Gert-Jan Liefers blonk in zijn atletiekcarrière uit in de afstanden tussen de 800 en 5000 meter en het veldlopen. De 41-jarige ex-topatleet is houder van maar liefst zeven Nederlandse records, heeft dertien Nederlandse titels achter zijn naam staan en stond in de Olympische finale van de 1500 meter. Hoe kijkt hij terug op zijn succesvolle internationale carrière? En wat doet hij nu?
Internationale prestaties
Op de 1500 meter (in- en outdoor), Mijl, 2000 meter en 3000 meter (in- en outdoor) is Gert-Jan Liefers nog altijd ongeslagen in Nederland. Daarnaast heeft hij samen met drie atleten het nationaal record op de 4×800 meter voor clubs in handen. De hardloper won bij de junioren drie keer de Europese titel en stond bij de senioren in vijf mondiale finales. Maar zijn grootste internationale succes komt ongetwijfeld uit 2004. In de Olympische finale in Athene werd Liefers achtste op de 1500 meter. Kortom: een erelijst waar je u tegen zegt. ”In een zeer internationale sport als de atletiek is dat een score waar veel sporters van dromen. In Nederland, waar mondiale finaleplaatsen in het hardlopen zeer zeer schaars zijn, is dat iets wat misschien een enkele hardloper kan zeggen. Ook ik kijk dan ook zeer tevreden terug op hetgeen dat ik heb bereikt. Natuurlijk ben ik ook sportman. Als sportman wil je winnen. In mijn jeugdjaren heb ik dat op internationaal vlak veel gedaan.” Toch heeft hij niet alles behaalt wat hij wilde halen. ”Op seniorenniveau heb ik geen medailles gehaald. Op Europees niveau heb ik slechts aan een enkele titelstrijd deelgenomen en is het winnen van medailles, daar waar ik dat niveau wel had, er helaas niet van gekomen. Dat vind ik wel jammer. Wanneer ik kijk naar de ervaringen die ik meegenomen heb in de rest van mijn leven, kijk ik ook zeer tevreden terug. Ik heb de mogelijkheid gehad om over vrijwel de hele wereld te reizen en veel te zien en met veel culturen samen te trainen en te lopen. De ervaringen die ik heb gekregen uit de sport hebben mij laten ontwikkelen en ervaringen gegeven waar ik baat bij heb in de rest van mijn leven.”
Europacup 2006
Gert-Jan Liefers pakt de volle punten voor Nederland in Thessaloniki door de 5000 meter te winnen.
Memorabele WK en Spelen
In zijn actieve carrière was Liefers lid van AV’34. ”De belangrijkste coaches in mijn carrière zijn Johan Voogd en Honoré Hoedt geweest. Waarbij Johan mij naar grote hoogte heeft gebracht en Honoré mij heeft begeleid in de kern van mijn carrière (internationale top en nationale records).” De veelvoudig deelnemer aan internationale toernooien heeft niet een specifiek beste jaar in zijn carrière gehad. ”Mijn beste jaren waren 2001 (NR 1500 m outdoor, NR 2000 m, finale WK outdoor, teruggekomen na een jaar vol ellende in 2000), 2003 (finale WK indoor, NR 3000 m indoor, finale WK outdoor, NR Engelse Mijl outdoor), 2004 (finale WK indoor, finale Olympische Spelen) en 2005 (supervorm in training, bij seizoenstart NR 3000 m indoor en 13.22 en winst op 5000 m in Luzern met slotronde van 55 seconden. Helaas heb ik dit seizoen door een stressfactuur al vroegtijdig moeten beëindigen).” Liefers is het meest trots op zijn plaats in de Olympische finale 1500 meter in 2004. ”Klasseringen nemen niemand je af. Als sporter is er maar één evenement dat echt telt en dat zijn de Olympische Spelen. Deze prestatie zou ik dan ook het minst graag willen missen. Mijn mooiste en beste finale was het WK 2003 in Parijs. Hier finishte ik slecht 0,7 seconde van brons. Het lawaai van de 80.000 Franse atletiekliefhebbers in het Stade de France was 2,5 minuut zo hard, dat je op de atletiekbaan letterlijk de wind van het schreeuwen voelde.”
”Het lawaai van de 80.000 Franse atletiekliefhebbers was 2,5 minuut zo hard, dat je op de atletiekbaan letterlijk de wind van het schreeuwen voelde.”
Klik hier voor de Olympische finale 1500 meter van 2004.
Afstand | Persoonlijk record |
800 m | 1:45.47 min |
1500 m | 3:32.89 min |
Engelse Mijl | 3:51.54 min |
2000 m | 4:56.56 min |
3000 m | 7:37.48 min |
5000 m | 13:22.26 min |
Complexe interactie
De favoriete afstand van de ex-topatleet, en ook die waarop hij de meeste successen behaalde, is de 1500 meter. ”Deze afstand heeft in mijn optiek alles. Zonder een sterk uithoudingsvermogen is het onmogelijk deze afstand vol te houden. Zonder tactisch inzicht ben je niet op het juiste moment in de juiste positie. Zonder snelheid win je geen eindsprint en geen wedstrijd. Vanwege het diverse karakter is de voorbereiding van de 1500 meter van alle afstanden het meest complex. Kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en looptechniek spelen in een complexe interactie een rol bij het wedstrijdresultaat.”
Keien Meeting 2007
Gert-Jan Liefers wint de 1500 meter in Uden.
Hardlopen, fietsen en zwemmen
In 2008 beëindigde Gert-Jan Liefers zijn succesvolle topsportcarrière. Nu werkt hij als Sales Manager onder meer voor Leading Foot Technology en VSO-netwerk van Jules van de Veen van SMC Papendal. Daarnaast verricht Liefers af en toe wekzaamheden voor SafeSize en geeft hij clinics en presentaties. Van het hardloopvirus is hij dus nog niet genezen. ‘”Hardlopen doe ik meerdere keren per week voor mijn plezier en om mij fit te voelen. Ik combineer dit nu vaak met fietsen en zwemmen voor de afwisseling. Competitief zoek ik nog steeds regionale wedstrijden op. Hier kan ik nog winnen. Nationaal kan ik nog strijden in mijn categorie.” Liefers volgt de atletiek nog aandachtig. “‘Richard Douma volg ik op de voet. We kennen elkaar persoonlijk en zijn samen een keer naar Zwitserland geweest. Het is een atleet die met lef loopt. Als persoon vind ik hem een enthousiast en positief persoon, zonder sterallures met beide benen op de grond. Als ik mag kiezen wie mijn record mag verbreken – dan is Richard het!”
Ervaringen meer waard
Zijn atletiekcarrière was niet alleen waardevol vanwege zijn prestaties. ”Door atletiek heb ik leren omgaan met pieken en dalen. Hierdoor heb ik geleerd tegenslag te overwinnen, niet op te geven en uiteraard dat na regen ook de zonneschijn weer komt. Daarnaast ook dat uiteindelijk de ervaringen die je opdoet meer waard zijn dan de prestaties zelf. In mijn carrière was ik alleen bezig met presteren. Deze prestaties zou ik nooit willen missen, maar het is uniek dat ik de hele wereld heb gezien en in het centrum van de Olympische Arena heb gestaan. Dat is iets wat echt blijft hangen.” Het belangrijkste hardloopdoel voor Liefers is nu plezier hebben, zich goed voelen en fit blijven. ”Dat is al jaren belangrijker dan een schema hebben gericht op de beste prestaties. Ik verzin mijn training dan ook vaak op de dag zelf of soms vijf minuten voordat ik ga lopen. Daarmee speel ik dus altijd in op mijn gevoel van dat moment zelf en wat mijn agenda met mij heeft gedaan. Het resultaat is dat ik qua omvang soms nog meer train dan in mijn sportcarrière, het resultaat dat ik sinds 2012 – op een enkele gevoeligheid na – geen blessures meer heb gehad. Als ik op deze manier door kan gaan, is mijn subdoel om zo lang mogelijk zoveel mogelijk 20 tigers voor te blijven”, sluit hij af met een lach.
Foto’s: Erik van Leeuwen en eigen bezit
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Onze vijf favoriete running tights (voor vrouwen)
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop