In november hoopt Tony van Diepen een nieuwe prikkel aan zijn 800-metercarrière te geven. Onder een Australische coach wil hij in 2025 weer eens individueel presteren op titeltoernooien. Maar Van Diepen zegt Papendal nog niet vaarwel en met de 4×400 meter is hij ook nog niet klaar.
Alleen alternatief trainen
Het missen van een toprace vorig jaar in de buitenlucht zette Tony van Diepen aan het denken. Een hamstringblessure zorgde ervoor dat hij bij de EK indoor, waarbij hij al twee keer in de medailles viel, in de series van de 800 meter werd uitgeschakeld. Een ontsteking in zijn hamstring bleef aan bij outdoorwedstrijden, waardoor hij maar drie keer aan de start verscheen. In augustus 2023 kondigde de medaillewinnaar van olympisch estafettezilver 2021 daarom een nieuwe stap aan. Na elf jaar trainen onder Grete Koens opende de 28-jarige atleet een nieuw hoofdstuk door over te stappen naar de middellange afstandsgroep van Tomasz Lewandowski op Papendal. Een gescheurde enkelband zat een vlekkeloze nieuwe start in de weg. Pas eind november maakte Van Diepen weer pijnvrije loopkilometers, gaf hij aan, om een maand later weer zijn oude sprinttijden in trainingen op de klokken te zetten. Vanwege zijn Nederlandse indoortitel op de 400 meter werd hij geselecteerd voor de WK indoor, waar Van Diepen Nederland sterk naar een bronzen medaille op de 4×400 meter loodste. In mei volgde zijn eerste tijd in de 1 minuut en 44 seconden sinds anderhalf jaar, waarna hij nog vier wedstrijden liep, daarbij zijn brons op het NK 800 meter. Vechtend tegen achillespeesklachten eindigde zijn seizoen al in juni, waarna bleek dat hij één plaats op de ranglijst te kort kwam voor deelname aan de Spelen.
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
‘Dit outdoorseizoen op de baan stond vooral in het teken van elk moment repareren. Telkens proberen de volgende wedstrijd te halen. Ik heb nog een 1:44.85 kunnen bereiken, wat als een verrassing kwam, gezien de verschrikkelijke voorbereiding met pijntjes. Na deze wedstrijd ging het ook steeds langzamer, omdat ik alleen maar alternatief kon trainen tussen de wedstrijden door. Ik heb elke wedstrijd met pijn gelopen om nog kans te maken op Parijs. Uiteindelijk is het net niet gelukt, maar hebben we er wel alles aan gedaan. Steun heb ik te danken aan mijn vriendin Diane van Es, mijn familie en zeker ook van mijn manager Dave Klink. Door hen kwam ik het seizoen nog aardig door. Mentaal was het wel moeilijk dit jaar niet op een individueel titeltoernooi te staan. In Parijs heb ik nog wel kunnen genieten als toeschouwer van de Spelen.’
‘Gezonde en sterke achillespezen: dat is de belangrijkste stap voor 2025.’
Obsessie voor 800 meter
Na een nieuwe en nog steeds lopende zoektocht naar een trainingsomgeving, meldde Van Diepen vorige week zijn overstap naar de Australische coach Justin Rinaldi. Bij de Fast8TrackClub, met daarin atleten die ook tijden in de 1:44 hebben staan, kiest Van Diepen weer bewust voor de 800 meter.
‘Het is altijd moeilijk om een groep te verlaten. Ik heb een goede band met Tomasz en weet dat hij één van de beste coaches van de wereld is. Met de trainingsgroep heb ik nog steeds een hechte band. Alleen is op dit moment in mijn carrière Fast8 de betere keuze. Ook vanwege de specifieke focus op de 800 meter die Justin heeft. Ik wil met 800-meterlopers trainen die beter zijn dan ik. Daar kijk ik naar uit. Mijn nieuwe coach zorgt voor weinig volume in kilometers, om de belastbaarheid te bewaren voor de harde sessies. Ook uniek aan de groep is dat het alleen lopers voor de 800 meter zijn, geen andere afstanden. Justin ken ik al maanden. We hebben altijd goed contact gehad en ik ben fan van zijn manier van trainen en zijn obsessie voor de 800 meter.’
Lees ook: Vierde Diamond Trophy voor Femke Bol, Nadine Visser stunt met tweede plaats
EK indoor
Zijn trainingsomgeving heeft hij nog niet helder voor ogen. In november sluit hij voor het eerst aan in Melbourne, de thuisbasis van de Fast8TrackClub. Zijn plan is twee keer twee maanden per jaar naar Australië af te reizen. De overige maanden wil hij in Nederland trainen of op trainingsstage bij zijn internationale teamgenoten aansluiten. Op Papendal hoopt Van Diepen onder begeleiding van talentcoach Nils Pennekamp en bondscoach Laurent Meuwly de schema’s van zijn Australische coach te volgen. In Arnhem heeft hij sinds een half jaar immers ook een eigen huis. Wie zijn trainingsgenoten worden en wanneer hij op Papendal terecht kan, daarover krijgt de 800-meterloper nog reactie van de Atletiekunie.
Samenwerking: Al je sportvoeding voor je volgende marathon haal je bij RUNBITES. Met de code hardloopnetwerk15 krijg je 15% korting op je bestelling.
‘Ik hoop belangrijke trainingen met de mannen uit de 400-meterselectie af te kunnen werken. Ook hoop ik sessies met andere atleten op Papendal te doen. Eerst ben ik bezig met mijn fysio Niels Ros om mijn achillespezen weer sterk en gezond te krijgen, om voortaan deze blessure te voorkomen. Dat is de belangrijkste stap voor 2025. We zijn al goed op weg. Deze winter ligt mijn focus op een thuiswedstrijd, in maart in Apeldoorn: de EK indoor. Daar wil ik samen met de 400-metermannen de 4×400 meter weer op de kaart zetten, na de teleurstelling van het missen van kwalificatie voor de Spelen. Ook wil ik individueel meedoen. Of ik daar de 400 of 800 meter loop, weet ik nog niet, aangezien de 400 meter mij indoor goed afgaat. Het ultieme piekmoment wil ik volgend jaar in september beleven, tijdens de WK atletiek in Tokio. Ik kan in de 1 minuut en 43 seconden lopen. Ik was er met 1:44.13 al heel dichtbij twee jaar geleden. Mijn doel ligt harder dan dat. Maar de eerste stap is onder de 1:44 lopen in 2025.’
Foto’s: Erik van Leeuwen
- Nederlandse titels halve marathon voor Frank Futselaar en Maureen Koster
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)
- Jesse Fokkenrood verlaat Valley Running Team: ‘Ik miste sparringspartners’