Het is inmiddels wel duidelijk dat iedereen een steentje moet bijdragen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en zo verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarom vroeg Hardloopnetwerk zich af: welke duurzame keuzes maken topatleten eigenlijk? In onze Q&A met hardloper Tim Bolink over zijn duurzame keuzes beloofden we jullie al een interview met de Zusjes de Witte over het beperken van dierlijke producten in hun dieet, en hier is ie dan!
Wat is de belangrijkste reden dat jullie weinig dierlijke producten eten?
“Er zijn meerdere redenen waarom wij weinig dierlijke producten eten. De voornaamste reden om te starten met veganistisch eten is de impact op het milieu geweest. We werden met onze neus op de feiten gedrukt hoe slecht vlees eten is voor onze planeet en wilde daar graag ons steentje aan bijdragen. Een andere reden is dat wij merkten wat voor effect vlees en melkproducten hadden op onze gezondheid.”
“We werden met onze neus op de feiten gedrukt hoe slecht vlees eten is voor onze planeet en wilde daar graag ons steentje aan bijdragen.”
Wat eten jullie dat niet veganistisch is?
“We eten nu af en toe gevogelte en eieren. We eten geen rood vlees, vis of melkproducten.”
Wat is de belangrijkste reden dat jullie niet meer volledig veganistisch eten?
“Twee jaar geleden zijn we begonnen met een volledig veganistisch dieet. Dit voelde lichamelijk en mentaal enorm goed, maar helaas waren onze sportieve prestaties daar niet naar. We presteerden onder niveau. Dat is het moment geweest dat we ervoor kozen om toch niet volledig veganistisch meer te eten zolang we aan topsport doen. Ons lichaam gaf aan dat we toch bepaalde voedingsstoffen uit dierlijke producten nodig hadden om optimaal te presteren.”
Duurt het langer en/of is het moeilijker om eten klaar te maken sinds jullie minder dierlijke producten eten?
“Nee, het is absoluut niet moeilijker en duurt ook niet langer. Het is een kwestie van wennen en je routine veranderen. Gewoontes aanpassen kost in het begin altijd wat meer tijd, maar uiteindelijk wen je er aan en voelt dat niet meer als een probleem. Nu kost het misschien zelfs wel minder tijd, omdat vlees bakken eigenlijk vaak het meeste tijd kost tijdens koken. Dus daar winnen we tijd mee ;).”
“Gewoontes aanpassen kost in het begin altijd wat meer tijd, maar uiteindelijk wen je er aan en voelt dat niet meer als een probleem.”
Op trainingskamp lijkt het haast onmogelijk om vast te houden aan een grotendeels veganistisch dieet. Wat is jullie ervaring daarmee?
“Buiten Nederland is het wel iets lastiger om aan het veganistische dieet vast te houden. Het wordt wel al beter in veel landen. Het lastige is om de juiste producten te vinden in de supermarkten of op de menukaarten. Je weet nooit precies wat voor ingrediënten ze gebruiken voor pastasauzen en dergelijke. Veel vragen stellen aan de medewerkers dus…”
Hebben jullie nog tips voor andere sporters die over willen stappen naar een dieet met minder dierlijke producten?
“Begin klein, doe het stap voor stap. Je hoeft echt niet in 1x alle dierlijke producten te schrappen. Er zijn steeds meer vleesvervangers in de supermarkten te vinden en die zijn hartstikke lekker. De meeste bevatten ook veel eiwitten dus daar kun je lekker mee experimenteren.”
“Begin klein, doe het stap voor stap. Je hoeft echt niet in 1x alle dierlijke producten te schrappen.”
Zijn er verder nog bepaalde dingen die jullie doen of laten met het oog op een duurzamere wereld?
“We proberen met veel dingen rekening te houden. Alle kleine beetjes helpen. Voor onze wedstrijden moeten we helaas veel vliegen, dus we proberen dat te compenseren. Recyclen/hergebruiken waar we kunnen, zo min mogelijk plastic gebruiken, autoritten minimaliseren, zoekmachines gebruiken die bomen planten, etc.”
“Voor onze wedstrijden moeten we helaas veel vliegen”
8. Tot slot: Wat was jullie hoogtepunt en dieptepunt in 2019?
Lisanne: “Mijn hoogtepunt was mijn medaille op de EK indoor in Glasgow. Ik kwam voor goud, nam brons mee naar huis, maar brons voelde in die finale (na ongunstige loting) als het hoogst haalbare vanuit baan 1. Mijn dieptepunt was mijn blessure tijdens een race in Zwitserland. Achteraf heb ik daar wel weer veel van geleerd.”
Laura: “Mijn hoogtepunt van het seizoen was het WK estafette in Japan. Het was de eerste keer dat er een vrouwen 4×4 team meedeed aan dit toernooi. En we plaatsten ons hier voor het WK in Doha later in het seizoen. Ook bijzonder om alvast in Japan te zijn. Mijn dieptepunt was wel het NK outdoor. Ook al had ik een zwaar seizoen, het was toch een flinke tegenvaller toen ik daar 7e werd. Maar daar worden we sterker van…!”
Bedankt Lisanne en Laura voor dit leuke en informatieve interview!
Meer weten over de combinatie van veganistisch eten en fanatiek sporten? Bekijk de documentaire “The Game Changers,” o.a. te zien op Netflix. The Game Changers gaat over de voordelen van plantaardig eten voor atleten. Zelf geïnspireerd? Doe mee aan De Nationale Week Zonder Vlees (9 t/m 15 maart 2020).