Home Laatste Nieuws Morton Games Dublin: Mike Foppen mikt op WK-limiet 5.000 meter

Morton Games Dublin: Mike Foppen mikt op WK-limiet 5.000 meter

door Tijn Piest

Hij werd onlangs Nederlands kampioen op de 5.000 meter, derde op het EK landenteams en nam al deel aan meerdere internationale toernooien. Mike Foppen is een getalenteerde hardloper die van de 1.500 meter is overgestapt op de 5.000 meter. De 22-jarige atleet heeft het WK als doel gesteld en gaat woensdag in Dublin proberen de limiet te slechten. Een interview met de hardloper van Team Zevenheuvelen.

1. Je hebt al veel ervaring bij toernooien opgedaan. Wat beschouw je als het mooiste moment uit je carrière?

”Het mooiste moment uit mijn carrière tot nu toe was het EK indoor in maart. De voorbereiding ernaartoe was vlekkeloos en het lopen van de limiet ging allemaal perfect volgens plan. Dat gebeurt niet vaak in de topsport. Het was mijn eerste senioren EK en dus mijn eerste wedstrijd met de grote mannen. Ook al haalde ik de finale niet, wel heb ik een aantal belangrijke lessen geleerd die me hopelijk in de toekomst naar een hoop andere toernooien gaan brengen.”

2. Kun je ons meenemen in een dag uit je leven?

”Meestal sta ik rond een uur of 9 op en begin ik met een duurloop van 30-40 minuten. Daarna ontbijt ik en speel ik een paar potjes Fortnite met vrienden. Vervolgens ga ik aan de slag met een aantal dingen die geregeld moeten worden, dat verschilt per dag! Dan is het alweer tijd voor de tweede training. Dat kan een tempotraining, duurtraining of krachttraining zijn. Daarna eet ik, kijk ik nog een serie en lig ik weer in bed.”

”Voorheen had ik moeite om echt hoge ambities uit te spreken, maar nu ik zoveel progressie heb gemaakt is mijn ambitie om ooit top 5 te lopen op een mondiaal toernooi.”

3. Woensdag staat de 5.000 meter bij de Morton Games in Dublin op het programma. Is de limiet voor het WK (13.22,50) je ultieme doel?

”Het grootste en belangrijkste doel is natuurlijk de limiet voor de wereldkampioenschappen (september/oktober in Doha). Het gaat zeker niet makkelijk worden, maar we zien wel waar het schip strandt [Foppen zal ruim 3 seconden van zijn PR af moeten lopen, red.].”

4. Welke wedstrijden staan er voor jou dit seizoen verder nog op de planning?

”Het zou zomaar kunnen zijn dat Dublin mijn laatste race is, aangezien er bijna geen andere goede races meer zijn. Ik hoop nog binnen te komen bij de Diamond League in Brussel op 6 september.”

De laatste ronde van de 3.000 meter bij het EK landenteams. Bericht: @mikefoppen

5. Is de 5.000 meter ook de afstand waarop je je wil plaatsen voor de Olympische Spelen?

”Ja. Nu ik dit jaar wat meer ervaring met de 5.000 meter heb gekregen en flinke progressie heb geboekt, denk ik dat dit de afstand is waar ik op dit moment het verste mee kom. Of dat de Olympische Spelen zijn, zien we volgend jaar.”

6. Wat zijn je ambities?

”Voorheen had ik wat moeite om echt hoge ambities uit te spreken, omdat ik best realistisch ben aangelegd. Het gaat mij er meer om dat ik alles uit mijn carrière haal, dan zie ik vanzelf wel welke prestaties daarbij horen. Maar nu ik zoveel progressie heb gemaakt is mijn ambitie om ooit top 5 te lopen op een mondiaal toernooi. Het Nederlands record op de 5.000 meter (13.13,06 van Kamiel Maase) zou mooi zijn!”


Mike Foppen is in Dublin op basis van zijn PR (13.25,89) de beste Europeaan op de 5.000 meter. De favoriet voor de winst is Pat Tiernan uit Australië, met een PR van 13.13.44. Het is een sterk internationaal veld met (internationale) kampioenen en zo’n 10 atleten die onder de 13.35 hebben gelopen.

Foto: Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten