Home Laatste Nieuws Bart van Nunen ondanks valpartij ruim onder Olympische limiet in Valencia: ‘Onbeschrijfelijk’

Bart van Nunen ondanks valpartij ruim onder Olympische limiet in Valencia: ‘Onbeschrijfelijk’

door Tijn Piest

Bart van Nunen liep zondag 2 uur, 10 minuten en 16 seconden bij de Valencia Marathon. Door die toptijd staat de 25-jarige hardloper achtste op de Nederlandse ranglijst en liep hij meer dan een minuut onder de Olympische limiet van 2:11.30. En dat na een flinke valpartij.

Onwijs zwaar

Ook na zeven interviews en anderhalf uur aan promotie voor zijn sponsor ASICS maakt Bart van Nunen graag tijd voor ons vrij. ‘Het blijft maar gaan’, zegt hij ’s middags lachend, ‘maar ik bel graag even.’ Toen hij die ochtend na zeventien kilometer in Valencia onderuit ging, baalde hij wel even. ‘Maar ik heb gelijk weer de knop omgezet en ben geleidelijk teruggelopen naar de groep. Het leek erop dat er een paar mensen voor mij vielen. Ik weet het niet precies, het ging allemaal zo snel. Na de valpartij kwam ik al heel snel alleen te lopen. Het was onwijs zwaar, zeker omdat ik al zo lang alleen liep.’ Vanaf 25 kilometer moest hij alles alleen doen. Toch bleef hij zichzelf oppeppen. ‘Gewoon erdoorheen beuken. Niet zeuren. Ik had niet door wat voor tijd ik liep. Van 25 tot en met 33 kilometer stond de wind vol tegen en bij 28 kilometer dacht ik: het kan gewoon niet dat ik op deze manier nog de limiet loop. Toen heb ik alles losgelaten, niet meer naar tijden gekeken en gewoon alles gegeven. Toen ik de klok net voor de finish voor het eerst zag en hem op 2:10.00 zag komen, dacht ik: dit kan niet waar zijn. Zoveel blijdschap heb ik nog nooit ervaren. Mijn eerste reactie was verbaasd. Ik wist wel dat ik ruim onder de limiet had gelopen. Het is heel onwerkelijk dan. Ik ben twee keer volgeschoten.’

Bart van Nunen (blauw) en Frank Futselaar (rechts) in actie in de groep van 2:11.30.

Lekker in zijn vel

‘Ik ga hier nog heel lang van nagenieten’ blikt Van Nunen de week na zijn derde marathon terug. ‘Hier droom je als sporter altijd van en als het dan na al die jaren en al het harde werk gewoon lukt, dan is dat onbeschrijfelijk mooi. Je werkt er zo lang naartoe. Als het dan lukt, is dat super raar.’ De langeafstandsloper kende een geslaagde marathonvoorbereiding en wist dat hij op het juiste niveau zat ‘Ik heb iets meer gedaan in de voorbereiding en wist dat ik de limiet kon lopen. Ik dacht: ik kan er ruim onder.’ Van Nunen maakte een enorme stap op de marathon. In 2018 maakte hij met 2:13.09 een fantastisch debuut in Berlijn. Nu loopt hij bijna drie minuten sneller. Hij heeft wel een verklaring voor zijn grote progressie. ‘Ik zit ontzettend lekker in mijn vel. Ik heb het ontzettend naar mijn zin in mijn studie (Wiskunde) en sport. Ik voelde mij heel rustig in de voorbereiding. Ik ging lekker kalm de wedstrijd in en voelde mij mentaal heel stabiel.’

Bart van Nunen ziet op de klok dat hij ruim onder de Olympische limiet gaat finishen.

Geen voorjaarsmarathon

Momenteel zit Van Nunen in een niet verplichte quarantaine. Hij mag wel naar buiten, maar nog niet binnen trainen op Papendal. Deze eerste week na de marathon herstelt hij door niet te gaan hardlopen en alleen een beetje te fietsen. Van Nunen bezit tot aan de Olympische Spelen de A-status. Door zijn sterke optreden in Spanje heeft hij nu recht op een maandelijks bedrag van sportkoepel NOC*NSF. Na zijn quarantaine gaat hij in gesprek met Charles van Commenée, hoofdcoach van de Atletiekunie. Dan begint hij ook weer met rustig opbouwen. ‘De eerste week gaat dat waarschijnlijk heel schroefjes. Daar verwacht ik niet te veel van. Ook ga ik lekker kerst vieren met mijn ouders en zusje.’ Samen met zijn coach Grete Koens heeft hij besloten geen voorjaarsmarathon te doen. ‘Dat wordt allemaal wat te kort op elkaar als ik goed wil zijn in Sapporo.’ Drie Nederlanders mogen volgend jaar starten bij de Olympische marathon, maar de kans is erg klein dat één van hen onder de 2:10.16 loopt.

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten