,,We gaan puur genieten nu”, was het eerste wat Stefan Nillessen vertelde toen hij de mixed zone in kwam lopen na een legendarische olympische 1500 meter finale. Vlak daarvoor had de 21-jarige Nillessen 3.30.74 gelopen, terwijl hij met een tijd van 3.34.32 naar Parijs afreisde. Niels Laros doorbrak de barrière van 3.30 en liep 3.29.54, goed voor een Nederlands record én een Europees juniorenrecord (van Jakob Ingebrigtsen). ,,Misschien eerst nog een paar wedstrijden maar dan gaan we zeker wat biertjes drinken”, aldus de topatleet die een jaar terug nog als barbediende werkte in een kroeg. ,,Er bijblijven was mijn tactiek, want ik had wel verwacht dat het hard zou gaan. Maakt niet uit hoe hard het gaat, gewoon volgen, was mijn doel.”
Bekijk hier: Alles over het atletiekprogramma tijdens de Olympische spelen (tijdschema & uitslagen)
En hard ging het. De Noor Ingebrigtsen sleurde aan kop op jacht naar een snelle tijd, die echter ook drie andere mannen goed aan te bleken kunnen. Josh Kerr kwam de Noor na de laatste bocht voorbij, en binnendoor kwam de uiteindelijke winnaar Amerikaan Cole Hocker ook langszij. Een andere Amerikaan, Yared Nuguse, pakte het brons. De tijden van de mannen: 3.27.65, 3.27.79 en 3.27.80. Ingebrigtsen werd vierde. Laros zesde, Nillessen negende.
‘Holy shit gast, we staan gewoon in de olympische finale’
Ze trekken dit hele toernooi al met elkaar op en slapen op dezelfde kamer. Laros is daar blij mee. ,,Ik vind het relaxt dat je iemand hebt waar je de hele dag mee kunt optrekken. Je deelt het gevoel van het zenuwachtig zijn, dat je bij het eten niets naar binnen krijgt. Het is wel relaxt, beetje grapjes maken. Je loopt dan met de coach met zijn drieën het stadion in, dan voelt goed, met je borst naar voren.” Hij noemt de finale zijn olympische droom. ,,Je loopt hier voor 80.000 man.” Het plan was iets rustiger te starten en dan naar voren te gaan. ,,Maar het ging zo ontzettend hard dat ik wel naar voren kon gaan maar dat zou zelfmoord zijn geweest. Om echt voor de medailles te kunnen strijden zat ik iets te ver. Maar ik denk dat dat geen schande is in deze finale. Het is bizar dat we er in staan, geniet er van.” Nillessen was eveneens vol lof over de samenwerking. ,,Met mijn teamgenoten hebben we het hele jaar samen goed gepresteerd, je leeft naar dat juiste moment toe en dit is dat juiste moment, en dan sta je er met zijn tweeën, dat is heerlijk. Dan was er zo’n moment dat je beseft ‘Holy shit gast, we staan gewoon in de olympische finale’.”
Nillessen liet in de media ook nog een dankwoord horen aan Levi Janssen en Rick van Riel voor het hazen op de NK atletiek in Hengelo, die daarvoor hun NK-aspiraties opofferden. Zonder hen had hij hier niet gestaan, want hij werd alleen via de World Athletics Ranking geselecteerd en daar droegen de bonuspunten van zijn Nederlands kampioenschap aan bij.
Luister de podcast Parijs Ontwaakt
Femke Bol op weg naar hét atletiekduel van Parijs
In de laatste halve finale liep Femke Bol onbedreigd naar de zege in 52.57. Je zag daarbij duidelijk dat ze niet voluit ging maar ze liep wel het pasritme dat ze donderdagavond ook in de finale gaat lopen. ,,Het wordt mijn vijfde olympische finale en daar ben ik eigenlijk wel heel trots op. De race ging goed, redelijk zoals we wilden, nu op naar de finale.” Over hoe het verloop van de finale gaat worden heeft ze geen idee. ‘’Ik weet dat ik er alles aan ga doen om zo goed mogelijk te zijn en de laatste honderd meter gewoon samen te zitten (met olympisch kampioene Sydney McLaughlin-Levrone, red.) en dan gaan we het zien. Ik moet mij eerst heel goed op mijn eigen horden focussen, de scherpte gebruiken en de adrenaline dat ik tegen haar loop in de finale, en dan gaan we zien waar het eindigt.” De komende dagen zal ze vooral veel rusten.
,,Ik ga lekker veel weer in mijn bed liggen, eten, slapen en visualiseren voor de race en rustig blijven, anders ben ik doodop aan de start.” Na de euforie van de gouden estafettemedaille vond ze de serie 400 meter horden al op de ochtend erna wel lastig. ,,Maar ik zit al zo lang te wachten op deze hordenfinale. Ik ben vandaag door en alles is goed. Nu een dagje ontspannen en klaarmaken. Ik hoop dat ik in de vorm van mijn leven ben en ik heb pr’s gelopen.” Later op de avond liet haar coach Laurent Meuwly zijn licht schijnen op de hordenfinale. Hij bevestigde daarin dat Bol in de vorm van haar leven is. Ook de splittijd van 47.93 op de 4×400 meter is daar een bewijs van en ze heeft inderdaad pr’s gelopen. Hij zag wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone uit Amerika in haar halve finale twee fouten maken maar weet zeker dat zij heel hard gaat lopen. Hij acht een tijd onder de 50 seconden niet uitgesloten. Hij noemde daarbij bewust niet alleen de naam van de Amerikaanse.
Cathelijn Peeters kwam vanuit baan 9 niet tot een ideale race en werd zevende in 55.20, ruim achter haar beste tijd van 54.43 eerder dit seizoen. Zij kan zich opmaken voor nog een 4×400 meter, dit keer die van de vrouwen. Goud heeft ze al met de Mixed Relay.
Lees ook: Dit eet een atleet: Anne Luijten
Pauline Hondema mist net als EK Rome nipt verspringfinale
Vier luttele centimeters scheiden de 24-jarige Pauline Hondema van de olympische finale bij het verspringen. Met 6,55 meter in haar derde en laatste sprong werd ze veertiende waar er plaats is voor twaalf in de finale. Tijdens de EK atletiek in Rome medio juni overkwam haar iets dergelijks. Toen sprong ze zelfs precies even ver als de nummer twaalf, maar was haar tweede beste poging iets minder. ,,Eigenlijk ben ik wel blij dat ik nu veertiende ben en geen dertiende zoals in Rome, want dan is het helemaal extreem zuur”, vindt ze. Hondema legt uit dat haar eerste sprong mislukte omdat ze haar aanloop niet goed opbouwde. ,,Te kleine passen waardoor ik een teveel aan ruimte aan het einde had en niet eens een sprong kon maken.” Bij de tweede sprong (6,21 meter) zat ze nog steeds wat ver. ,,Bij de derde kwam ik er eindelijk iets beter uit en spring ik 6,55 meter.” Over haar vorm is ze tevreden. ,,Ik heb meerdere wedstrijden boven de 6,60 meter achter elkaar gesprongen.” Voor de toekomst staat het verbreken van het Nederlands record van Dafne Schippers van 6,78 meter zeker op haar lijstje, laat ze weten. Haar eigen persoonlijk record is 6,76 meter uit 2023.
Nog vier olympisch finales
De Amerikaanse Gabrielle Thomas was dé favoriet voor de 200 meter en maakte dat dubbel en dwars waar met een tijd van 21.83 (-0,6 wind) voor Julien Alfred die eerder de 100 meter won (22.08). Ontzettend hard ging het ook op de 3000 meter steeplechase waar Winfred Yavi, lopend voor Bahrein, het goud voor zich opeiste in 8.52,76. Peruth Chemutai uit Oeganda zat er vlak achter in 8.53.34. Wie anders dan Miltiadis Tentoglou won het verspringen. Dit keer 8,48 meter met als minste sprong 8,24 meter, afgezien van zijn laatste doorloop-aanloop. Bij het kogelslingeren vrouwen was de Canadese Camryn Rogers de beste bij het met 76,97 meter.
Foto’s: Bjorn Parée
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?