Home Voorpagina Marije Hijman: ”Steeplechase krijgt te weinig aandacht in Nederland”

Marije Hijman: ”Steeplechase krijgt te weinig aandacht in Nederland”

door hardloopnetwerk

Marije Hijman begint deze maand aan haar nieuwe opleiding Geneeskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Naast deze pittige studie bedrijft ze ook nog topsport en heeft ze naar eigen zeggen het meeste talent voor hardlopen.  Wij mochten haar een paar vragen stellen.

Door de redactie

Vorige week donderdag liep je een snelle 3000 meter bij PAC in Rotterdam (10:09,26). Met welk gevoel kijk je terug op vorige week?|
Alleen Diane van Es was een sneller A-junior die avond op de 3000 meter. Ik kijk met gemengde gevoelens terug op de race. Mijn tijd (10:09.26) was maar 2 seconde boven mijn PR, maar ik heb een gevoel dat er op de 3000m veel meer in zit. De dagen voor de wedstrijd best verkouden geweest. Daarnaast was die week ook mijn introductie van de universiteit. Ik ga Geneeskunde studeren aan de Erasmus universiteit in Rotterdam, dit hoop ik goed te kunnen gaan combineren met mijn (top)sport.

Het baanseizoen nadert zo langzamerhand het einde. Op welke prestatie kijk je het meest tevreden terug?
Op mijn nieuwe PR op de 1500m die ik bij de U-track meeting gelopen heb. De wedstrijd ging helemaal zoals ik wilde. Mijn doel was die avond om onder de 4:30 te lopen. Door mijn goed opgebouwde race kwam ik uiteindelijk op een tijd van 4:27,78 uit. Een PR van 5 seconde waar ik enorm blij mee ben.

Naast het hardlopen doe je ook nog aan zwemmen en wielrennen. In welke sport ben je het meest getalenteerd?
Hardlopen. Dit is de discipline die ik altijd het leukst zal blijven vinden. Het zwemonderdeel train ik niet vaak, maar doe ik wel al vanaf mijn achtste. Het laatste jaar ben ik pas serieus bezig met het fietsen.

Op de 3000 meter steeple won je dit jaar een zilveren medaille bij de A-junioren. Op zondagen trainde je in het baanseizoen weleens onder leiding van steepletrainer Aart Bakker in Amersfoort. Vind je dat de steeple in Nederland te weinig aandacht krijgt? En waarom?
Steeplechase krijgt te weinig aandacht in Nederland, terwijl het een hele gave discipline is. Het is een technisch en conditionele afstand. Gelukkig wordt steeplechase steeds populairder. In mijn voorbereiding voor het WC duathlon deed ik niet mee aan het NK senioren, maar het was zo gaaf om te zien hoe het deelnemersveld van de steeplechase is gegroeid. Steeplechase verdient meer aandacht, want steeplechase hoort in de atletiek thuis.

Deze zomer deed je ook internationale ervaring op tijdens het WC duathlon en werd je vijfde. Kun je ons meenemen in de wondere wereld van de triathlon?
De wereld van triathlon en duathlon is heel anders dan de wereld van atletiek. Bij atletiek gaat het om tijden/rondetijden. Bij een triathlon of een duathlon is elke wedstrijd anders, omdat elk parcours anders is. Er wordt snel gezwommen, gefietst en gelopen. Voor de triahtlon/duathlon train je voor 2 of 3 verschillende disciplines (zwemmen, fietsen en lopen). Daarnaast moet je de wissels tussen de disciplines ook nog oefenen, want hier is ook tijd op te winnen. Een week van een triatleet zit erg vol, maar is door de afwisseling nooit saai.

Volg jij ons al op Strava (Hardloopnetwerk)? Speel elke week mee om mooie prijzen.

Foto: Instagram Marije Hijman

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten