Home Laatste Nieuws Femke Rosbergen voor EK landen: ’Droom in het oranje te lopen’

Femke Rosbergen voor EK landen: ’Droom in het oranje te lopen’

door Tijn Piest

Eén van de opvallende namen in de 43-koppige oranjedelegatie voor de EK landenteams is die van Femke Rosbergen. De 20-jarige atlete debuteert vrijdagmiddag in het Poolse Silesia in het oranje. Op de 5000 meter, een afstand die haar nog redelijk onbekend is.

Hoe kan het dat we lange tijd weinig van je hoorden?

‘Ik ben opgegroeid in Engeland en ben pas twee jaar geleden verhuisd naar Nederland. Ik heb ook atletiek gedaan in Engeland en was wel succesvol als U13-atleet. Maar ik ben pas echt serieus gaan trainen toen ik onder Martien Droog bij het Atletiek Trainingscentrum in Rotterdam (ATR) ben gaan trainen. De training was wel heel anders dan in Engeland, dus het heeft 6-7 maanden geduurd voordat ik er aan gewend was.’

Je hebt mooie PR’s neergezet en eindigde als vijfde op de NK cross. Met welke prestatie dit jaar ben je tot nu toe het meest blij?

‘Ik ben eigenlijk heel erg tevreden met hoe mijn hele crossseizoen is gegaan. Maar ik ben meest tevreden met de 1500 meter die ik deed in Utrecht, waar ik 4:14.37 liep. De training ging al heel goed in de weken voor mijn seizoensdebuut, maar ik had 4:14 niet verwacht zo vroeg in het seizoen.’

Hier vind je meer over de EK landenteams (23-25 juni), inclusief live volgen.

Train je nu wel weer in Nederland?

Amina Maatoug, Femke Rosbergen & Veerle Bakker in het atletiekstadion in Silesia.

‘Ik train nu anderhalf jaar in Nederland onder Martien Droog. Het is eigenlijk de perfecte set-up, voor me want ik heb nu een groep waar ik mijn tempo’s mee kan lopen. Daarnaast is Martien een fantastische coach!’

Hoe ziet je leven naast het lopen op hoog niveau eruit en hoe maak je de combinatie?

‘Ik studeer momenteel niet, maar ik ga in september een nieuwe studie beginnen. Dat wordt Bewegingswetenschappen). Ik heb momenteel een bijbaan, maar die is makkelijk te combineren met trainingen.’

Wat is eigenlijk je favoriete afstand?

‘De 1500 meter is zeker nog mijn favoriet. Maar ik begin de 5000 meter (16:09.92 en 15:57.88 dit jaar, red.) ook wel leuk te vinden.’

Wanneer hoorde je dat je Nederland vrijdag om 17:55 uur mag vertegenwoordigen in Silesia?

‘Ik hoorde vorige week maandag dat ik waarschijnlijk zou lopen. Toen ik officieel geselecteerd was, kon ik het eigenlijk niet geloven. Het is altijd een droom van mij geweest om in het oranje te mogen lopen! Ik voelde ook nog een beetje spanning, want de 5000 meter is nog een hele nieuwe afstand voor mij. Maar ik voelde vooral blijheid dat ik mocht lopen.’

Wat is het grote doel vrijdag op de EK? Wanneer ben je tevreden?

‘Ik ben vandaag in het stadion in Silesia geweest en het ligt heel leuk! Het doel van de 5000 meter is vooral genieten, maar ik wil ook nog een tactisch sterke race lopen.’

Wat zijn verder dit jaar belangrijke momenten voor je? Kun je nog sneller op de 1500 en 5000 meter?

’Over een aantal weken loop ik hopelijk de EK onder 23 jaar in Espoo, Finland. Ik weet nog niet of ik daar de 1500 of 5000 meter ga doen. Daarna staat eigenlijk alleen de 1500 meter op de NK atletiek op de planning. Ik geloof dat ik nog harder kan lopen op 1500 en 5000 m, maar ik zou ook nog tevreden zijn als ik niet meer harder loop! Ik wil ook weer een sterk crossseizoen lopen, met hopelijk kwalificatie voor de EK cross in Brussel.’

Hoofdfoto: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten