Home Laatste Nieuws #WKDOHA: Recap Dag 1 – Burnet naar halve finale, slagveld marathon vrouwen

#WKDOHA: Recap Dag 1 – Burnet naar halve finale, slagveld marathon vrouwen

door hardloopnetwerk

Op vrijdagmiddag begonnen de WK Atletiek. Hoe brachten de Nederlanders het er vanaf en wat gebeurde er in de eerste finale van het toernooi, de marathon voor de vrouwen?

Bekijk het tijdschema + de voorbeschouwing van Dag 2 hier.

TeamNL

Op dag 1 kwamen 3 Nederlanders in actie. Killiana Heymans moest boven zichzelf uitstijgen om de finale van het polsstokhoogspringen te halen en dat lukte helaas niet: ze kwam tot 4.20 meter, waar 4.60 meter nodig was voor automatische kwalificatie voor de finale – flink hoger dan haar persoonlijk record van 4.51 meter. Het niveau was ijzersterk: maar liefst 17 atletes sprongen over die hoogte.

Nick Smidt liep een gedegen race – al liep hij voor zijn gevoel harder dan uit de tijd bleek – en finishte in zijn serie als vijfde in 50,54 seconden. De eerste vier kwalificeerden zich rechtstreeks voor de halve finales. Zijn tijd bleek niet snel genoeg om als tijdsnelste door te gaan.

Taymir Burnet wist met een tijd van 10,21 seconden wel als één van de zes tijdsnelsten door te dringen naar de volgende ronde. Hij loopt vanavond om 17:45 uur de halve finale van de 100m. De Amerikaanse topfavoriet Christian Coleman was de snelste in de series met 9,98 seconden.

Marathon vrouwen finale

De eerste finale van het toernooi werd zoals verwacht een slagveld, met een record aantal opgaven en de langzaamste winnende tijd ooit bij een WK. Het was bij de start om middernacht dan ook nog 33 graden met een luchtvochtigheid van 73 procent. Maar 41 van de 69 deelneemsters haalden de finish (59 procent) en de winnende tijd was slechts 2:33:43, gelopen door de Keniaanse Ruth Chepngetich. Zij liep eerder dit jaar in Dubai de derde tijd ooit op de marathon bij de vrouwen – 2:17:08. Titelverdedigster Rose Chelimo greep het zilver (2:33:46), terwijl de Namibische Helalia Johannes het brons pakte (2:34.15).

Andere opvallende momenten

Het Noorse supertalent Jakob Ingrebrigtsen leek even uit het toernooi te liggen door een diskwalificatie, maar is na succesvol protest van Noorwegen weer in de finale van de 5000m teruggezet. Hij deed een 3-tal stappen aan de binnenkant van de baan, maar volgens het Noorse protest was dat omdat hij geduwd was. Beoordeel het zelf: