In onze nieuwe rubriek ”De week van…” kom je meer te weten over het werk dat topatleten moeten verzetten om tot hun geweldige prestaties te komen. Als toeschouwer zien we namelijk wel die ene geweldige prestatie op een wedstrijd, maar horen we zelden over het weken- en jarenlange trainen dat aan zo’n prestatie voorafgaat.
Dit zal een bijzondere rubriek worden, omdat topatleten uit alle verschillende onderdelen in de atletiek ons mee zullen nemen in een van hun trainingsweken, zodat we een intiem ‘kijkje in de keuken’ krijgen. Want hoe traint een polsstokhoogspringer nou eigenlijk? Doen toplopers ook nog wat anders dan lopen? Wat doen marathonlopers in de weken na hun marathon om te herstellen? En wat doet Nederlands beste hordeloper wekelijks om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk over die super hoge hordes kan scheren? In de komende maanden hopen we de antwoorden te vinden!
Door Jasper Boot
Deze maand is het de beurt aan Vincent Hazeleger. De atleet van Team Thuijs vertrekt vandaag naar Frankrijk voor zijn tweede deel van het baanseizoen. Afgelopen periode kwam hij onder meer uit op het EK Landenteams en het EK onder 23 jaar. Hardloopnetwerk is benieuwd naar zijn trainingsschema en besloot hem te vragen of hij een kijkje in zijn leven als atleet wil geven.
Vincent: ”Dit is de week dat ik in Hengelo mijn P.R. aanscherpte tot 3.40,49. In een week waarin een belangrijke wedstrijd plaatsvindt, neem ik voorafgaand aan de wedstrijd iets gas terug om fit aan de start te verschijnen. Op maandag heb ik een training gedaan die op het oog heel kort en makkelijk lijkt, maar een heel belangrijke training is waarin je diep moet gaan om je verzurend vermogen te kunnen verhogen. Dit was pas mijn eerste verzurende training van het jaar en dus had ik het flink zwaar.
Woensdag was dan weer een hele leuke baantraining waarin het doel is om lekker te draaien. Het is de bedoeling om in een goed ritme te komen voor de wedstrijd die gaat komen. Tijden spelen hierbij geen rol. Ik liep de tijden die voor mij op dat moment lekker aanvoelden.
Vanaf 8 augustus ga ik twee weken naar Frankrijk voor mijn jaarlijkse combinatie van vakantie en trainen. Ik zou daarna graag ergens een snelle 1500 meter willen lopen, omdat ik, zoals ik in mijn logboek al aangaf, denk dat er meer inzit. Komende winter ben ik te vinden op de weg voor 5 en 10 kilometers en wellicht een aantal indoorwedstrijden.
Naar een wedstrijd toewerken is altijd spannend. Hoeveel rust moet je nemen om tijdens de wedstrijd optimaal te presteren? Afgelopen winter heb ik, in de week waarin ik 1.49,05 indoor op de 800 meter liep, in totaal 105 kilometer gelopen. De weken ervoor stonden tevens allemaal in het teken van kilometers maken. In de week die ik hierboven heb toegelicht, heb ik ook niet stil gezeten en kom ik ook op 90 kilometer uit.
De week voorafgaand aan het EK <23 jaar heb ik veel gas terug genomen tot een week van zo’n 50 kilometer, meer dan wat ik normaal doe. Dit omdat ik naar dit toernooi had toegeleefd. Een logische gedachte is dat rust ervoor zorgt dat je beter zult presteren. Hoeveel rust je voor een wedstrijd moet nemen waarop je wilt pieken, moet je proefondervindelijk meemaken. In mijn geval heb ik blijkbaar in de week voorafgaand aan een wedstrijd baat bij niet extreem veel rust. Op het EK <23 jaar voelde ik mij niet zo scherp als anders. Een belangrijk gegeven en leermoment voor het volgende toernooi.”
Hoofdfoto: Odile Verzantvoort