Twintig squats gedaan, de trap drie keer op en af gelopen, boodschappen gehaald en oja, ook nog de stofzuiger door mijn appartement gehaald. Aantal actieve verbruikte calorieën volgens mijn horloge: negentien. Negentien, serieus? Hoe nauwkeurig is het energieverbruik wat je sporthorloge aangeeft eigenlijk, zowel voor sport als dagelijkse activiteiten? En wat kun je eruit opmaken?
Door: Monique van de Velde
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de betrouwbaarheid van sporthorloges. En helaas zijn de meeste onderzoeken het erover eens: een sporthorloge is niet erg betrouwbaar voor het meten van het dagelijks energieverbruik, maar kan wel een goede indicatie geven op basis van leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Naast deze gegevens houdt het je hartslag bij, mits je er een hebt met hartslagmeter uiteraard, en meet het horloge de afstand die je aflegt (stappen of kilometers).Met behulp van al deze gegevens samen voert je horloge een berekening uit waarmee in grote lijnen jouw dagelijkse energieverbruik wordt berekend. Maar hoe betrouwbaar zijn deze metingen en berekeningen?
Betrouwbaarheid van metingen
Onderzoekers zijn het grotendeels over het volgende eens:
- Het meten van de hartslag kan een goede indicatie geven van de energie die verbruikt wordt tijdens het sporten, maar is niet erg betrouwbaar bij lage-intensiteit inspanningen (zoals het doen van boodschappen). Dit komt omdat het verband tussen hartslag en energieverbruik minder sterk is bij laag-intensieve inspanningen vergeleken met sporten. Ondanks dat het verband anders is, gebruikt je horloge hetzelfde rekenmodel. Daarbij maakt het ook nog uit of het om activiteiten in het boven- of onderlichaam gaat en spelen persoonlijke eigenschappen een rol. Voor het laatste kan het gebruiken van de VO2max (het liefst gemeten in een lab) de berekening al een stukje betrouwbaarder maken. En oja, een hartslagband is al een stuk betrouwbaarder dan een hartslagmeting via de pols.
- Het meten van lichamelijke beweging (stappenteller of bewegingsmeter) is juist betrouwbaarder in het meten van het energieverbruik tijdens laag-intensieve activiteiten (het meet bijvoorbeeld hoeveel stappen je hebt gezet naar en in de supermarkt en berekent hoeveel energie dit jou ongeveer kost rekening houdend met lengte, gewicht, leeftijd en geslacht). Maar deze meting is dan weer minder betrouwbaar als het op sporten en hoog-intensieve inspanningen aankomt, omdat het geen rekening houdt met de intensiteit of duur waarin de aftand is afgelegd.
Cadeautips: Hardloopcadeaus voor de feestdagen
Gelukkig maken de nieuwere sporthorloges in veel gevallen gebruik van beide methoden in één, wat het een stukje betrouwbaarder maakt dan wanneer slechts een van de twee methoden wordt gebruikt. Het meet zowel hartslag als afstand én detecteert hierbij de interactie tussen de twee (bijvoorbeeld je maakt kilometers én je hartslag gaat omhoog = je bent lichamelijk actief). Dit samen geeft al een betere indicatie van het totale energieverbruik, maar nog altijd is het niet optimaal.
Conclusie
Hoewel een sporthorloge niet het meest betrouwbaar is om het energieverbruik te meten, is het wel degelijk een prima tool om te gebruiken. Ondanks dat het geen 100% betrouwbare waarde geeft, kan het wel een goede schattig maken van het energieverbruik (zeker in combinatie met een goede hartslagmeter). Daarbij is de betrouwbaarheid binnen metingen van het horloge zelf wel redelijk hoog. Hiermee bedoel ik dat als het de ene dag energieverbruik onderschat, dit het de andere dag waarschijnlijk ook doet. Dit lijkt misschien onbruikbaar, maar toch kan het handig zijn om jouw eigen activiteiten en inspanningen met elkaar te vergelijken. Tot slot is een sporthorloge een stuk minder kostbaar dan andere (betrouwbaardere) meetmethoden en bovendien een heel stuk praktischer.
Lees het hele artikel op de site van Monique van de Velde
Wat zegt Polar?
Bij Polar wordt er naar energieverbruik verwezen met de term en feature “Smart Calories”. Om dit verbruik te berekenen worden er fysiologische parameters in rekening gebracht om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te geven: de fysieke kenmerken van de persoon, de versnelling/beweging gemeten vanaf de pols en de hartslag gemeten met een zender of optisch. Het energieverbruik wordt berekend op basis van deze variabelen met behulp van eigen algoritmen. De factoren die bijdragen aan het dagelijkse energiegebruik zijn de basale stofwisseling (60-75%), het thermisch effect van voedsel (10%) en het energiegebruik van het mechanische werk van de spieren (15-30%).
Zie ook: White Papers
Bestel nu: Hardloopdagboek Dreams* met persoonlijke boodschap van Susan Krumins
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Onze vijf favoriete running tights (voor vrouwen)
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop