Home Voorpagina Lovisa Lindh: “Het is voor mij altijd belangrijk te focussen op één race”

Lovisa Lindh: “Het is voor mij altijd belangrijk te focussen op één race”

door hardloopnetwerk

Click here to read the interview in English.

Elke dag tellen wij af naar het EK Atletiek in Berlijn. Lovisa Lindh is een Zweedse 800m loper met een gewelding seizoen in 2016. Tijdens het EK in Amsterdam won ze de bronzen medaille op de 800m. Ze  was geblesseerd en daarom zijn de voorbereidingen voor Berlijn anders dan andere jaren. Toch kwalificeerde ze zichzelf tijdens haar eerste wedstrijd van dit seizoen. Om zich voor te bereiden op het EK in Augustus gaat ze binnenkort naar haar favoriete plek om te trainen. 

Door Veerle Bakker 

In Rio liep je voor het eerst onder de 2 minuten. Hoe is het je gelukt om op je best te zijn tijdens de Olmpische Spelen?

Mijn seizoen in 2016 was geweldig, vanaf mijn eerste wedstrijd in mei tot de laatste in september. Mijn voornamelijke doel, voor het seizoen begon, was het EK en eigenlijk dacht ik niet eens aan de Olympische Spelen; het leek ook onmogelijk om daar te komen met een persoonlijk record van bijna 2,5 secondes boven de Zweedse limiet. Maar alles ging goed en ik werd zelfs geselecteerd voor de OS. We waren wat onzeker of ik in betere vorm terug kon komen na het EK, maar dat ging heel goed. Ik verbrak mijn persoonlijk record twee keer op de OS en liep voor het eerst onder de 2 minuten in de halve finale, wat net een droom was!

Vorig jaar in Lausanne liep je 1.58,77, jouw persoonlijke record en een Zweeds record. Kan je deze geweldige race beschrijven? 

De wedstrijd in Lausanne verschilde van mijn voorgaande wedstrijden vorige zomer. Ik startte mijn seizoen heel goed met de winst in mijn eerste wedstrijd en twee goede Diamond League races met maar een paar loopsters die voor me eindigde. In Lausanne was ik een van de laatste loopsters, maar ik ben een wedstrijd nog nooit zo snel gestart. Het is makkelijk om gestrest te raken wanneer je voelt dat iedereen zo sterk is. Echter probeerde ik om de snelheid zo goed mogelijk vast te houden tot de finish.

Het is makkelijk om gestrest te raken wanneer je voelt dat iedereen zo sterk is.

Je loopt op veel verschillende plekken. Waar loop je het liefst?

Mijn absolute favoriete plek om te lopen en voor trainingskampen is St. Moritz. Lopen daar gaat zo veel makkelijker, het landschap is daar onvoorstelbaar mooi. Ik ben heel blij om daar over een paar weken naartoe te gaan om me voor te bereiden op Berlijn.

Londen zou je eerste Wereld Kampioenschap worden, echter ben je niet gestart. Kan je hierover vertellen?

Helaas raakte ik de week voor Londen geblesseerd, dus ik ben nooit gestart. Het was hartverscheurend; ik denk dat ik nog nooit in een betere vorm ben geweest dan toen en ik was helemaal klaar voor mijn eerste WK.

Op die medaille uit mijn carrière ben ik nog steeds het meest trots.

Twee jaar geleden in Amsterdam werd je derde op het EK. Wat waren je verwachtingen toen je naar het EK kwam?

Het EK in Amsterdam was mijn hoofddoel die zomer. Ik denk dat ik 13e stond in Europa voor het toernooi, dus ik droomde ervan om in de finale te komen. Toen ik de finale haalde vertelden mijn coaches: “Je hebt de meeste van deze meiden verslagen, geloof ik jezelf en je hebt een kans om een medaille te winnen”. Op die medaille uit mijn carrière tot nu toe ben ik nog steeds het meest trots.

foto van Evert Woutersen Sportfotografie.

Dit jaar is het EK in Berlijn. Wat is daar je doel?

Mijn voorbereidingen zijn wat anders verlopen dan voorheen, omdat ik terugkwam van een blessure. Ik was blij om me in mijn eerste wedstrijd te kwalificeren voor het EK, maar nu ben ik niet in de best mogelijke vorm als ik naar Berlijn kom. Ik focus me nu vooral op mijn eerste wedstrijd (de series); het is voor mij altijd belangrijk om me op één race per keer te focussen en niet op de finale.

Foto’s: Evert Woutersen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten