Home Laatste Nieuws WK-Special: Q&A met Killiana Heymans

WK-Special: Q&A met Killiana Heymans

door hardloopnetwerk

Killiana Heymans (22) is 1 van de 4 Nederlandse atleten die niet de WK-limiet wist te slechten, maar dankzij een hoge positie op de wereldranglijst toch naar Doha mag. De polsstokhoogspringster doet daar mee aan haar allereerste WK. Gisteren begonnen we deze WK-special met niemand minder dan Dafne Schippers (27), vandaag is het tijd om Killiana, precies een week voor de start van de WK Atletiek, iets beter te leren kennen! 

Je bent nog U23, werd dit jaar voor de 2e keer op rij Nederlands Kampioen, en mag nu ook naar je eerste WK. Waar komen al deze geweldige prestaties vandaan?

Voorheen ben ik meerdere malen Nederlands kampioen geweest bij de junioren. Eind 2016 ben ik overgestapt naar een andere trainer, Jaap van der Plaat. We hebben eerst een goede basis opgebouwd en vanuit daar voornamelijk gewerkt hebben aan mijn snelheid, kracht/coördinatie en techniek. Sinds dit outdoorseizoen beginnen een aantal dingen op zijn plaats te vallen. Het is nog niet wat het hoort te zijn, maar het begin is er.

Ben je fulltime atleet?

Nee, naast het sporten studeer ik Fiscaal Recht en Economie. Momenteel ben ik bezig met de laatste loodjes, het afstuderen. Ik loop 3 dagen in de week stage bij de Belastingdienst en de overige 2 dagen ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie.

De WK-limiet stond op 4.56 meter. Dat haalde je net niet, maar toch sta je op het WK omdat je hoog genoeg stond op de wereldranglijst. Kun je daar iets meer over vertellen? Wanneer wist je bijvoorbeeld dat je een goede kans had om je via deze ranglijst te kwalificeren?

Met 4.51 meter kwam ik 5 centimeter te kort voor de WK-limiet. Ik heb verschillende keren de lat op de limiethoogte gelegd, wat tevens een nieuw Nederlands Record zou zijn [het huidige record is 4,55m en staat op naam van Femke Pluim, gesprongen in 2015, red.]. Ik kwam er vaak erg dicht bij in de buurt maar helaas is de lat nog niet blijven liggen op deze hoogte. Twee weken voor sluitingsdatum van de limietpoging merkte ik dat ik een goede kans maakte om mij alsnog te kwalificeren via de ranglijst. Ik stond toen 27ste geplaatst, wat een goede positie was.

Het wordt warm in Doha met een hoge luchtvochtigheid. Zijn dat omstandigheden waarmee jij kunt werken?

Ik ben nu op pre-camp in Turkije om aan de weersomstandigheden te kunnen wennen. Door een hoge luchtvochtigheid kan je al snel te maken hebben met zweethanden waardoor de grip op de polsstok minder wordt. Dit is dus één van de dingen om goed voorbereid op te zijn. Daarnaast is het de kunst om mentaal sterk te zijn om in zulke omstandigheden het beste uit jezelf te halen.

Wat is normaal gesproken het allerlastigste gedeelte van het maken van een goede sprong voor jou?

Iets wat nog niet altijd goed gaat is het maken van een actieve insteek, dit is dan ook waar veel aandacht aan besteed zal worden in de laatste trainingen voor de WK.

Welke hoogte denk je dat er nodig is voor een finale?

Rond de 4.60m – 4.70 meter.

Doha is niet om de hoek. Reist er nog iemand met je mee?

Mijn coach reist met mij mee en is zowel in Turkije als in Doha aanwezig. Mijn familie/vrienden zijn er niet bij, maar zullen mij ongetwijfeld vanuit Nederland volgen.

Heb je nog iets anders wat je graag kwijt wil?

Waar ik in juli mijn laatste EKU23 heb mogen springen, sta ik nu op mijn eerste Wereldkampioenschappen. Geweldig dat ik hier mag staan als bekroning van een prachtig seizoen.

Over de WK Atletiek

De WK atletiek beginnen op vrijdag 27 september in het Khalifa International Stadium in Doha en duren tot en met zondag 6 oktober. In totaal doen 30 Nederlandse atleten mee. De ploeg is daarmee ongeveer even groot als die van twee jaar geleden in Londen. Toen was de oogst 4 medailles: goud en brons voor Dafne Schippers op de 200 en 100 meter, brons voor Sifan Hassan op de 5000 meter en brons voor Anouk Vetter op de zevenkamp. De ploeg zet nu in op minstens 3 medailles. Het tijdschema staat hier. Kom morgen terug voor het volgende interview in deze reeks!


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten