Home Laatste Nieuws De indrukwekkende belastbaarheid van Afrikaanse lopers komt mogelijk door hun voeding

De indrukwekkende belastbaarheid van Afrikaanse lopers komt mogelijk door hun voeding

door hardloopnetwerk


Afrikaanse topatleten – vooral uit Kenia en Ethiopië – staan bekend om hun indrukwekkende belastbaarheid: ze trainen veel, blijven blessurevrij en zijn zelden ziek. Hoe kan dat? Misschien ligt het geheim niet (alleen) in hun genen of schema’s, maar gewoon op hun bord.

Een nieuw onderzoek van het Radboutumc, gepubliceerd in Nature Medicine, laat zien hoe sterk traditionele Afrikaanse voeding het immuunsysteem beïnvloedt. Het onderzoek ging niet specifiek over hardlopers, maar de conclusies zijn voor sporters opvallend relevant.

Het onderzoek

Onderzoekers van het Radboudumc en KCMC University lieten 77 gezonde Tanzaniaanse mannen twee weken van dieet wisselen. Sommigen stapten over van traditioneel Afrikaans naar Westers eten; anderen deden het tegenovergestelde. Een derde groep dronk dagelijks mbege – een gefermenteerde bananendrank – en een vierde groep hield hun normale eetpatroon aan.

De effecten waren snel zichtbaar. De groep die overschakelde op Westers eten – rijk aan bewerkt voedsel, witbrood, friet, vlees en weinig groente – liet verhoogde ontstekingswaarden in het bloed zien en een verzwakt afweersysteem. Ook werden processen geactiveerd die gelinkt zijn aan welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

De deelnemers die juist overstapten op traditioneel Afrikaans eten – rijk aan groenten, fruit, bonen, volkoren granen (zoals gierst en sorghum), beperkt vlees en gefermenteerde producten – vertoonden precies het tegenovergestelde: minder ontsteking, beter functionerende afweercellen en een gunstig metabolisch profiel. Sommige effecten bleven wekenlang zichtbaar.

Waarom dit relevant is voor hardlopers

Hoewel het onderzoek ‘gewone mensen’ betrof, ligt de link voor hardlopers voor de hand. Chronische ontsteking, slecht herstel en een verzwakte afweer zijn grote risicofactoren voor blessures en ziekte – precies wat je als atleet wil vermijden.

De voeding van veel Keniaanse topatleten lijkt sterk op het dieet uit deze studie: eenvoudig, plantaardig, vezelrijk en weinig bewerkt. Denk aan ugali (maispap), groenten, peulvruchten en minimale hoeveelheden vlees. Dat zou zomaar kunnen bijdragen aan hun vermogen om veel te trainen zonder structurele uitval.

Zelf proberen?

Drie Keniaanse recepten: één voor de koolhydraatrijke ugali, en één voor mchicha en een voor een gefermenteerde pap (goed voor je darmflora en een lichtzure smaak, een beetje te vergelijken met yoghurt of zuurdesem). Geen magische oplossing – maar misschien wel een extra wapen in je herstelarsenaal.

Foto’s: NN Running Team

De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten