Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Naomi Sedney

Atlete van de week: Naomi Sedney

door hardloopnetwerk

Naam: Naomi Sedney

Leeftijd: 21

Opleiding: Toegepaste Psychologie, HAN

Vereniging: ARV Ilion

Woonplaats: Zoetermeer / Arnhem

Favoriete afstand en pr: 100m, 11.34 (200m, 23.37)

Naomi Sedney (21) is nationaal mederecordhoudster op de 4 x 100 meter estafette. Naomi startte op achtjarige leeftijd bij ARV Illion in Zoetermeer met atletiek. Ze begon voornamelijk met de meerkamp, maar al snel bleek dat haar kwaliteiten vooral bij het sprinten lagen. Afgelopen zomer won Naomi met haar ploeg goud op de 4 x 100 meter op het EK atletiek in Amsterdam. Naomi mocht van ons niet ontbreken als atlete van de week!

Naomi, op achtjarige leeftijd ben je begonnen met atletiek. Had je al snel door dat je beter was in sprinten dan jouw leeftijdsgenoten?

Nee, dat viel eigenlijk wel mee. Wij hadden achteraf gezien een behoorlijk talentvolle jeugdgroep bij Ilion, en daar stak ik niet echt bovenuit… ik was eerder een bovengemiddelde middenmoter. Pas toen ik een jaar of 13 was begon het sprinten een beetje ergens op te lijken, toen we van 60 naar 80m gingen en de start iets minder belangrijk werd. En toen was ik ook nog geen spectaculair talent, al deed ik wel altijd mee voor de medailles op junioren-NK’s.

Welke kwaliteiten heb je nodig om als sprintster de top te bereiken?

Dat is een moeilijke vraag. Als je alleen al kijkt binnen ons estafetteteam krijg je een hele grote diversiteit aan persoonlijkheden. Misschien dat je het vooral heel leuk moet vinden en het heel graag moet willen. Natuurlijk is discipline ook belangrijk, maar hoe meer je kan genieten van het sporten hoe minder discipline het kost om elke dag op de training te staan, en hoe vanzelfsprekender het is om andere aspecten van je leven (school, eten, social life) zo in te richten dat je het beste uit die training kan halen.
En ja, een zekere mate van talent is natuurlijk ook wel belangrijk.

Wat is voornamelijk jouw grootste kwaliteit?

Ik denk dat mijn grootse kwaliteit ook mijn grootste valkuil is, namelijk dat ik ontzettend streng ben voor mezelf. Als ik een keer chagrijnig ben en ik eet een hele zak M&M’s kan ik mezelf dat echt kwalijk nemen. En eigenlijk wil ik elke training beter zijn dan de training daarvoor. Ik probeer daar met steeds meer ontspanning mee om te gaan… niet elke training kan mijn beste training ooit zijn en af en toe wat snoepen kan totaal geen kwaad.

Hoe bereid jij je voor op een belangrijke wedstrijd?

De dag voor een wedstrijd doe ik het liefst zo min mogelijk. ’s Morgens een korte wedstrijdvoorbereidende training, en dan de rest van de dag op de bank, het liefst met een goed boek. Zorgen dat ik goed eet en goed rust, zodat ik de dag daarna fit aan de start kan staan.
Op wedstrijddagen  zelf wil ik het liefst zo min mogelijk afleiding om me heen. Op tijd eten, op tijd naar de baan, genoeg tijd voor mijn warming-up. Focus op de dingen die belangrijk zijn- in mijn geval meestal de eerste passen van een race. Ik probeer vooral niet heel veel dingen anders te doen dan voor een belangrijke training. Ik weet wel wat voor mij werkt, en als ik in die flow kan blijven gaan mijn wedstrijden vaak het beste.

Afgelopen zomer ging je met de 4 x 100 meter ploeg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Jullie ploeg bestond uit Tessa van Schagen, Dafne Schippers, Jamile Samuel en jou. Uiteindelijk werden jullie zesde in de serie. Met welk doel gingen jullie naar de Olympische Spelen?

Van de Spelen hadden we natuurlijk meer verwacht. Na die geweldige race en gouden medaille op het EK, hoopten we ook in Rio mee te kunnen doen voor de medailles. Met onze beste tijd was dat ook zeker mogelijk geweest. Maar om in te finale te kunnen knallen, moet je wel eerst de series doorkomen en dat ging niet helemaal soepel. Super zonde. Helemaal omdat we pas over vier jaar weer een kans hebben, en who knows met wat voor een team we in Tokyo staan… er kan in vier jaar veel gebeuren. Maar we zijn nog jong, en we weten wat we in huis hebben, en in de tussentijd hebben we nog 2 WK’s en 2 EK’s om dat ook aan de rest van de wereld te laten zien.

In hoeverre kijk jij op tegen de prestaties van Dafne Schippers?

Het is natuurlijk ontzettend motiverend om te zien dat je in een land dat zo (relatief) klein is als Nederland ook zo goed kan worden. Zij is wel een goed voorbeeld van wat je allemaal kan bereiken als je bereid bent er heel hard voor te werken.

Ten slotte, wat is je levensmotto?

“Do a little more each day than you think you can.”

Hoofdfoto: Instagram Naomi Sedney

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten