Roy Hoornweg kijkt uit naar NN Mission Marathon

door Tijn Piest

Op 18 april is Roy Hoornweg één van de Nederlanders die aan de start staat van de NN Mission Marathon. De 31-jarige langeafstandsloper kijkt erg uit naar zijn missie om onder de 2:11.30 te lopen, maar heeft snellere tijden in zijn achterhoofd.

Bijzonder goede voorbereiding

Zijn marathonvoorbereiding verliep tot nu toe ‘echt ontzettend goed’. ‘Ik kan niet anders zeggen. Ik heb echt geen tegenslagen gehad met blessures. In totaal heb ik denk ik drie keer een training aangepast, maar dat is gewoon luisteren naar het lichaam. Bijvoorbeeld in plaats van 6x 1600 deed ik 8x 1000 meter. Voor de rest geen gekke dingen’, laat Hoornweg optimistisch weten.’ Aarzelend geeft hij antwoord op de vraag of de lange trainingen in aanloop naar de marathon hem bevallen. ‘Als het goed gaat is het wel leuk, ja’, besluit hij. ‘Gelukkig is het de laatste tijd allemaal goed gegaan. Soms een 400 metertje in 55 seconden vind ik misschien nog wel leuker dan marathontempoblokken. Wat ik wel bijzonder vind is dat je je lichaam zo kan trainen dat je die lange tempo’s wel aankan op een gegeven moment. Dat had ik nooit verwacht.’ De tijd zal leren of de marathon echt ‘zijn afstand’ gaat worden. Afgelopen december pas voltooide hij in de polder nabij zijn woonplaats Papendrecht voor de eerste keer de klassieke afstand. Niet zonder succes, want na 42 kilometer en 195 kilometer stond er ineens 2 uur en 18 minuten op zijn klokje. Na overleg met zijn coach Addy Ruiter besloten ze vol voor de marathon te gaan. Inmiddels is het april, zitten nagenoeg alle specifieke trainingen erop en is het vertrouwen groot.

Marathontempo

Hoornweg is geen echte kilometervreter in vergelijking met de meeste marathonlopers. Zijn hoogste weektotaal was iets meer dan 163 kilometer. Bovendien loopt hij één keer per dag en benadert hij de trainingen voor de marathon meer vanuit de korte afstanden, zoals 400 en 1000 meter. De tweevoudig Nederlands kampioen richt zich vooral op kwaliteit. ‘Eens in de tien dagen deed ik een lange duurloop. Voor de rest was het veel kwaliteit.’ Een uitschieter in de aanloop naar zijn eerste echte marathon is een lange duurloop van 45,5 kilometer. ‘Ik ben rustig begonnen en gewoon gaan lopen. De 3:37 per kilometer ging eigenlijk vanzelf.’ In zijn voorbereiding werkte Hoornweg ook twee keer een testloop af, waarbij hij liep rond zijn beoogde marathontempo van 3:05 per kilometer. ‘De eerste was een halve marathon rond de 1:05.20. Toen stond er heel veel wind. De 30 kilometer ging ook op tempo 3:05/km. Ik moest 1 uur, 32 minuten en 30 seconden lopen en ik liep 1 uur, 32 minuten en 23 seconden. Dat was perfect!’ Zijn tempogevoel komt natuurlijk van het hazen, waarvoor hij meerdere keren bij wereldrecordpogingen is ingezet. Het tempogevoel op de marathon is er inmiddels ook ingesleten. ‘Ik denk dat dat wel snor zit.’

Roy Hoornweg als haas met Joshua Cheptegei na zijn wereldrecord in Valencia. Foto: NN Running Team

Afgelopen weekend liep Hoornweg één van zijn laatste marathongerichte trainingen. Op het programma stond 5 kilometer inlopen, 10 kilometer op marathontempo, 5 kilometer rustig doorlopen, 10 kilometer op marathontempo. ‘De tweede 10 kilometer zat ik er eigenlijk een beetje doorheen bij kilometer 6-7. Er stond veel wind. Tussen 8 en 8,5 kilometer kon ik mij weer herpakken. Toen zag ik mijn kilometertijden weer op 3:04-3:05 zitten. Dus dat was goed!’, kijkt hij met veel vertrouwen terug.

Taperfase

Op dit moment zit Hoornweg in de taper. Dat wil zeggen dat zijn weekomvang aanzienlijk minder is dan in de eerste weken. Ook doet hij minder kwaliteitstrainingen, zoals intervallen van een kilometer. ‘Ik heb dinsdag nog 90 minuten gedaan met 45 minuten opbouwend naar marathontempo. Ik deed donderdag ins en outs, dus een minuutje hard en een minuutje rustig. Zondag is mijn laatste echte marathontraining. Dan doe ik nog 1x 3 kilometer, 2x 2 kilometer en 3x 1 kilometer, dus een totaal van 10 kilometer boven marathontempo.’ Deze laatste weken zal hij het tempo veelal loslaten, maar af en toe tijdens duurloopjes progressief naar zijn marathontempo toewerken. De basis is al gelegd. ‘In die laatste weken word je niet beter. Je kunt alleen maar meer kapot maken.’

‘Ik kijk er natuurlijk naar uit. Aan de voorbereiding ligt het niet. Ik ben afgetraind en fit.’

Concurrentie met Van Nunen en Choukoud

Hoornweg is erg blij dat hij aan de start mag staan van de NN Mission Marathon. Het zal de derde keer worden dat hij verder dan 42 kilometer loopt, de eerste keer in een echte wedstrijd. ‘Wat er ook gaat gebeuren, het is super bijzonder. Het is toch wel een super groot evenement in deze tijd. Eliud Kipchoge is erbij en de laatste groep gaat denk ik weg op een tempo van 2 uur en 15 minuten. Ik kijk er natuurlijk naar uit. Op papier is het mijn debuut op de marathon, maar omdat ik de afstand al een keer gelopen heb, voelt het anders.’ Hoornweg gaat jagen op de tijd van Bart van Nunen, die in Valencia afgelopen december 2:10.14 liep. De goedlachse atleet zou niet weten waarom hij niet onder de Olympische limiet van 2 uur, 11 minuten en 30 seconden zou kunnen lopen. ‘Of het weer moet ruk zijn. Maar aan de voorbereiding ligt het niet. Ik ben afgetraind en fit.’ Hoornweg gaat bij de elite-only wedstrijd puur voor de tijd en trekt zich niet veel van zijn medelopers aan. ‘Iedereen wil gewoon hard lopen. Ik ga niet onderling lopen kijken. Ik trek mijn eigen plan en het interesseert mij niet wie er allemaal lopen. Ik ben daar gewoon op mijzelf.’ Naast de wil om onder de limiet te lopen, schuilt er nog een doel in Hoornweg. Bart van Nunen is misschien wel Hoornwegs grootste concurrent op Twente Airport, ook al doet hij niet mee. Van Nunen heeft momenteel goede papieren voor Olympische kwalificatie door zijn snelle tijd op de 10 kilometer (28.24), halve marathon (1:01.47) en marathon (2:10.14). Uiteindelijk sluit hij met zijn hoofddoel af. ‘Ik moet eigenlijk gewoon onder de tijd van Bart lopen.’

Hoofdfoto: NN Running Team

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten