Home Laatste Nieuws 3 vragen aan atlete Femke Bol & trainer Bram Peters (+video)

3 vragen aan atlete Femke Bol & trainer Bram Peters (+video)

door hardloopnetwerk

Met het volgende NK alweer voor de deur blikken we nog 1 keer terug op het NK Indoor. Niet Madiea Ghafoor, niet Laura de Witte, maar de piepjonge Femke Bol, die vandaag haar 19e verjaardag viert, ging er afgelopen weekend met de titel op de 400 meter vandoor. Ze won de race niet alleen, maar liep ook het 28 jaar oude Nederlands juniorenrecord van Ester Goossens (53.82) uit de boeken. Na vier indoortitels en vier outdoortitels op rij bij de junioren, laat ze hiermee zien ook op seniorenniveau al tot de Nederlandse top te behoren.

Femke is lid van atletiekvereniging Altis in Amersfoort, maar reist al twee jaar meerdere keren per week op en neer naar Arnhem om te kunnen trainen bij Bram Peters bij Ciko’66. Bram was zelf ook geen onverdienstelijke 400 meter loper, met een persoonlijk record van 45.92 en deelname aan meerdere internationale toernooien. Naast trainer bij Ciko’66 is hij sinds begin deze maand ook aangesteld als talentcoach bij de Atletiekunie. Wij stelden Femke en Bram onafhankelijk van elkaar drie vragen. Dat leverde leuke antwoorden op:

1. Kwam Femke’s winst en haar snelle tijd als een verrassing voor jullie?

Femke: ”Ja, het kwam heel erg als een verrassing. Van tevoren wist ik wel dat ik harder kon dan mijn toenmalige persoonlijk record van 54.33 en ook ging ik wel de finale in om te strijden voor het podium. Maar dat ik Nederlands kampioen zou worden in een tijd van 53.24 had ik echt niet verwacht. De eerste 150 meter is het vooral een eigen race. Ik wist dat ik snel moest openen om bij de rest van de meiden te zitten. Ik merkte dat dit goed ging bij het invoegen, toen ik vierde lag. Vervolgens ging ik uit de bocht (250m) vol proberen aan te zetten om zo naar de derde plek te lopen zoals ik van tevoren had bedacht. Toen dit lukte zag ik ineens dat ik best wel dicht bij Lieke en Madiea kwam. Toen ik in de laatste bocht er echt achter zat, ging ik maar proberen in te halen. Toen ik ze inhaalde dacht ik in mijn hoofd; ‘ Huh loop je nou vooraan Fem?’ Ik kon het niet echt geloven, maar bleef natuurlijk zo hard als ik kon doorlopen om niet meer ingehaald te worden.”

Bram: ”Ja en nee. Ik zag in trainingen al dat ze beter was dan ooit tevoren. Ook tijdens het NK junioren liep ze tactisch gezien nog geen goede race, maar toch liep ze toen al een persoonlijk record. Ik wist dus dat ze bij het NK senioren met tegenstand nogmaals een dik persoonlijk record zou kunnen lopen. Dat dit met meer dan een seconde zou zijn, had ik dan weer niet verwacht.”


2. Waar hebben jullie de laatste tijd vooral aan gewerkt?

Femke: ”In krachttraining ben ik het afgelopen jaar erg vooruit gegaan en mijn snelheid ging dit seizoen ook al wel beter. In de voorbereiding van de race ben ik ook beter gaan visualiseren en alle mogelijke scenario’s langsgegaan. Dit zorgde dat ik precies wist wat ik in een wedstrijd moest doen, wat erg heeft geholpen tijdens de race.”

Bram: ”Waar we veel mee bezig zijn geweest is haar mindset. Vorig jaar kwam het nog wel eens voor dat Femke onzeker aan de start stond. Niet altijd het geloof in eigen kunnen, en de focus op zaken waar ze zelf geen invloed op kon uitoefenen. Dit NK heeft ze hier duidelijk een flinke stap in gezet. Nu was ze juist heel taakgericht bezig. We hebben het raceplan meerdere malen tot in detail doorgenomen. Ze wist nu dus precies wat ze moest doen, in ieder deel van de race. Ze kon haar race dromen. En ze had vertrouwen dat, als ze haar taken zou uitvoeren, ze wel eens een hele snelle tijd kon lopen. De snelle tijd was het resultaat van het juist uitvoeren van haar taken, en niet meer zozeer de focus.”


3. Wat moet er gebeuren om in de toekomst nog sneller te lopen?

Femke: ”Op mijn snelheid is nog veel te halen denk ik, maar eigenlijk kan ik op alles nog wel verbeteren.”

Bram: ”Natuurlijk is er nog genoeg te doen, maar waar op dit moment de meeste winst te halen is, is snelheid. Femke is niet perse heel snel, ze kan het alleen wel erg lang volhouden. Aankomend jaar zal de focus dus vooral liggen op de eerste 200 meter van de race. Hier zijn nog enkele tiende te winnen.”

Foto: Max Kooijmans

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten