Home Laatste Nieuws Isayah Boers: ‘Ik ga voor een finaleplek op EK en WK’

Isayah Boers: ‘Ik ga voor een finaleplek op EK en WK’

door Tijn Piest

Vorig jaar pakte hij zilver op zowel de NK indoor als outdoor. Dit indoorseizoen is Isayah Boers vooralsnog de snelste van Nederland op de 400 meter, met 46.31, terwijl de 200 meter eigenlijk zijn favoriete afstand is. De 22-jarige atleet wil zich laten zien op de EK indoor begin maart, maar heeft als hoofddoel de WK outdoor. We spraken hem na zijn race in Ostrava.

Kun je wat vertellen over je laatste race, bij het Czech Indoor Gala in Ostrava afgelopen donderdag? Je won met 46.36 de 400 meter, een honderdste boven de EK-limiet (waarvoor je je al wel hebt geplaatst). Ben je blij met die tijd?

‘Ik ben blij met mijn race-uitvoering. Ik probeerde iets nieuws in Manchester wat niet helemaal goed uitpakte maar ik weet wel dat ik in shape was om een goeie tijd te lopen. Ik wist dat het hier in Ostrava sowieso veel beter zou gaan. Dat er uiteindelijk 46.36 op de klok stond, daar was ik zeker blij mee – zo dicht bij mijn PR indoor (46.21) en nog zoveel meer te verbeteren.’

Hoe is je trainingsstage in Stellenbosch afgelopen januari verlopen? Heb je goed kunnen trainen of nog last gehad van pijntjes of blessures?

‘Ik heb een kwalitatief goede stage kunnen draaien. Het waren drie zware weken, waarin ik in de laatste week wat vermoeid was, maar verder ben ik er blessure- en pijnvrij uitgekomen, dus dat is positief. Wij waren hier met een groot deel van het Nederlands team, met de sprintgroep (kort en lang), meerkampers, werpers en een polsstokhoogspringer.’

Hoe zag een dag op trainingsstage er voor je eruit?

‘Op de maandag bijvoorbeeld trainden we twee keer op een dag. Het ontbijt was vanaf 8 uur en onze eerste training stond meestal vanaf half 11 op het programma. Dat was vaak een ‘speed training’, dus kort, maar vol gas. Soms deden we ook de ‘30-vliegend’. Dan hebben we poortjes staan op het 30-meterpunt en op het 60-meterpunt en een aanloop van 30 meter. Dit om onze vliegende sprinttijden te meten. Na afloop ging ik vaak gelijk naar het hotel omdat het best warm was. Meestal waren we precies op tijd terug voor de lunch en daarna ging ik mij al voorbereiden op de tweede training, meestal een krachttraining. Als ik merkte dat ik moe was, deed ik vaak nog even een powernap tussen de trainingen door. In de avond, na afloop van kracht, kwamen we terug in het hotel en hadden we onze avondmaaltijd. Ik was op zo’n dag best wel gesloopt en ging vaak lekker op mijn kamer of naast het zwembad liggen.’

Naast het lopen breng je je eigen muziek uit. Hoe combineer je het maken van songteksten met je carrière als topatleet?

‘Ik wil mezelf nog geen fulltime artiest noemen. Ik vind muziek maken leuk en het is begonnen als hobby. Ik merkte snel dat ik teveel van mezelf verwachtte (wat energie kost) en het plezier snel weg was. Ik heb om die reden een pauze genomen en besloten dat ik het in mijn eigen tijd weer ga oppakken. Inmiddels ben ik er alweer mee bezig en ben ik van plan om dit jaar weer muziek uit te brengen. Zolang ik er plezier uit haal brengt het mij rust en is het goed te combineren met mijn topsportcarrière.’

Lees ook: Dit zijn de beste PUMA schoenen voor jou

Je favoriete afstand is de 200 meter. Wat maakt deze zo mooi ten opzichte van de 400 meter?

‘Nou vooral omdat het de helft van de afstand is van een 400 meter, haha. Ik zou zeggen dat ik de 200 meter technisch een heel mooi onderdeel vind en tegelijkertijd heel lastig. Het heeft ‘the best of both worlds’, eigenschappen van een 100 en een 400. Blaas je jezelf helemaal op tijdens een 200, dan voelt dat laatste stuk ook als een 400 meter. Je moet ergens die ontspanning proberen te vinden, maar niet te ontspannen. Voor mij blijft dit een raadsel en daarom toch heel interessant.’

Isayah Boers in actie voor Nederland tijdens de 4×400 meter op de WK atletiek in Eugene.

Hoe gaat je indoorseizoen er verder uitzien? Wat kun je denk je laten zien bij de EK Indoor in Istanboel (2-5 maart)?

‘Mijn derde wedstrijd van het seizoen (na Manchester en Ostrava) is de Meeting Metz Moselle Athlelor op zaterdag 11 februari in Metz. Het weekend daarop hebben we de NK atletiek en mijn hoofddoel dit indoorseizoen is natuurlijk de EK. Ik wil mij daarvoor individueel plaatsen en met het estafetteteam. Op beide onderdelen ga ik voor een finaleplek en wat er in de finale gebeurt, dat zien we wel.’

Isayah Boers in actie tijdens het afgelopen indoorseizoen, toen hij zich kwalficeerde voor de WK indoor.

Wat is er nog nodig om je te plaatsen voor de WK in Boedapest? En wat wil je daar?

‘Ik vind eigenlijk dat ik al goed op weg ben om mezelf te plaatsen voor de WK in Boedapest. Ik maak mooie stappen en leer heel veel in de korte tijd die ik nog maar op de 400 meter uitkom. In Boedapest ga ik ook voor een finaleplek en ik hoop daar de Olympische limiet te lopen, wat waarschijnlijk ook zou moeten om me te plaatsen voor de finale.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten