Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de Week: Femke Bol

Atlete van de Week: Femke Bol

door hardloopnetwerk

Ze kenmerkt zichzelf als een optimistisch. Femke Bol is een positief persoon die alles positief probeert te bekijken. Haar voorbeelden? Wayde van Niekerk en Shaunae Miller.

Door Jasper Boot

Vorig weekend won je de 400m bij de vrouwen op het NK junioren A in Apeldoorn. Voelde dit voor jou als een bevestiging dat je op de goede weg bent?

Jazeker! Ik had samen met mijn trainer (Bram Peters) bedacht dat ik in de series en finale voluit zou gaan, om zo al wat te oefenen voor volgend weekend (NK Senioren). De series gingen helemaal niet zo goed omdat ik te langzaam was gestart (eerste 200m). In de finale zat ik in baan 6. Aangezien ik op een NK junioren meestal niet enorm veel tegenstand heb, was het dus echt een solo race. Vanaf het begin tot aan het eind heb ik niemand gezien. Dat ik dan alsnog een 54’er loop, daar was ik heel erg blij mee. Zeker omdat ik zag dat ik nog veel te verbeteren had in de race die ik liep en omdat ik met tegenstand bijna altijd wel harder loop, omdat je het laatste stuk dan echt wordt meegetrokken door de mensen voor je!

foto van Max Kooijmans Photography.

De 400m won jij in een tijd van 54,93. Deze tijd zit al dicht bij je indoorrecord van 54,39. Wat wil jij komend baanseizoen allemaal gaan bereiken?

Ik hoop komend baanseizoen zeker een PR te lopen. Ik merk in de trainingen dat ik erg vooruitga, niet alleen in tijden, maar vooral ook in techniek. Ik hoop dit outdoor dan ook in mijn races te kunnen laten zien. Ik weet dat als ik mijn race goed indeel en daar goed op focus, dat dan uiteindelijk een goede tijd ook wel zal komen.

In 2015, 2016 en 2017 won je nationale titels op de 400m outdoor bij de junioren. Begint winnen al een beetje te wennen?

Wennen doet het niet, maar als ik mijn allereerste titel vergelijk met die van afgelopen weekend is er toch wel een enorm verschil. De allereerste keer stond ik nog als C-junior op het NK outdoor, mijn allereerst NK Junioren, eerder had ik wel C-spelen gedaan maar dat was toch heel anders. Op dat NK was de EYOF limiet super belangrijk en daarbij moest ik vervolgens ook nog winnen want we stonden met meerdere meiden te strijden om die plek voor het EYOF. Toen ik won kon ik het niet echt geloven, nooit eerder was ik toen de beste geweest op een NK. Tegenwoordig ga ik naar een NK als favoriet, dat is toch wel eens anders. Toch blijf ik hetzelfde doen als altijd, gewoon een zo goed mogelijke race proberen neer te zetten. En als ik dan weer win is het natuurlijk super, ongeacht of het de 1e of 3e keer is.

Veel atleten geven de voorkeur aan outdoor i.p.v. indoor. Wat geniet jouw voorkeur?

Ik vind het beiden heel leuk en dan vooral de afwisseling ertussen ook. Outdoor ben ik altijd heel erg gefocust op mijzelf en loop ik toch wel heel erg een eigen race. Indoor wordt het ook ineens een tactisch spelletje, dat vind ik heel leuk aan indoor. Ik heb vaak een niet zo snelle eerste 200 en kom daarna met een inhaalslag. Indoor dwingt me meer tot harder openen (niet dat ik het dan altijd doe, oeps haha). Je weet indoor dan ook na 200m precies waar je in het veld ligt en kan gaan focussen op mensen inhalen. Toch heb ik altijd wel weer erg veel zin in outdoor na indoor, waar je gewoon op jezelf kan focussen en tactisch niet aan andere hoeft te denken.

Tegen welke 400 meter lopers kijk je voornamelijk heel erg op en probeer je veel van te leren?

Tegen Shaunae Miller en Wayde van Niekerk. Ik vind het vooral ook heel gaaf dat zij naast de 400m, ook individueel op toernooien op een 200m staan.

Als je één kenmerk van jezelf mag noemen; welke benoem je dan?

Lastige vraag, maar dan ik denk mijn optimisme. Ik ben altijd erg positief en probeer wel het beste in alles te zien. Dat betekent niet dat ik nooit ergens van baal, maar vaak kan ik wel uit alles iets positiefs halen.

Wat is je ultieme droom?

Olympische spelen! Dat lijkt me zoo enorm gaaf of daar aan mee te doen.

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten