Home Laatste Nieuws Record: Acht Olympische medailles voor Nederlandse ploeg

Record: Acht Olympische medailles voor Nederlandse ploeg

door Tijn Piest

De Olympische Spelen van 2020 verliepen voor de Nederlandse atleten uiterst succesvol. Zonder publiek, maar met een recordaantal Nederlanders in het oranje. Het atletiekprogramma begon op 30 juli en is op 8 augustus ten einde gekomen. De Nederlandse ploeg behaalde maar liefst acht medailles, een record. Op deze pagina vind je alle atletiekuitslagen van Team NL, reacties en foto’s van deze unieke Olympische Spelen in Tokio!

Klik hier voor alle Olympische uitslagen.

8 augustus: Historisch zilver voor Nageeye op marathon

Abdi Nageeye wint zilver op de Olympische marathon in Sapporo! Hij evenaart het Olympische optreden van Gerard Nijboer uit Moskou in 1980. In de slotmeters moedigt Nageeye (2:09.58) zijn trainingsgenoot Bashir Abdi Ali uit België uitbundig aan, die naar het brons loopt. Nageeye pakt de achtste en laatste Olympische atletiekmedaille voor Nederland! Daarvoor prolongeert Eliud Kipchoge met ruime voorsprong zijn Olympische marathontitel op de marathon. De Keniaanse wereldrecordhouder wint in Sapporo na 2 uur, 8 minuten en 38 minuten. Khalid Choukoud draaide goed mee in de middenmoot, maar stapte na 30 kilometer uit vanwege maagklachten. Bart van Nunen liep een mooi opbouwende race, maar viel helaas terug en staakte de strijd na 35 kilometer.

Lees ook: Abdi Nageeye stapt over naar trainingsgroep met Mo Farah (& Bashir Abdi)

Abdi na de finish: ‘Het is ongelofelijk! Ik wilde wachten tot 35 kilometer en kijken wat ik dan nog kon. Ik geloofde in mezelf en dacht ‘ik moet een medaille pakken’. Ik even verschrikkelijk blij voor Nederland.’

Om 00:00 uur Nederlandse tijd zijn de Olympische marathonlopers gestart met een luchtvochtigheid van 80 procent en een temperatuur van 26 graden. Halverwege kwam de kopgroep, met daarin Nageeye op plaats zeven, door in 1:05.13. Choukoud stond na een halve marathon 66e met 1:52 achterstand op de kop. Van Nunen gaf 2:32 toe en lag op plaats 78. Na 26 kilometer trok Eliud Kipchoge aan de kop, waardoor steeds meer lopers moesten passen. Tien atleten, waaronder Nageeye, meldden zich vooraan bij 30 kilometer. Na 30,7 kilometer plaatste Kipchoge de beslissende versnelling, waarna hij in zijn veertiende marathon naar zijn tweede Olympische titel liep.

Lees ook: De vooruitblik van Abdi Nageeye & Bashir Abdi (BEL)

Update: Sifan Hassan mag de Nederlandse vlag binnendragen tijdens de sluitingsceremonie op zondag! Die vindt om 13:00 uur plaats in het Olympisch stadion. Maar eerst loopt ze zaterdagmiddag om 12:45 uur nog de 10.000 meter, waar ze opnieuw voor goud gaat!

7 augustus: Hassan voltooit dubbel: goud op 5000 én 10.000 meter!

Sifan Hassan pakt na goud op de 5000 ook de Olympische titel op de 10.000 meter! Na een overtuigende eindsprint pakt ze de dubbel met 29:55.32! Hassan na afloop tegen de NOS: ‘Ik heb hier geen woorden voor. Ik heb gezegd dat ik voor drie medailles zou gaan en ik heb het gedaan. Ik ben klaar en nu mag ik gewoon gaan slapen.’ Kalkidan Gezahegne uit Bahrein wordt verrassend zilver op de 10.000 meter. De Ethiopische wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey pakt na lang op kop gelopen te hebben de bronzen medaille. Susan Krumins moest na 14 minuten de strijd staken. De omstandigheden en haar niet ideale voorbereiding hebben haar uitgeput in Tokio.

Lees ook: Hassan voltooit unieke Olympische trilogie

Hassan is de eerste vrouw die drie afstanden loopt op de Olympische Spelen en hoe?! Drie medailles: twee keer goud en brons op de 1500 meter! Sifan Hassan voltooit historische Olympische trilogie

Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela winnen de zilveren medaille op de 4×400 meter! Dankzij een sterk eindschot wordt Botswana gepasseerd en lopen de Nederlandse mannen achter het ijzersterke Amerika naar de tweede plaats. Dan staat er ook nog een fabuleuze tijd van 2:57.18 op de klokken, twee seconden onder het record van gisteren!

Lees ook: Terrence Agard na moeilijke periode weer wedstrijdfit

De Nederlandse estafettevrouwen zijn zesde geworden in de Olympische finale van de 4×400 meter. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol lopen naar 3:23.74 en dat is goed voor een verbetering van het nationale record, dat in de series door dezelfde vrouwen werd gelopen!

Om 6:00 uur Japanse tijd zijn de vrouwen gestart voor hun marathonavontuur in Sapporo, ongeveer 800 kilometer ten noorden van Tokio. Twee Nederlanders gingen de strijd aan met de warmte (bijna 30 graden), hoge luchtvochtigheid (rond de 70 procent) en de concurrentie. De Keniaanse Peres Jepchirchir won onder zware omstandigheden de Olympische marathon in 2 uur, 27 minuten en 20 seconden. Tweede werd haar landgenote Brigid Kosgei en de derde plaats ging naar Molly Seidel uit Amerika. Andrea Deelstra had zich gewapend met een ijspet en finishte op plaats 44 als eerste Nederlandse na 2:37.05. ‘Ik voelde me heel goed, kon makkelijk mee, maar kreeg vanaf 20-25 kilometer last van een oude blessure (pijn in linkerbeen, red.). Die had ik in 2019 ook in Berlijn. Ik moest vanaf 30 kilometer af en toe even wandelen om mijn heup te rekken. Ik denk dat ik drie tot vijf minuten heb gewandeld. Ik was heel goed vandaag, ging voor de top 20, maar niet alles viel goed vandaag. Ik ben blij dat ik toch gefinisht ben’, aldus Deelstra tegen het Belgische Sporza. Jill Holterman bouwde haar race van achteren op en eindigde met een 63e plaats in 2:45.27. ‘Het was verschrikkelijk zwaar. Ik ben trots op mijn strijdlust, op mijn mentale weerbaarheid. Ik heb gedaan wat ik kon’, reageerde ze na afloop van haar Olympisch debuut. De kopgroep van tien atleten, aangevoerd door Jepchirchir, kwam halverwege door in 1:15.14. Na een halve marathon lag Deelstra 32e met een tussentijd van 1:16.02. Holterman stond na 21,1 kilometer op positie 78 met 1:20.32.

6 augustus: Brons voor Hassan op 1500 meter, estafettemannen 4×400 meter in finale

Sifan Hassan heeft in een aanvallende race Olympisch brons gepakt op de 1500 meter! Helaas is er dus geen triple goud voor haar in Tokio, maar ze is strijdend ten onder gegaan met 3:55.86. De Keniaanse Faith Kipyegon is te sterk in de finale van de 1500 meter. Na een overtuigende eindsprint wordt ze opnieuw kampioen in een Olympisch record van 3:53.11. Laura Muir loopt in een Brits record naar het zilver. Morgen wil Hassan na goud op de 5000 meter nog een keer Olympisch kampioen worden, want om 12:50 uur staat de 10.000 meter op het programma.

Jochem Dobber, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela hebben de series van de 4×400 meter overleefd. De estafettemannen werden vijfde in de serie, maar plaatsten zich dankzij hun razendsnelle tijd, een Nederlands record, voor de finale van morgenmiddag 14:50 uur. Met 2:59.06 snelde Nederland voor het eerst op de 4×400 meter naar een tijd onder de 3 minuten!

Lees ook: Laurent Meuwly over de succesvolle 400-metergroep

De estafettevrouwen van de 4×100 meter (Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney) haalden helaas de finish niet tijdens de series. Schippers vertrok te vroeg als tweede loopster, waardoor het stokje van Visser haar niet bereikte. Geen Nederland in de finale van de 4×100 meter.

5 augustus: Zilveren zevenkamp voor Vetter, Oosterwegel pakt brons!

Anouk Vetter heeft de zilveren medaille gewonnen op de zevenkamp! Ze scoort 6689 punten en daarmee scherpt ze haar eigen Nederlands record aan. Emma Oosterwegel loopt naar het brons! Dankzij een sterke 800 meter zet ze 6590 punten neer, een dik persoonlijk record voor Oosterwegel. De Belgische Nafissatou Thiam was een maatje te groot en prolongeerde haar Olympische titel met 6791 punten.

Na een goede eerste dag, met horden, hoog, kogel en de 200 meter, startte zowel Vetter als Oosterwegel goed op dag twee van de zevenkamp. Verspringen en speerwerpen brachten hun in kansrijke posities voor een Olympische medaille. De 51.97 bij speer en 6.47 meter bij ver zorgden bij Vetter voor een tweede plaats na zes van de zeven onderdelen. Oosterwegel kende een verrassend goede dag met alleen maar eigen records. Ze overtuigde met 54.68 meter bij het speerwerpen en verbaasde met 6.29 bij het verspringen. Dankzij een goede afsluitende 800 meter liep Oosterwegel zich met 2:11.09 het podium op. Ze noteerde zes persoonlijke records op de zeven onderdelen. Vetter bevestigde haar prachtige tweede plaats en liep 2:18.72 op de 800 meter. Voor het eerst is er een medaille voor Nederland op de zevenkamp en dan zijn het er ‘gewoon’ twee! Nadine Broersen staakte de strijd helaas aan het begin van de tweede meerkampdag.

Liemarvin Bonevacia is als achtste geëindigd in de finale van de 400 meter. Hij kon goed mee met de internationale top en zat dicht op de concurrentie, maar moest op de laatste 50 meter toegeven. Bonevacia finishte in 45.07 en is de eerste Nederlander ooit die in de Olympische finale op de 400 meter loopt! De focus gaat nu alweer op de 4×400 meter, waarvan de series morgenmiddag om 13:25 uur plaatsvinden.

De 4×100 meter vrouwen (Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney) werden vijfde in hun serie. Het team plaatste zich met 42.81 als tijdsnelste voor de finale! Daar is het hopen dat de wissel tussen Visser en Schippers scherper verloopt. Voor de mannen (Joris van Gool, Taymir Burnet, Christopher Garia en Churandy Martina) viel het doek in de series. De derde wissel, tussen Garia en Martina, ging mis. Geen finale dus voor Churandy op zijn vijfde (!) en laatste Olympisch Spelen.

Ook de estafettevrouwen van de 4×400 meter plaatsen zich als tijdsnelste voor de Olympische finale! Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol liepen dankzij een sterk eindschot van Bol naar de vierde plaats in hun serie. De 3:24.01 is tevens goed voor een flinke verbetering van het Nederlands record (3:26.98), dat bij de vorige Spelen in Rio werd gelopen.

4 augustus: Bol pakt brons, Vetter bovenaan na dag 1 zevenkamp

Femke Bol (21) pakt op haar eerste Olympische Spelen brons op de 400 meter horden! Met haar razendsnelle 52.03 is ze de derde vrouw ooit op dit onderdeel! Door die tijd scherpt ze het Nederlands en Europees record (stond op 52.34) aan! Sydney McLaughlin won de Olympische titel in een nieuw wereldrecord (51.46 sec). Tweede werd Dalilah Muhammed, die ook onder het oorspronkelijke wereldrecord dook.

Ook de zevenkampers zijn vannacht begonnen aan hun Olympische avontuur. Twee Nederlandse vrouwen zijn goed begonnen aan de tweedaagse wedstrijd. Anouk Vetter staat zelfs bovenaan in het klassement na vier onderdelen! Ze heeft 27 punten voorsprong op de nummer twee, de Belgische Noor Vidts. Op de eerste dag van de zevenkamp verpulverde Vetter haar persoonlijk record door 13.09 seconden te lopen op de 100 meter horden. Het hoogspringen (1.80 m) en kogelstoten (15.29 m) leverden haar beste seizoensprestaties op, waarna ze afsloot met een mooie 200 meter in 23.81. Door het uitstappen van wereldkampioene Katharina Johnson-Thompson is de kans op een medaille voor Vetter vergoot, maar ze moet rekening houden met de Belgische titelverdedigster Nafissatou Thiam. Ook Emma Oosterwegel kende een goede eerste dag met een prima 13.28 meter met de kogel en persoonlijke records op de horden (13.36), hoogspringen (1.80 m) en de afsluitende 200 meter (24.25), die ze won. Met een elfde plaats in het klassement gaat ze de tweede dag in. Nadine Broersen kende een minder succesvolle dag, onder andere door het raken van een horde en geen persoonlijke records. De 13.74 op horden was matig, waarna ze wel weer haar beste seizoensprestatie evenaarde op het hoogspringen (1.80 m) en verbeterde bij het kogelstoten (14.50 m) en de 200 meter (25.57). Broersen sluit de eerste dag af met een zeventiende plaats.

Op de 1500 meter wist Sifan Hassan zich eenvoudig te plaatsen voor de finale. In de halve finale pakte ze met nog 200 meter te gaan de kop, waarna ze haar halve finale won in 4:00.23. Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben gestreden voor een plaats in de finale van de 400 meter, maar kwamen helaas te kort. Klaver werd zesde in de tweede halve eindstrijd met 51.37 en De Witte werd in de volgende halve finale achtste in 52.09 seconden. Beide komen nog wel in actie op de 4×400 meter, waarvan de series morgen om 12:25 uur plaatsvinden.

Update: Jamile Samuel heeft nog te veel last van haar hamstring en zal morgen (3:00 uur) niet starten in de series van de 4×100 meter dames. Vermoedelijke opstelling: Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney.

3 augustus: Klaver en De Witte naar halve finale 400 meter, Burnet strandt in halve finale, decepties voor Burnet en Foppen

De vijfde atletiekdag bestond uit nieuwe kansen en teleurstellingen. Om 02:45 uur (NL tijd) was het de beurt aan Lisanne de Witte in de series van de 400 meter. Een beste seizoenstijd van 51.68 seconden en vierde plaats in de serie leverde haar een kleine q op, waardoor ze als één van de tijdsnelsten naar de halve finale mag. Lieke Klaver kwam in de zesde serie in actie en snelde naar 51.37, de derde tijd in haar race en goed voor directe kwalificatie. We zien beide dames terug in de halve finale (woensdag 12:30).

Ook Taymir Burnet (20.60) haalde door zijn derde plaats in de series de halve finale, die later vandaag plaatsvond. In de halve eindstrijd kreeg hij kramp in zijn kuiten en hamstring en bleef hij door zijn 20.90 op de achtste plaats in zijn serie steken. Menno Vloon wist helaas niet te overtuigen in de finale van het polsstokhoogspringen. Hij kwam niet verder dan de elfde plaats en 5.55 meter. Op de 5000 meter kreeg Mike Foppen pijn aan zijn rechterkuit en rechterachillespees, waardoor hij met nog drie rondes te gaan noodgedwongen de strijd moest staken. Helaas geen Olympische finale voor hem.

2 augustus: Super Monday: Hassan Olympisch kampioen, Visser vijfde in hordenfinale, Bonevacia & Bol naar finale

Sifan: ‘Ik ben Olympisch kampioen. Hoe is dat gebeurt? Ik ben supergelukkig. Ik kan het niet geloven, vooral niet na wat er vanmorgen is gebeurd. Ik dacht dat het niet zou gebeuren. Maar deze laatste twee ronden bleef ik bij hen. En nu ben ik Olympisch kampioen. Ik ben echt blij.’

In de ochtend liep Sifan Hassan een zeer spectaculaire serie over 1500 meter. Op de bel struikelde ze door toedoen van een paar atletes voor haar. Ze viel, stond snel op en rolde vervolgens het complete veld op en won alsnog haar serie. Hassan rustte de rest van de dag en liet zicht verzorgen, de focus voor de 5000 meter kwam terug. Tijdens de finale wachtte ze geduldig achterin het veld en schoof langzaam naar voren. In de laatste ronde gingen alle remmen los en liep ze de laatste 400 meter in 57.3, de snelste slotronde ooit op een 5000 meter tijdens de Olympische Spelen. Haar 14:36.79 was goed voor het zevende atletiekgoud ooit voor Nederland en de eerste sinds Ellen van Langen (1992).

Nadine Visser had op meer gehoopt, maar werd knap vijfde in de olympische finale van de 100 meter horden. Tot en met horde zes lag ze op medaillepositie, maar daarna moest ze iets toegeven op de concurrenten. Uiteindelijk moest ze (in een tijd van 12.73 seconden) genoegen nemen met een vijfde plek in de Olympische finale, een teleurstelling voor haar. ‘Ik was goed tot horde zes, daarna kon ik m’n ritme niet goed vasthouden. Ik voelde me echt zoveel beter dan in de series, zo scherp. Ik baal echt flink. Gisteren was ik emotioneel omdat ik de finale had gehaald, maar als je er eenmaal staat, wil je meestrijden om de medailles’.

Lees ook: Onze favoriete hardloopboeken

Verder plaatsen Femke Bol (53.91) en Liemarvin Bonevacia (44.62, Nederlands record!) zich voor de finales van respectievelijk de 400 meter horden en de 400 meter vlak. Geweldige prestaties en we zien Femke, woensdag (04u40), en Liemarvin, donderdag (14u00), terug in de finale. Voor Dafne Schippers was de halve finale van de 200 meter haar eindstation (23.03), in de serie liep ze 23.14. Haar rug en voorbereiding stonden een olympische finale in de weg. Dafne was geëmotioneerd, maar ook strijdvaardig en kijkt uit naar de 4×100 meter (aanstaande donderdag). Jochem Dobber heeft geweldige progressie geboekt het afgelopen jaar, kwam tot de halve finale op de 400 meter en werd daar zesde (45.48). Geen finaleplek, maar we zien hem nog wel terug op de 4x 400 meter.

1 augustus: Visser in hordenfinale, Bonevacia en Dobber naar halve eindstrijd

Het ochtendprogramma begon voor Nederland met Irene van der Reijken, die met 9:42.98 te kort kwam voor een finaleplek op de 3000 meter steeplechase. Een stuk succesvoller was de 400 meter, waarop Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia uitkwamen. Dobber liep 45.54 seconden en kreeg door zijn derde plek in de vijfde serie een grote Q achter zijn naam. Ook Bonevacia, die de laatste serie won in 44.95, kwalificeerde zich voor de halve eindstrijd. In de halve finale van de 100 meter horden liep Nadine Visser naar 12.63, haar snelste seizoenstijd en slechts één honderdste boven haar eigen Nederlands record! Ze wint een ticket voor de finale van morgenochtend (4:50 uur onze tijd), waarin ze zal gaan strijden voor een medaille. Nick Smidt vocht ook voor een finaleplek, zette zijn beste jaartijd (49.35) neer, maar kwam helaas te kort op de 400 meter horden.

31 juli: Bol, Vloon en Visser kwalificeren zich, vierde plaats in eerste Olympische mixed estafettefinale

De tweede atletiekdag op de Olympische Spelen bestond weer uit veel kwalificaties en series, maar omvatte daarnaast ook de eerste Olympische finale van de gemixte estafette. Femke Bol plaatste zich in het ochtendprogramma overtuigend voor de halve finale van de 400 meter horden. Ze won haar serie in 54.43 seconden. Op de 800 meter moest Tony van Diepen zijn meerdere erkennen in zijn concurrenten, want zijn 1:46.03 was niet genoeg voor een plek in de volgende ronde. Nadine Visser is helemaal terug na haar hamstringblessure en plaatste zich met 12.72 op de 100 meter horden keurig voor de halve finale. Zoë Sedney liep 13.03 op haar Olympisch debuut en redde het op vijf honderdsten niet. Menno Vloon dwong bij het polsstokhoogspringen kwalificatie af voor de finale met een sprong van 5.75 meter. Discuswerpster Jorinde van Klinken wist met 61.15 meter helaas niet de kwalificaties te overleven. Het Nederlands team op de 4×400 meter mix streed goed mee voor het podium in de eerste Olympische finale van het onderdeel. Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela verbeterden het Nederlands record naar een knappe 3:10.36, maar kwamen in de eindsprint net te kort voor een medaille.

30 juli: Smidt, Hassan en gemixte estafette naar volgende ronde

Op de eerste atletiekdag in Tokio plaatste Nick Smidt zich als eerste Nederlander voor een halve finale. Op de 400 meter horden wist hij zich met 49.55 seconden net bij de beste vier van de laatste serie te voegen. De vijfde plaats en 11.27 waren helaas onvoldoende voor Marije van Hunenstijn om door te gaan naar de halve finale op de 100 meter. Op de 5000 meter maakte Sifan Hassan haar favorietenrol waar door met de snelste tijd naar de finale te gaan. Dankzij een sterke laatste 300 meter wist ze onder zware omstandigheden (warm en hoge luchtvochtigheid) naar 14:47.89 te lopen. Diane van Es kon met haar zestiende plaats en 15:47.01 in de tweede serie helaas niet doordringen tot de finale van maandag. Op diezelfde avond in Japan haalde ook kogelstootster Jessica Schilder met plaats elf en een poging van 17.74 meter de finale niet. Een mooie afsluiting van dag één was het eerste Olympische finaleticket ooit op de gemixte 4×400 meter van Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela. De 3:10.69 is goed voor de tweede plaats, maar geldt ook als Nederlands record op het pas vier jaar oude onderdeel.

Updates TeamNL

  1. Sifan Hassan loopt naast de 5000 en 10.000 ook de 1500 meter! Ze is de eerste atleet die zich aan deze Olympische triple waagt. Dat betekent dat ze maandag 2 augustus ‘s ochtends meedoet aan de series van de 1500 meter en ‘s avonds de 5000 meter finale loopt. ‘Het is belangrijk voor mij om mijn hart te volgen. Dat is veel belangrijker dan gouden medailles.’ Hassans geliefde 1500 meter vindt plaats op maandag 2:35 (series), dinsdag 12:00 (halve finale) en vrijdag 14:50 uur (finale).
  2. Dafne Schippers loopt geen Olympische 100 meter in Tokio. In verband met haar rugklachten focust ze zich op de 200 meter en 4×100 meter.
  3. Ook Jamile Samuel spaart zich en start op dezelfde afstanden als Schippers.
  4. Rutger Koppelaar is positief getest op COVID-19 en gaat niet naar de Olympische Spelen (klik hier).
  5. Meerkamper Pieter Braun heeft zich met een blessure moeten afmelden.
  6. Michel Butter heeft zich teruggetrokken als reserve voor de marathon).

Tijdsverschil

De Spelen vinden plaats in Tokio, nou ja, op de marathon na dan, die wordt dik 1000 kilometer noordelijker gelopen in Sapporo. In Nederland lopen we zeven uur achter in Tokio. Finales in de avonduren zijn bij ons dus einde ochtend en begin van de middag te zien.

Programma

De Nederlandse Olympische atletiekploeg voor Tokio bestaat uit 45 atleten, 25 vrouwen en 20 mannen. Het atletiekprogramma start op vrijdag 30 juli en duurt tot zondag 8 augustus. In totaal worden er 48 gouden medailles uitgereikt. Voor de mannen zijn er 24 onderdelen, 23 voor de vrouwen en 1 gemengd nieuw onderdeel, de 4x 400 meter mixed estafette. Atletiek is de meest omvangrijkste sport op de spelen.

Hieronder vind je het overzicht voor alle Nederlandse atleten, omgezet naar Nederlandse tijden. Het volledige tijdschema (Japanse tijd!) van het atletiekprogramma staat hier. Onder het overzicht vind je de Nederlandse prestaties op de triatlon.

Triatlon

31 juli – 00:30 – Mixed Relay

De Nederlandse triatleten Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom hebben een knappe vierde plaats weten te bemachtigen op de eerste Olympische Mixed Relay. Het team lag op medaillekoers, maar in het tweede deel van de wedstrijd werd duidelijk dat een vierde plaats het hoogst haalbare was. Van Egdom verwees dankzij een sterke eindsprint België en Duitsland naar de plaatsen vijf en zes. De Mixed Relay is een estafette met twee mannen en twee vrouwen. Alle vier de triatleten zwemmen 300 meter, waarna 8 kilometer op de fiets en 2 kilometer hardlopend moet worden afgelegd. Een vrouw start, vervolgens een man, daarna weer een vrouw en tenslotte weer een man.

26 juli – 23:30 – Olympische afstand vrouwen

1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Rachel Klamer wordt, door een geweldige opmars tijdens het lopen, vierde. Maya Kingma zet een prima race neer en finisht als elfde.

Lees hier ons interview met Rachel Klamer.

Hoofdfoto: Erik van Leeuwen

Dossier: Alles over supplementen voor hardlopers

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten