Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Richard Douma

Atleet van de week: Richard Douma

door hardloopnetwerk

Naam: Richard Douma

Leeftijd: 23

Werk: Verkoper bij Runnersworld Hoorn/Purmerend

Woonplaats: Zaandam

Vereniging: AV-aanland

Sponsor: New Balance

Favoriete afstand en pr: 1500 (3.35.77)

Richard Douma (23) won vorige maand de korte cross tijdens de Warandeloop in Tilburg. Hij rende gemiddeld 23,6 km per uur over 2,5 km! Richard kan vanwege zijn prestaties natuurlijk niet achterblijven als atleet van de week. Door middel van een aantal vragen willen wij Richard beter leren kennen.

Richard, had je vooraf verwacht dat je de korte cross ging winnen van de Warandeloop?
”Vroeger keek ik altijd naar de concurrentie wie er aan de start stonden, maar nu focus ik alleen op mezelf. Ik weet dat ik hard en goed getraind, dus vertrouw ik mezelf dat ik goed door kan pushen. Het doel was om de race te winnen in een parcoursrecord. Halverwege de wedstrijd dacht ik van nu doorpakken en ik win hem! Dat lukte gelukkig ook.”

Welke wedstrijden staan komende maanden voor je op het programma? 

”Op oudjaarsdag heb ik de Sylvestercross in Soest gelopen. Ik werd daar achtste in een tijd van 36:41 over 10,5 kilometer. Gisteren ben ik vertrokken voor een maand naar Zuid-Afrika tot 30 januari. In Zuid-Afrika ga ik de focus leggen op het indoor seizoen en wil ik mij plaatsen voor het EK indoor in Belgrado.
De periode daarna ga ik weer op trainingsstage voor een maand en dan staat het outdoorseizoen alweer voor de deur, met als volle focus het WK in Londen.”

Afgelopen zomer kwam je 0,14 seconde tekort voor een medaille op de 1500 meter tijdens het EK atletiek in Amsterdam. Je liep een hele sterke race, maar helaas belandde je net naast het podium. Hoe kijk je terug op deze wedstrijd?
”Het is altijd goed om de mensen te verrassen, want mijn niveau was op dat moment gewoon goed en was het een kwestie van geduld. Het doel was een finale plek afdwingen en een top 6 klassering in de finale. Natuurlijk is het ontzettend jammer om net geen medaille te halen, vooral omdat het een thuiswedstrijd was. Het is niet zo dat ik er wakker van lig. Volgende keer zorg ik gewoon dat ik als eerste finish!”

In het dagelijks leven werk je, in welke mate houdt de Runnersworld rekening met jouw hardloopcarrière?
”Ik werk parttime en de aankomende periodes ben ik veel van huis, ik kan vrij nemen wanneer ik wil en ook aangeven als ik eventueel beschikbaar ben om te werken.
Ik vind werken juist wel fijn en ik zie het als afleiding. Als ik aan het werk ben, dan zal het ongeveer 16-24 uur per week zijn.”

Als je één moment mag uitkiezen wat voor jou hét moment in 2016 was, welk moment kies je dan?”Dan is het EK in Amsterdam toch het mooiste, een vol stadion dat was echt fantastisch! Vooral de laatste 200 meter van de 1500m! Ik kreeg zo’n kick van de laatste meters, dat zal mij wel altijd bij blijven!”

Foto: Instagram Richard Douma

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten