Home Laatste Nieuws Andrea Deelstra in de Klimaatkamer

Andrea Deelstra in de Klimaatkamer

door hardloopnetwerk

Andrea Deelstra wil zich dit jaar kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio op de marathon. Ze zit nu in een relatieve rustperiode en gaat voor haar marathon in september eerst nog de baan op. Eerder deze week werkte ze op Papendal een test af in omstandigheden vergelijkbaar met Tokio. Wij waren benieuwd naar haar ervaring.

Je hebt een test afgewerkt op Papendal. Wat hield die test in en wiens idee was het?

Dit was testdag 2 van het Thermo Tokio onderzoek, een onderzoek van de Radboud Universiteit en het NOC NSF. Ik was hiervoor getipt door mijn sportarts Ingrid Paul. Na deze tip nam ik contact op met de onderzoekers en na een waardevol gesprek besloot ik mee te doen aan dit onderzoek, want ik wil mij optimaal voorbereiden op de Spelen  van Tokio. 

Ik moest zo lang mogelijk hardlopen op de loopband in de klimaatkamer. Binnen was het 32 graden met een luchtvochtigheid van 70%, net als in Tokio. Vorige week deed ik dezelfde test, maar in Nederlands klimaat (15 graden). Het protocol: 20 minuten op 70% van mijn maximale hartslag, daarna elke 3 minuten 5% harder, tot ik niet meer kon. Gemeten werden onder andere: vochtverlies, lichaamskerentemperatuur, huidtemperatuur en hartslag. 

Was je zenuwachtig voor de test?

Ik was net zo zenuwachtig als voor een wedstrijd, niet dus, maar gewoon gezonde spanning.

Hoe verliep het? Tevreden met de resultaten?

Ik had het al snel zwaar. En herinnerde mij mijn bezoek aan Tokio van 2017. Toen had ik het de eerste dagen precies net zo moeilijk. De volledige testresultaten krijg ik op een later moment, maar voor nu is één ding ontzettend bevestigd: ik reageer in extremen, ook in vergelijking met de andere deelnemers, op een weeromslag.

Was de test nuttig? Zijn er bepaalde dingen / nieuwe inzichten uitgekomen waar je wat mee kan?

Nu al heb ik er een paar kleine dingen uitgehaald, maar ben nieuwsgierig naar de overige resultaten en adviezen.

Heb je al zin in de marathonvoorbereiding en waar gaan we je de komende maanden in actie zien?

Zeker weten heb ik zin in de marathon en de marathonvoorbereiding!!! In die voorbereiding zitten een paar baanwedstrijden, waarschijnlijk de trackmeetings in Utrecht en Wageningen. Wie mij op de voet wil volgen en regelmatig kijkjes “achter de schermen” wil kan zich het beste aanmelden als supporter op mijn website. Zo ben je ook als eerste op de hoogte van mijn planning en plannen.

Mijn plan tot aan de Olympische marathon ligt in grote lijnen vast, nu komt het aan op de uitvoering! 

Hoofdfoto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten