Home Laatste Nieuws Richard Douma: ”Ik ben nog niet klaar op de 1500 meter”

Richard Douma: ”Ik ben nog niet klaar op de 1500 meter”

door Tijn Piest

Richard Douma is regerend Nederlands kampioen op de 1500 meter, maar overtuigt de laatste tijd op de weg. De 26-jarige atleet evenaarde onlangs op de 10 kilometer het Nederlands record van Abdi Nageeye en won de Acht van Apeldoorn. Wij vroegen hem naar zijn ervaring op de 10 kilometer, naar zijn trainingen en naar zijn plannen voor de toekomst. ”Ik zou ooit wel in de 27 minuten willen lopen op de weg.”

Nederlands record

Op 12 januari ging hij van start bij een sterk bezette 10 kilometer in Valencia. In dezelfde wedstrijd werd, naast de toptijd van de Nederlander, ook onder meer een wereldrecord en Europees record gelopen. Richard Douma vertelt ons over deze bijzondere dag: ”De wekker had ik rond 05:30 uur gezet om even los te lopen, goed te ontbijten en mijzelf klaar te maken voor de race. Eenmaal in de bus naar het parcours toe was het buiten koud en fris. Daar was ik niet echt geheel op voorbereid, want ik had geen handschoenen en muts mee. Vooraf had ik naar de PR’s gekeken en besloten om met een paar atleten mee te gaan met PR’s rond de 28:30,” vertelt Douma over zijn plan van aanpak.

Toen ging het startschot. “Vanaf de start zat ik er al helemaal goed in, de juiste flow, de passen waren raak en de kilometers tikten zo voorbij. Ik had geen besef van tijden, ik had namelijk geen horloge om. Na 5 kilometer was de doorkomsr rond de 14 minuten en ik dacht nog bij mezelf dit voelt eigenlijk best makkelijk. Ik wilde eigenlijk een groepje opschuiven naar voren, waar Callum Hawkins liep. Had ik dat achteraf maar gedaan, want dan had ik sneller gelopen dan 28:08,” grijnst hij. “De laatste twee kilometer van de race liepen we met vijf atleten bij elkaar en was er een mooie onderlinge strijd. Ik had geen besef van de eindtijd. We gingen de laatste 100 meter in en ik zag de klok op 27:54…27:55 staan. Uiteindelijk kwam ik over de finish en de klok stond op 28:05. De tijd werd gecorrigeerd naar 28:09.” Dat was dus net iets boven het Nederlands record. “Merkwaardig, dacht ik. Ik finishte voor Daniele Meucci en die liep 28:08. Dus hebben we protest ingediend en uiteindelijk na 4 à 5 uur werd mijn tijd toegekend. Ik liep uiteindelijk 28:07.20, maar omdat je met de wegatletiek te maken hebt, corrigeren ze tijd naar boven toe af.”

Goede vorm

Richard Douma vertelt dat zijn trainingen de afgelopen tijd ontzettend goed draaiden. Zijn goede vorm heeft hij ook aan een verdrietig voorval te danken. ”Het ging de maanden voor 31 december niet zo goed met de hond en dat gaf veel verdriet. Ik moest continue in de nacht mijn bed uit omdat hij aan de plaspillen zat. Uiteindelijk is hij op 31 december aan een natuurlijke dood gestorven en dat gaf en geeft veel rust. Daarna heb ik goed op Valencia kunnen focussen.”

Ook kende hij een goede voorbereiding op het NK 10 kilometer in Schoorl, dat helaas werd afgelast vanwege harde wind. ”De week ervoor had ik de 8 kilometer van Apeldoorn gelopen en gewonnen, dus ik keek er echt naar uit. Jammer dat de race is afgelast, maar een slimme keus van de organisatie als ze de veiligheid niet meer kunnen waarborgen.”

Richard Douma wint de Acht van Apeldoorn (foto Dennis Licht).

Hart bij baanatletiek

Ook geeft de viervoudig nationaal kampioen ons een kijkje in zijn trainingsweek. ”Ik train op de dinsdag, donderdag en zaterdag twee keer per dag en op de andere dagen één keer. Als ik één keer train, doe ik meestal een lange en wat hardere tempoduurloop. Dan heb ik in de middag meestal rust. Verder loop ik veel omvang, ongeveer tussen de 120 en 165 kilometer per week. Tussendoor werk ik nog parttime (bij Runnersworld Hoorn) voor een beetje afleiding.”

Een brandende vraag is natuurlijk of hij, dankzij zijn noemenswaardige prestaties op de weg, de overstap wil maken van zijn geliefde 1500 meter naar de langere afstand. ”De weg ligt me ook heel goed, maar op dit moment ligt mijn hart nog bij de baanatletiek. Wellicht dat ik aankomend seizoen wel wat meer naar de 5000 meter toe zal gaan. Maar dat wil ik allemaal nog even bekijken”, licht Douma toe.

”Ik ben nog niet klaar op de 1500 meter, één van de mooiste afstanden. Zowel tactisch als racen, alles komt daar in voor.”

1500 meter

Voor de hardloper staat er geen indoorseizoen op het programma. ”De afgelopen jaren heb ik dat wel gedaan, maar we gaan nu eens een andere aanpak proberen. Andere wedstrijden zijn nog niet zeker. Eerst aankomende periode even goed trainen!”

Zijn goede 10 kilometer in Valencia smaakt naar meer. ”Ik zou ooit wel in de 27 minuten willen lopen op de weg.” Echter ziet Richard Douma dit jaar de 1500 meter als hoofdafstand. ”De planning is om weer een goede 1500 meter lopen. Net zoals in 2016 (toen werd Douma 4e op het EK, red.) ga ik niet op hoogtestage, maar train ik gewoon op zeeniveau. Daar reageer ik momenteel het beste op.” Zijn doel is om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio en de EK atletiek in Parijs. “Ik ben nog niet klaar op de 1500 meter, het is één van de mooiste afstanden. Zowel tactisch als racen, alles komt daar in voor. We gaan het allemaal meemaken en de tijd zal leren waar ik me uiteindelijk op ga toeleggen.”

Hoofdfoto: Maron Dekker

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten