In de winter is het lastiger om je tot hardlopen te zetten. Het is wat kouder en donkerder. Zo maak je het gemakkelijker voor jezelf!
Door STOX Energy
De temperatuur buiten daalt en de dagen worden korter. Dingen die ervoor zorgen dat de drempel om te gaan hardlopen een stukje hoger wordt. Je houdt in je hoofd dat het achteraf altijd weer heerlijk is geweest en gaat er toch voor. Wij geven je wat tips om het wat makkelijker voor je te maken om de kou te trotseren in de winter. Maar eerst…
Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je gaat hardlopen in de winter?
Allereerst, het heeft wel wat om in de kou te lopen, toch? Een frisse neus en een gezonde blos op je wangen. Maar het is wel zwaarder om te lopen in de kou. Niet alleen het ertoe zetten, maar ook het lopen zelf. Dit heeft te maken met je ademhaling. Wanneer je lucht inademt, adem je vocht in. Dit vocht verwarmt je lichaam en adem je vervolgens ook weer uit. De warmte die je lichaam weer verlaat zorgt er ook voor dat je afkoelt. Als de lucht koud en droog is, haal je meer en dieper adem en verliest je lichaam meer warmte en dus energie. Daarnaast wordt je hartslag lager in de kou. Dit komt omdat het minder bloed naar de huid en ledematen pompt. Wanneer je gaat hardlopen in de kou moet je hart harder werken om je lichaam warm te houden. Daarom kan je hartslag hoger zijn dan wanneer je exact hetzelfde rondje rent dan wanneer het warmer is. Hierdoor voelt het rennen wat zwaarder aan en zul je minder snel een PR lopen als het zo koud is buiten. Dus, geen zorgen. Je conditie is echt niet ineens veel slechter in de winter, want dit heeft er dus niks mee te maken.
Het is natuurlijk ook super belangrijk dat je een goede warming-up doet wanneer het koud is buiten. Nu is een warming-up altijd belangrijk, maar in de winter al helemaal! Je komt namelijk uit je heerlijk verwarmde huis en het moment dat je naar buiten loopt, spannen je spieren zich aan. Hierdoor heb je minder bewegingsvrijheid en kom je lastiger vooruit. Als je dus rustig begint of een paar kleine warming-up oefeningen doet, zul je de kans op blessures verkleinen.
Maar hoe maak je hardlopen dan gemakkelijker in de winter?
Je bent vaak geneigd om je in de winter enorm dik aan te kleden waardoor je veel te veel kleding aan hebt tijdens je rondje hardlopen. Vergeet niet dat je gaat sporten. Je warmt dus vanzelf op wanneer je lekker aan het bewegen bent. Maar, vergeet je STOX niet! De Running Socks voorkomen dat je been uit kan zetten waardoor het bloed niet naar je onderbeen zakt. Ideaal als je lang achter elkaar rent, want lang hardlopen heeft tot gevolg dat je bloed niet naar behoren omhoog wordt gepompt. De sokken verbeteren de bloedcirculatie. Wat er ook weer voor zorgt dat je het niet koud krijgt. Daarnaast bieden de sokken optimaal comfort. Het dragen van de sokken geeft je een licht gevoel. Je hebt niet langer het gevoel dat je benen zwaar worden of opzetten tijdens je training. Daarnaast past STOX bij jouw stijl. En zeg nou eerlijk, het is toch veel leuker om te rennen in een toffe outfit! Omdat het vaak lastig is jezelf de kou in te slepen als je net lekker binnen zit of zelfs net uit je bed komt, maak je het jezelf makkelijker door je bijvoorbeeld aan een hardloopschema te houden. Wij stelden een hardloopschema voor beginners op. Of wissel het eens af met een training op de hardloopband. Dit kan wel ten koste gaan van je hardlooptechniek, dus blijf wel ook buiten lopen. Je kunt ook een hardloopmaatje zoeken. Jullie kunnen elkaar motiveren om de kou te overwinnen. Volg het schema samen of ga gewoon lekker een stukje rennen met elkaar. Wat ook kan helpen is om je training in te plannen. Als je je voorneemt om morgenochtend of na werk te rennen dan zul je dit eerder doen dan wanneer je zegt ‘ik ga deze week twee keer rennen’. Zet de dag en het tijdstip vast voor jezelf en je zult merken dat je met meer gemak de deur uitrent.
Herstelperiode
Om beter te kunnen herstellen na je winterse avontuur, draag je STOX Recovery Socks. De sokken zorgen voor een verbetering van de afvoer van bloed en vocht, wat de herstelperiode van blessures zoals shin splints, kuit en achillespees problemen doet versnellen. Daarnaast verminderen de Recovery Socks spiervermoeidheid en bevorderen ze de verwijdering van afvalstoffen. Hierdoor herstel je sneller na het rennen. Als je dus goed voorbereid bent, is het een stuk gemakkelijker dan je denkt. Let’s go!
STOX – Fit to Run
Foto: STOX