Home Laatste Nieuws Limiet is binnen, Jill met ElliptiGO op weg naar Parijs

Limiet is binnen, Jill met ElliptiGO op weg naar Parijs

door hardloopnetwerk

Jill Holterman (28) was afgelopen weekend bij de NN CPC Loop Den Haag de snelste Nederlandse. Met haar nieuwe PR van 1:11:41 liep ze meteen de halve marathonlimiet voor de EK Atletiek in Parijs. Als alternatieve trainingsvorm gebruikt ze de ElliptiGO. Hieronder een interview met de pijlsnelle atlete uit Egmond.

First things first: van harte met de CPC Loop!

‘Bedankt! Het ging precies zoals ik had gehoopt. Ik kon de eerste 15 kilometer heel ontspannen blijven lopen, hoewel het tempo toch behoorlijk hoog lag. Met een sneller tweede deel wist ik een heel dik PR te lopen en bovendien ruim onder de EK-limiet te duiken! Vooraf hoopte ik dat ik laag in de 1:12 zou lopen, maar dat ik er zelfs onder wist te duiken was toch wel een kleine verrassing.’

En nu? Op schema voor Parijs?

‘Jazeker. De eerste horde die ik moest nemen was het lopen van de limiet. Dat wilde ik heel graag in de CPC doen en is dus ruimschoots gelukt. De volgende uitdaging: zorgen dat ik zo fit mogelijk aan de start van de EK kom te staan en daar de optimale race kan neerzetten.’

Je stopte dit jaar als advocate om je helemaal te richten op atletiek. Bevalt dat?

‘Het bevalt eigenlijk verrassend goed. Ik was in het begin bang dat ik me zou gaan vervelen, of dat mijn hersenen langzaam zouden afstompen. Dat blijkt allemaal wel mee te vallen gelukkig. Ik kan me nu veel beter focussen op de trainingen.’

Mis je de advocatuur niet?

‘Niet zo heel erg, maar dat komt ook omdat ik weet dat ik weer zal terugkeren. Dit is een tijdelijke situatie, waarbij ik mij nu volledig richt op mijn passie: hardlopen. Die advocatuur ga ik echt wel weer onveilig maken later.’

Wat is jouw kracht als atlete? 

‘Mijn vastberadenheid, denk ik. Als ik iets echt wil, zet ik mijn tanden erin en laat niet meer los totdat het lukt. Zoals meestal het geval is, is dit mijn grootste kracht, maar ook mijn valkuil. Tegenwoordig kan ik wel beter doseren, waar ik mezelf in het verleden soms over de kop liep. Met dank aan een goede planning, gedoseerd trainen en vertrouwen op het proces, kan ik die vastberadenheid in wedstrijden echt tot uiting laten komen.’

Hoeveel train je nu in de week?

‘Dat wisselt natuurlijk per periode, maar gemiddeld genomen doe ik één krachttraining, twee alternatieve trainingen en tien looptrainingen in de week.’

Als alternatieve training gebruik je de Elliptigo?

‘Op trainingskamp kan ik de ElliptiGO natuurlijk niet meenemen, maar sinds ik er eentje thuis heb staan, heb ik het geïntegreerd in mijn trainingsschema, als aanvulling op mijn hardlooptrainingen. Met de ElliptiGO kan ik extra omvang maken zonder de belasting van het hardlopen te ervaren. In plaats van een rustige duurloop kan ik dan dus prima een uurtje op de ElliptiGO stappen. Als ik in de toekomst een blessure zou hebben, wat ik natuurlijk niet hoop, kan ik ‘m ook prima inzetten voor interval en heuveltraining. Je kunt met deze vorm van alternatief trainen echt de hartslagzones halen die je met hardlopen ook haalt. Dat is mij met geen enkele andere vorm van alternatieve training nog gelukt. Ik gebruik ‘m nu dus elke maandag en zaterdag voor een ritje door de duinen van ongeveer een uurtje. Soms wat langer.’

Is zo’n apparaat geschikt voor iedereen?

‘Mits je over een beetje coördinatie beschikt en niet als Max Verstappen door de bochten gaat, denk ik dat iedereen de Elliptigo moet kunnen inzetten als aanvulling op de hardlooptraining – of als alternatieve training tijdens een blessure. Je moet wel een klein beetje bestand zijn tegen de geïnteresseerde blikken van voorbijgangers.’

Tot slot: wat worden je volgende wedstrijden?

‘Over drie weken doe ik mee tijdens de Zandvoort Circuit Run en op 5 april loop ik weer een halve marathon, dit keer in Berlijn. Ik wil daar vooral ervaring opdoen in een internationale wedstrijd, waarbij ik – zonder tempomakers – op mijn eigen gevoel aangewezen ben.’

Zelf ook een ElliptiGO kopen of huren?

Er zijn allerlei verschillende modellen vanaf € 999,-. De ElliptigGO 3C is € 1,999.00, de 8C is € 2,799.00, en er is ook nog een superluxe 11R. Ben je normaal goed belastbaar maar heb je tijdelijk last van een blessure? Dan kun je er ook voor kiezen een ElliptiGO voor kortere of langere tijd te huren. Lezers van Hardloopnetwerk krijgen 10% korting op de normale huurtarieven. Meer info:  info@elliptigobenelux.com

Uitgebreide informatie over de 3C, 8C, en 11R kun je hier vinden.

Lees ook de ElliptiGO review: Leuk, Efficiënt & Effectief en de ElliptiGO Q&A die we eerder schreven.

– advertorial: Dit artikel is gesponsord door ElliptiGO Benelux.

Lees ook: Jill Holterman (28) draagt nu een hardlooptenue in plaats van een toga, en het zit als gegoten

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten