Roel Wijmenga is een talentvolle atleet op de lange afstand. Vooral op de marathon kan de 27-jarige hardloper goed uit de voeten. Afgelopen oktober won Wijmenga brons bij het NK marathon in Amsterdam. Wij stelden hem een aantal vragen.
Hoe kijk je terug op het begin van 2020, waarin je o.a. naar Kenia ging en de halve marathon van Barcelona liep?
“Kenia was een geweldige ervaring. Iten is natuurlijk hét hardloopwalhalla van de wereld. Het landschap, de cultuur en zeker ook de hoogte hebben een behoorlijke indruk op me gemaakt. Het was de eerste maar zeker niet de laatste keer dat ik in Kenia geweest ben! Na Kenia had ik enkele mooie wedstrijden op de planning staan. In respectievelijk Schoorl, Barcelona, Brunssum en Venlo zou ik op jacht gaan naar persoonlijke records op de 10km en halve marathon. Helaas ging Schoorl als gevolg van de storm niet door. In Barcelona kon ik gelukkig wel lopen en dit bleek achteraf mijn enige race van 2020 te zijn. Met 1.06.01 was ik gematigd tevreden, maar ik was vastberaden harder te lopen in Venlo. Helaas deed het coronavirus zijn intrede waardoor alle doelen even in de ijskast moesten en ik niet kon oogsten terwijl ik in goede vorm was. Een domper, maar het maakte me ook gretig om er weer te staan als het weer kan.”
Zaterdag 25 april werd je tiende bij de CoronaSolo5k. Kun je wat vertellen over je race?
“Drie weken voor de CoronaSolo5k deed ik al een 5 km testje. Toen kwam ik tot 14:36. Het gebrek aan wedstrijdbeleving maakte het moeilijk voor me om echt diep te gaan. Doordat er drie weken later een online evenement aan gekoppeld was, was de wedstrijdbeleving meer aanwezig. Ik kwam tot 14:21, waar ik dik tevreden mee was! Toch geeft het resultaat ook het wrange gevolg van ‘wat als’. Ik had graag willen weten wat ik nu bijvoorbeeld in een goede serie in Heusden-Zolder zou kunnen.”
Heeft het coronavirus momenteel veel invloed op je?
“Mijn leven staat behoorlijk op zijn kop ja. Ik werk als fysiotherapeut en de zorg die wij afgelopen periode mochten leveren was zeer beperkt. Het is bijzonder vervelend dat je ‘jouw’ patiënten niet kunt zien nu. Op het gebied van sport geeft me dit tijdtechnisch gezien wel wat meer ruimte. Het gebrek aan wedstrijden is vervelend, maar ik kan mezelf goed gemotiveerd houden voor de trainingen. Naast het lopen maak ik nu van de mogelijkheid gebruik om meer op de racefiets te zitten.”
“Helaas deed het coronavirus zijn intrede, waardoor alle doelen even in de ijskast moesten en ik niet kon oogsten terwijl ik in goede vorm was.”
Hoe ziet een dag uit je dagelijks leven eruit?
“Ik werk circa 30 uur per week, de overige tijd steek in in het hardlopen en mijn studie. Naast hardlopen ben ik zoals ik al aangaf fysiotherapeut. Ik doe daarnaast nog een masterstudie ter specialisatie als Geriatriefysiotherapeut. Ik werk dus voornamelijk met ouderen. Op een werkdag train ik meestal één keer na mijn werk. Incidenteel train ik ook voor mijn werk en begin ik iets later. Op vrije dagen, waarop ik soms twee keer train, is het streven om tussen de middag te studeren. Ik krijg mijn dagen dus wel om!”
Waar train je, met wie en wanneer?
“Ik train voornamelijk in de omgeving van Maastricht (zijn woonplaats). We zijn in Zuid-Limburg enorm verwend met de mooie omgeving en aan hoogtemeters geen gebrek. Mijn trainer is Michel van de Wall, onder andere oud-trainer van topper en vriend van me Patrick Stitzinger. Ik werk nu anderhalf jaar samen met Michel en dit klikt erg goed en ik maak mooie stappen. Ik ben lid van Atletiek Maastricht, maar train voornamelijk als eenling. Af en toe spreek ik met anderen af, maar ik vind het individueel trainen ook wel lekker.”
Wat was tot nu toe het mooiste moment uit je loopbaan? En wat is je favoriete afstand?
“Het mooiste moment is met afstand de marathon van Amsterdam in 2019. Ik verbaasde mezelf door 2.19.55 te lopen, onder de 2.20-grens. Als klap op de vuurpijl was dit ook nog goed voor een bronzen plak op het NK. Een onvergetelijk moment. De marathon is ook mijn favoriete afstand. Niet alleen de wedstrijd zelf maar ook de specifieke voorbereiding. Ik beschrijf dit altijd als een avontuur. Er zijn altijd tegenslagen en er gebeurt vanalles. Uiteindelijk moet je er staan op die ene datum, geen herkansing een week later zoals op een vijf kilometer bijvoorbeeld. Die druk maakt het proces nog gaver!”
Wat zijn je doelen voor dit jaar? Ga je meer testwedstrijden lopen?
“Ik vind het bijzonder fijn om lange trainingsblokken te maken. Ik denk dat ik niet zo veel wedstrijden nodig heb. In zekere zin een geluk bij een ongeluk in deze periode. Mei wordt een trainingsmaand waarin ik vooral aan mijn snelheid ga werken om makkelijker hard te kunnen lopen. Dit allemaal als investering in mijn hoofdafstand: de marathon. Na mei zullen nog testwedstrijden volgen, maar ik hoop enorm dat we met z’n allen eind 2020 nog ergens een wedstrijd kunnen lopen. Ijdele hoop wellicht, maar dat gaat de toekomst uitwijzen.”
“Ik wil mezelf niet begrenzen door in tijden te denken, gewoon zo hard mogelijk lopen!”
Wat zijn je ambities?
“Mijn grootste ambitie is een snelle marathon. Ik wil mezelf niet begrenzen door in tijden te denken, gewoon zo hard mogelijk lopen! Daarnaast heb ik me afgelopen periode verbaasd over de progressie op andere afstanden. Hierop wil ik natuurlijk ook graag stappen zetten welke voorwaardenscheppend zijn voor een snelle marathon!”
Foto’s: eigen foto’s en Bjorn Parée
Meer weten over Roel Wijmenga? Neem een kijkje op zijn website!