Home Laatste Nieuws Naomi Sedney: ”In 2018 heb ik mijn balans gevonden”

Naomi Sedney: ”In 2018 heb ik mijn balans gevonden”

door hardloopnetwerk

2018: Succes of mislukt

Het einde van een jaar. Het is vaak het moment van goede voornemens- maar ook een moment om de balans op te maken. Wat heb ik bereikt dit jaar, heb ik mijn doelen gehaald? Welke fouten heb (weer) gemaakt? Wat heb ik geleerd dit jaar, en wat had ik moeten leren maar heb ik niet gedaan?

Door Naomi Sedney

Dit zijn vragen die je je kan afvragen, (top-)sporter of niet. Maar zo makkelijk is het vaak niet om een jaar te bestempelen als ‘succes’ o f ‘mislukking’. Zelfs niet als je als atleet hele duidelijke doelen heb gesteld voor jezelf. Doelen zijn namelijk zwart-wit, en het leven is dat dus niet. Lopers noemen vaak tijden als benchmark, hoogspringers hoogtes, werpers afstanden en allemaal kunnen ze plaatsing voor (of hoge plaatsing op) Het Toernooi neerzetten als te-behalen prestaties voordat een jaar ‘succesvol’ bestempeld mag worden. Maar het kan lastig zijn om (realistische) doelen te stellen. Je kan heel hard werken en geen pr’s lopen, en grote stappen maken in trainingen die zich niet meteen naar de baan willen vertalen. Je kan grote progressie boeken- en toch kleinere stappen maken dan de mensen om je heen, en daardoor niet de plaatsingen halen die je jezelf had opgedragen. Is dat jaar dan meteen mislukt? Het kan in topsport, en elke andere baan of hobby die draait om presteren, moeilijk zijn om om het eindresultaat heen te kunnen kijken en the bigger picture te kunnen zien. Er is meer in het leven dan vinkjes op een to-do lijst. Doelen zijn zwart-wit, en het leven is dat niet, dus het is belangrijk om ook te kijken naar die grijze (onmeetbare) gebieden voor dat je besluit jouw 2018 ‘mislukt’ te bestempelen. Dus, hier wat andere mogelijke vragen: Was ik gelukkig dit jaar, en heb ik anderen gelukkig gemaakt? Ben ik gegroeid als persoon? Wat heb ik dit jaar voor het eerst gedaan, en waar ben ik het meest trots op?

Ikzelf heb begin dit jaar geroepen (en geschreven) dat ik bovenal balans wou vinden dit jaar. En ik heb ook balans gevonden. Vervolgens ben het weer een paar keer kwijtgeraakt, om het uiteindelijk toch weer ergens terug te vinden. Ik heb een aantal (atletische) doelen niet gehaald, en andere juist wel, en kan oprecht zeggen dat ik gegroeid ben als persoon. Moet ik dan 2018 als ‘mislukt’ in laten gaan alleen omdat ik niet onder de 11.2 heb gelopen en dat eigenlijk wel wou? De nooit-tevreden topsporter vind misschien van mij, maar de mens in mij is het zeker niet van plan.

En voor jullie allemaal: Happy New Year!

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten