Hij was al wereldrecordhouder en olympisch kampioen, maar nu heeft hij ook als eerste de magische grens van 2 uur op de marathon doorbroken. Eliud Kipchoge (34) liep in Wenen een tijd van 1 uur, 59 minuten en 40 seconden. Geen nieuw wereldrecord, maar wel een geweldige prestatie.
Kipchoge’s tijd is geen wereldrecord, omdat niet aan alle regels is voldaan. Zo mogen tempomakers normaal gesproken niet tijdens de wedstrijd in de race komen. In deze race liepen telkens zeven tempomakers in een Y-vorm (5 voor Kipchoge, 2 achter hem) een aantal kilometer met hem mee, voordat de volgende groep tempomakers het overnam. De atleten liepen achter een auto met groene laserstraal en gels en sportdrank werden aangegeven vanaf een fiets. Alle kilometers gingen rond de beoogde 2.50/km, en Kipchoge’s marge schommelde steeds rond de 10 seconden. Uiteindelijk zat de Keniaanse atleet er dus zelfs 20 seconden onder. Vol blijdschap kwam hij over de finish.
De recordpoging werd mogelijk gemaakt door chemieconcern INEOS, dat er een enorm bedrag stopte.
Terugkijken
Heb je de race gemist? Kijk hem hieronder terug:
Achtergrondinfo (uit onze voorbeschouwing)
Wat?
Een marathon binnen 2 uur, een barrière die niemand ooit in de geschiedenis nog heeft weten te breken. Eliud Kipchoge (34) kwam er tijdens zijn eerste poging wel heel dichtbij; in mei 2017 liep hij bij het Breaking2 Project van Nike in Monza, Italië, naar 2:00:25.
Sindsdien is hij alleen nog maar beter geworden op de marathon. Vorig jaar haalde hij maar liefst 1 minuut en 18 seconden van het voormalige wereldrecord op de marathon af in Berlijn, toen hij 2:01:39 liep (dit jaar tot op 2 seconden benaderd door Kenenisa Bekele). Een aantal maanden later, bij de Londen Marathon in april 2019, liep hij met 2:02:37 zijn tweede tijd ooit.
Wanneer?
Eliud Kipchoge deed zijn recordpoging op zaterdag 12 oktober om 8:15 uur in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Hij liep op een vlak, recht stuk weg van 4,3 kilometer lang met een rotonde aan elke kant, in een schaduwrijk park genaamd De Prater. Publiek was toegestaan langs het parcours. Waarom Wenen? Dat zie je in het filmpje hieronder.
Hoe?
Net als bij zijn eerste poging zal Kipchoge’s tijd niet de boeken ingaan als wereldrecord. Er werden namelijk allerlei innovaties gebruikt die voor een record niet toegestaan zijn, waarvan de roterende tempomakers het belangrijkste zijn. Veel van deze tempomakers zijn zelf ook absolute topatleten: zo liepen de Amerikanen Matthew Centrowitz (regerend olympisch kampioen 1500m) en Paul Chelimo (olympisch zilver op de 5000m), en de drie Noorse Ingebrigtsen broers mee, allemaal vers van de wereldkampioenschappen in Doha eerder deze maand. Lees hier meer over de innovaties.