Home Laatste Nieuws Nederlands kampioen Samuel Chapple wil op WK gat met de top dichten

Nederlands kampioen Samuel Chapple wil op WK gat met de top dichten

door Tijn Piest

Een atleet die dit jaar een grote nationale doorbraak maakte is Samuel Chapple. De 800 meter werd de afstand waarop hij secondes van zijn persoonlijk record afhaalde, verraste met de limiet voor de WK Indoor en vorig weekend ook nog de Nederlandse titel behaalde. Hoe kijkt de 23-jarige Nederlands kampioen daarop terug en hoe ziet hij de rest van 2022 voor zich?

Zenuwslopende 800 meteru

Na 3:44 op de 1500 meter in Liévin, twee maal 1:47 op de 800 meter en een 3:40 in Apeldoorn, volgde op 20 februari de laatste Limietwedstrijd. In Omnisport voldeed Samuel Chapple met 1:46.61 aan de kwalificatie-eis op de 800 meter. Dus mag de middellange afstandsloper deze maand in Belgrado starten tijdens de wereldkampioenschappen indooratletiek. ‘Het hele indoorseizoen ging eigenlijk al super goed, en ik wist dat ik in een ideale race nog wat harder zou kunnen op de 800 meter. Alles ging deze zondag perfect volgens het plan dat ik met mijn coach had besproken. Het tempo lag heel hoog en met 200 meter te gaan voelde ik dat ik de race kon winnen. En dus begon ik te versnellen om de leiding te pakken. Uiteindelijk won ik de race, en toen ik mijn tijd op de klok zag staan, werd ik echt euforisch. Zo’n 5 à 10 minuten na de finish, nadat ik mijn limiet gevierd had samen met de andere atleten, begon ik pas de vermoeidheid en de verzuring te voelen.’ Op 27 februari stond op dezelfde indoorbaan de finale van de 800 meter op het programma. Waar Chapple vorig jaar indoor nog negende werd in de series en op de outdoorbaan een zevende plaats behaalde, werd hij nu bestempeld als titelkandidaat. Enige twijfel tussen deelname aan de 800 of 1500 meter was er nog. ‘Ik denk dat ik op beide afstanden een reële kans heb om het podium te behalen, dus ik zal even goed moeten nadenken en overleggen met mijn coach.’ Maar zijn keuze voor de vier rondes bleek succesvol. Aanvankelijk leek Samuel Chapple, na een zinderende finale met een snelle slotrondes, met het zilver naar huis te gaan. Echter kreeg Djoao Lobles een ‘DQ’ achter zijn naam en zo kwam toch nog het goud in handen van Chapple. ‘Bizar chaotisch’, zo beschrijft hij zijn race. ‘Er gebeurde heel de race lang van alles en je merkte dat de spanning bij iedereen erg hoog lag. In eerste instantie baalde ik natuurlijk dat ik niet had gewonnen. Toen ik uiteindelijk na de diskwalificatie toch wel had gewonnen, had ik er natuurlijk wel een beetje een raar gevoel over.’ Tijdens de medailleceremonie veranderde zijn gevoel en overheerste de blijdschap, een titel is immers een titel. ‘Ik ben uiteraard superblij met de titel, en ook gelijk mijn eerste medaille bij de senioren.’ Het feit dat ik in zowel harde, gehaasde races als in tactische kampioenschapsraces goed presteer, geeft erg veel vertrouwen voor de WK Indoor.’

NaamSamuel Chapple
Geboortedatum23-11-1998 (23 jaar)
TrainerGuido Hartensveld
TeamTeam Distance Runners
StudieScience, Business & Innovation
800 m1:46.61
1500 m3:40.45

Bloedarmoede

Chapple maakte al op jonge leeftijd kennis met atletiek. Hij werd lid bij AV’40 in Delft en als pupil merkte hij al dat zijn talent lag op de middellange afstand. ‘Tijdens en na mijn groeispurt heb ik heel veel blessureleed gehad, waardoor ik een periode eigenlijk niet meer trainde voor atletiek en alleen maar in de sportschool te vinden was. Hierdoor ben ik uiteindelijk overgestapt naar de sprint, voornamelijk de 400 meter. Na een paar jaar kwam ik erachter dat ik toch meer aanleg had voor de langere afstanden, waardoor ik me weer wat meer ging focussen op de MiLa. Na wat succes op de 800 meter als junior A bij de Ruitenburg Runners van Olympus’70 in Naaldwijk, besloot ik te zoeken naar een professionele trainingsgroep wat verder van huis. Dit was ook deels vanwege mijn studie, want ik vond de opleidingen bij mij in de buurt niet zo interessant.’ Zo geschiedde kwam Samuel Chapple eind 2018 bij het Noord-Hollandse Team Distance Runners terecht. Sindsdien woont hij in het atletenhuis in Castricum. Door zijn jarenlange blessuregevoeligheid kreeg de atleet ook last van andere problemen, zoals bloedarmoede. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de cellen transporteren. Inmiddels heeft Chapple al meer dan een jaar blessurevrij getraind, waardoor hij zijn volume behoorlijk op heeft kunnen voeren. ‘Ik denk dus dat de belangrijkste stap voor mij is geweest dat ik constant heb kunnen trainen en veel kilometers heb gedraaid’, gaat hij verder. ‘Verder lijk ik nu ook het racen veel beter onder de knie te hebben, wat deels komt doordat ik veel ontspannender ben voor mijn wedstrijden dan voorheen.’ Ook de combinatie lopen en studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam ligt hem goed. ‘Al moet ik wel zeggen dat het online onderwijs daar enorm bij heeft geholpen’, vervolgt hij. ‘Ik train vaak twee keer op een dag. Ik doe vaak ‘s ochtends vroeg een duurloop en dan heb ik in de middag bijvoorbeeld een baantraining. In de tijd tussen trainingen in doe ik wat aan mijn studie en pak ik mijn rust, zodat ik goed voorbereid begin aan mijn tweede training.’

Mindset

Dat laatste is zeker terug te zien in de resultaten van Chapple. Van de zeven races waarin hij dit jaar al startte, wist hij er vijf op naam te schrijven. Op de 800 en 1500 meter heeft hij zijn persoonlijk record (meerdere malen) verbeterd. Op die eerste afstand is hij zelfs van 1:48.84 in de buitenlucht (NK 2021) naar 1:46.61 op de indoorbaan (NK Indoor 2022) gegaan. Zo’n grote stap had hij natuurlijk niet verwacht. ‘Maar eigenlijk had ik wel een stuk meer verwacht van het outdoorseizoen in 2021. Nadat ik in 2020 mijn PR flink aanscherpte naar 1:48.85 na een vrij ongunstige voorbereiding, had ik verwacht in 2021 een stuk harder te lopen. Dit bleef echter helaas bij een minimale verbetering naar 1:48.84, en het hele seizoen voelde het alsof er meer in de tank zat maar dat het er niet uitkwam om de een of andere reden. Daarom ben ik heel blij dat ik nu eindelijk de progressie, die ik een half jaar geleden al had verwacht, heb kunnen laten zien.’ Uiteindelijk zijn de eerste races van het seizoen ongeveer hetzelfde verlopen: een rustige opening, gevolgd door een versnelling in de tweede helft.’ Zijn mindset kan ook hebben geholpen bij de grote progressie dit indoorseizoen. Voor de geslaagde Limietwedstrijd in Apeldoorn gaf Chapple aan dat hij kwalificatie geen doel zou willen noemen. ‘Ik heb het idee dat ik met deze mindset uiteindelijk betere races en dus ook betere tijden loop.’

Samuel Chapple puft uit na de finale van de 800 meter tijdens de NK Indoor in Apeldoorn.

Jagen op de limiet

Op 18, 19 en 20 maart wachten de wereldkampioenschappen indooratletiek in Belgrado. Net als Tony van Diepen start Samuel Chapple op de 800 meter. Niet als favoriet, wel als kanshebber voor een kleine internationale doorbraak. ‘Het doel in Belgrado wordt om een zo goed mogelijke serie te lopen en het gat naar de wereldtoppers te dichten. Wie weet wat er dan mogelijk is, the sky is the limit!’ Na het indoorseizoen zal de atleet van Team Distance Runners eerst wat gas terugnemen om daarna weer meer volume te kunnen draaien, zoals hij in de maanden voor het indoorseizoen deed. Half april gaat Chapple met zijn team op trainingsstage in het Portugese Monte Gordo om zich optimaal voor te bereiden op de outdoorwedstrijden. ‘Mijn doel is om het seizoen op dezelfde manier te benaderen als dit indoorseizoen, want dan zal ik de progressie ook naar outdoor kunnen vertalen. Hopelijk zal ik met mijn nieuwe records de kans krijgen om wat meer internationale wedstrijden te lopen, want dat lijkt me ideaal voor het opdoen van ervaring.’ En kan hij dan nog in aanmerking komen voor de Europese kampioenschappen in München eind augustus? ‘Ik denk het wel. Alleen houd ik me daar nooit zoveel mee bezig, net zoals ik dat dit seizoen niet heb gedaan met de limiet voor de WK Indoor. Op een limiet jagen zorgt in mijn ogen voor extra spanning, waardoor je uiteindelijk ook minder geniet van het racen, wat ten koste gaat van je prestaties.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten