Home Voorpagina Kirsten Hogebrug: ”De Dam tot Damloop is altijd één groot feest”

Kirsten Hogebrug: ”De Dam tot Damloop is altijd één groot feest”

door hardloopnetwerk

Kirsten Hogebrug loopt zondag de Dam tot Damloop. Morgen hoopt ze onder de 1 uur, 12 minuten en 45 seconden de tien Engelse Mijl te lopen, want dan heeft ze namelijk een nieuw persoonlijk record te pakken. Wie is deze enthousiaste loopster?

Door Jasper Boot

Op zondag 9 september liep je in Münster een dik persoonlijk record op de marathon. Je snoepte maar liefst 10 minuten van je persoonlijke record af en finishte in 3:33,18. Met welk gevoel kijk je terug op de marathon?
”Met een heel fijn gevoel! Het schema dat ik volgde hing al maanden op de kastdeur en trouw kon ik elke week de trainingen afstrepen. In juli had ik zelfs als uitdaging om elke dag hard te lopen en dat lukte. Ik liep de meeste kilometers ooit in een week en in een maand. Het was hard en veel trainen en al dat trainen heeft zich uitbetaald in een dik persoonlijk record!

Van te voren vond ik het wel heel spannend. Kan ik het wel? Heb ik wel de goede trainingen gedaan? Wat is dat pijntje in m’n scheenbeen? Zodra het startschot klonk, was ik dit allemaal vergeten en heb ik heerlijk kunnen lopen. Zelfs zonder de man met de hamer tegen te komen. De tweede helft liep ik zelfs sneller dan de eerste helft. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Heel erg lekker om op deze manier een marathon te kunnen lopen! Het is niet zo’n grote marathon, dus er waren maar weinig lopers op het parcours. Van te voren was ik daar bang voor, maar achteraf was dit juist heel fijn. Ik hoefde niet zo lang van te voren in het startvak te wachten, vanaf het begin kon ik mijn eigen tempo aanhouden en onderweg werd ik heel vaak aangemoedigd omdat er niet heel veel lopers waren.”

Komende zondag staat de Dam tot Damloop op het programma. Zijn je benen inmiddels hersteld van de marathon?
”Voor mijn gevoel zijn mijn benen helemaal hersteld van de marathon, maar van eerdere marathons weet ik dat het dan niet altijd zo is. De afgelopen week heb ik weer wat intervaltrainingen kunnen doen en dat voelde goed. Ik kon de tempo’s halen die ik wilde halen. Hopelijk zijn mijn benen helemaal hersteld en kan ik zondag knallen bij de Dam tot Damloop. Ik heb er in elk geval heel veel zin in!”

De ambiance tijdens de Dam tot Damloop is uniek. Vind jij sfeer belangrijk tijdens een wedstrijd en haalt het iets extra’s naar boven bij je?
”Zeker! De Dam tot Damloop is altijd een groot feest. Al die mensen en muziek langs de kant zorgen ervoor dat je vaak nét iets harder kunt dan je van te voren had gedacht.”

Het is niet zo’n grote marathon, dus er waren maar weinig lopers op het parcours.

Een week na de marathon liep je de Heideloop in Ermelo. Op Instagram omschreef je het als ‘gezelligheidsloopje’ en ging je niet voor een persoonlijk record, maar toch kwam je als tweede vrouw over de finish. Wat zegt dat over je niveau van dit moment?
”Dat zegt denk ik eerder iets over het deelnemersveld van die wedstrijd. Het is een rustig dorpsloopje, waar dit jaar maar weinig vrouwen aan meededen. Elk jaar doe ik aan deze wedstrijd mee, dus ook dit jaar wilde ik graag meedoen. Het weekend na de marathon van Rotterdam liep ik een halve marathon, dus die 5 kilometer ging dan ook wel lukken dacht ik. Het ging goed en ik kon harder lopen dan ik van te voren had verwacht. Dat geeft hoop voor een mooie tijd bij de Dam tot Damloop!”

Als je een eindtijd mag voorspellen voor zondag; in welke tijd kom jij over de finish?
”Hopelijk onder de 1:12,45, dan loop ik namelijk een nieuw persoonlijk record op deze afstand. Ik ga weg op een tempo onder deze tijd, maar als ik tijdens de wedstrijd merk dat het toch niet lukt, dan ga ik gewoon wat langzamer. Dan kan ik de marathon daar lekker de schuld van geven!”

Foto: Kirsten Hogebrug

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten