Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Mike Foppen

Atleet van de week: Mike Foppen

door hardloopnetwerk

Mike Foppen (20) heeft een sterk baanseizoen doorgemaakt. Op het EK onder de 23 jaar in Polen wist hij zelfs de finale te bereiken. Deze maand zal hij ook nog in actie komen op de Universiade in Taiwan. Wij besloten Mike te benoemen als atleet van de week!

Mike, op het EK onder de 23 jaar liep jij in Polen de 1500 meter en bereikte verdienstelijk de finale. Hoe vond jij het om aanwezig te zijn op het EK en met welke verwachtingen begon jij aan het toernooi?

Het was voor mij eigenlijk al een verrassing dat ik daar stond, ik ben in februari en maart lang geblesseerd geweest en heb dus een groot deel van mijn voorbereiding niet kunnen lopen. Uiteraard heb ik de nodige trainingsuren op de fiets en in het zwembad gemaakt, maar ontstond er bij mij een hoop twijfel over mijn baanseizoen. Begin april begon ik weer met lopen en ik probeerde eigenlijk zo min mogelijk druk op mezelf te leggen, lekker rustig opbouwen en ik zie het wel. Toch kwam die druk er bij de Global Athletics, en ik denk dat ik die nodig had om daar de limiet te lopen. Het toernooi begon voor mij eigenlijk precies hetzelfde, geen verwachtingen maar ik voelde toch wat druk om te presteren, je staat er immers toch. Dat het dan lukt om de finale te halen is natuurlijk heel erg vet! In de finale heb ik echt kunnen genieten van de ervaring en gestreden voor wat ik waard was, wat een mooie 10e plek opleverde. Van blessure naar 10e van Europa, dat geeft mij super veel vertrouwen voor de toekomst!

Hoe zagen jouw trainingsweken eruit voor het EK?

Ik heb er samen met mijn coach (Joshua Mols) voor gekozen om niet te gek te trainen voor het EK, ik mis toch een beetje basis uit het voorjaar. Mijn weken voor het EK waren dus niet heel speciaal, qua kilometers bleven we laag (85-95km) maar de kwaliteit ging iets omhoog. Ik deed bijvoorbeeld 3x4x40 sec met wat langere pauze precies 1 week voor de series, wat me lekker scherp heeft gemaakt! Daarnaast liep ik 2 weken voor het EK nog een keer onder de limiet in Zweden (3.42.76) en 2 dagen later haasde ik een 1500m race op 3.45 tempo. Die tempohardheid had ik ook nodig.

Op zaterdag 22 juli liep jij in Heusden-Zolder een 5000 meter. Jouw vorige persoonlijke record van 14:30 min liep je aan flarden in een tijd van 14:07,18. Een behoorlijke stap voorwaarts. Waar denk jij dat de komende jaren voor jou nog de meeste progressie valt te behalen?

Eigenlijk vond ik die 14.07 nog een beetje tegenvallen, natuurlijk was het een mooi PR en een prima tijd maar ik weet van mezelf dat ik echt nog een stuk harder kan. De meeste progressie die er te halen valt voor mij zit in de trainingsomvang, ik draai kleine weken met kortere tempo’s en toch is mijn 5km niet slecht. Het kan echter nog heel veel harder met de 1500m snelheid die ik heb en wat meer omvang!

Eind augustus mag jij meedoen aan de Universiade in Taiwan. Welke afstand ga jij daar lopen en wat zijn jouw verwachtingen daar?

Ik loop daar de 5 kilometer, series op 26 augustus en hopelijk finale op 28 augustus. Ook daar heb ik eigenlijk geen verwachtingen, een finale plek moet mogelijk zijn en wat ik daarin kan laten zien weet ik niet. Als het een langzamere boemelrace wordt en ik zit nog fris met 1500m te gaan, dan heb ik een goede kans op een goede klassering. Maar vaak wordt er bij de Universiade gewoon hard gelopen van de start, ik zie het wel. Het is weer een hele mooie ervaring.

Wat wil Mike Foppen over pakweg tien jaar allemaal bereikt hebben?

Over 10 jaar ben ik 30 en hopelijk nog steeds actief in het lopen, met een aantal titels achter mijn naam en heleboel internationale ervaring!

Hoofdfoto: Instagram Mike Foppen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten