Zondag 2 oktober zullen zo’n 50.000 hardlopers 42,2 kilometer door Londen afleggen. De 42e TCS London Marathon start om 10:00 uur (NL tijd) voor de beste vrouwen, waarna om 10:40 uur de elite mannen en de rest van het massaveld in beweging komt. Ook dit jaar weer de absolute wereldtop aan de start in de wijk Greenwich, met namen als Kenenisa Bekele en Joyciline Jepkosgei.
Alle uitslagen vind je hier.
Yalemzerf Yehualaw wint de 42e editie van de Marathon van Londen. Ze doet dat in haar tweede marathon met een snelle tijd van 2:17.26, net boven haar persoonlijk record. De 23-jarige Ethiopische had geen vlekkeloze race met een val na ruim 30 kilometer, maar al snel hervond ze weer de aansluiting met de kop. Joyciline Jepkosgei eindigt op plaats twee en Alemu Megertu wordt derde in een persoonlijk record. De mannenrace wordt gewonnen door de Keniaan Amos Kipruto, die 2:04.38 op de klokken zet. De 30-jarige atleet versnelde in de laatste kilometers flink, om zo solo naar zijn eerste marathonwinst te lopen. De Ethiopiër Leul Gebreselassie eindigt op gepaste afstand op plaats twee en de Belg Bashir Abdi stelt dankzij een sterk eindschot plaats drie veilig in Londen. Kenenisa Bekele wordt vijfde met 2:05.53, waarmee hij het wereldrecord bij de masters 40+ verpulvert!
Geschiedenis
29 maart 1981 vond de eerste editie plaats, toen er van de 20.000 ingeschreven deelnemers maar een kleine 6500 mochten starten. Uiteindelijk haalden 6255 lopers de finish, toen op Constitution Hill. Tussen 1983 en 2014 was de London Marathon het decor voor het Brits kampioenschap. Het eerste jaar van deze periode werd ook een wheelchairwedstrijd toegevoegd aan het programma. In 2006 kreeg het evenement het label World Marathon Major. In de beginjaren wonnen nog Britten in Londen, de laatste jaren zijn de Ethiopiërs en Kenianen aan de macht. In 2019 liep Eliud Kipchoge 2:02.37, één van de snelste marathontijden ooit gelopen. De hele historie van de marathon kent vier wereldrecords, waaronder de 2:15.25 van de Britse Paula Radcliffe uit 2003, dat tot en met 2019 zou blijven staan en nog steeds geldt als parcoursrecord.
Parcours
Wat niet veel verandert is, is het parcours van de marathon. Het startschot, gegeven door drie Engelse voetbalsters uit het elftal dat Europees kampioen werd, klinkt zondag in Greenwich. Via Charlton en Woolwich bereiken de deelnemers de rivier de Thames. Dan loopt het parcours via gebouwencomplex Canary Wharf en de rivier richting St James Park, waar in 2020 een ‘corona-editie’ voor topatleten werd georganiseerd. London Eye Westminster en de Tower Bridge worden aangedaan, voor de finish voor het befaamde Buckingham Palace. Een video van het parcours vind je onderaan dit artikel.
Strijd tussen wereldkampioenen en winnaars
De meest aansprekende naam op de startlijst bij de mannen is die van Kenenisa Bekele. Het persoonlijk record van de inmiddels 40-jarige Ethiopiër staat op 2:01.41, waarmee hij in 2019 in Berlijn slechts twee seconden boven het wereldrecord bleef. Bekele zou in 2020 de strijd aangaan met Kipchoge, maar kon vanwege een kuitblessure niet van start gaan. Deze maand werd de zesvoudig wereldkampioen op de baan en drievoudig Olympisch kampioen nog derde tijdens de sterk bezette Great North Run halve marathon. Concurrentie krijgt hij onder andere van zijn landgenoot Sisay Lemma, de winnaar van vorig jaar, met een PR van 2:03.36. Birhanu Legese, tweevoudig winnaar van de Tokio Marathon en vorig jaar vijfde in Londen, heeft zelfs 2:02.48 staan. Ook de Keniaan Amos Kipruto, de Belg Bashir Abdi en de Ethiopiër Kinde Atanaw hebben al eens onder de 2 uur en 4 minuten gelopen. Britse kanshebbers, bij de afwezigheid van publiekslieveling Farah, zijn Weynay Ghebresilasie, Mohamud Aadan en Philip Sesemann. Jetze Plat staat na een vierde plaats in de wheelchairrace in Berlijn ook aan de start in de marathon van Londen. De Paralympisch kampioen triatlon start om 9:50 uur (NL tijd).
Lees ook: De 17 beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest
Update: Purdue is ziek en start niet.
Ook de wedstrijd bij de vrouwen, die al om 10:00 uur, belooft interessant te worden. Joyciline Jepkosgei is de regerend winnares en heeft een snelle 2:17.43 staan. Ook de marathon van New York (2019) staat al op het palmares van de Keniaanse. Yalemzerf Yehualaw, dit jaar goed voor winst in Hamburg en de snelste halve marathon ooit op Britse bodem (1:04.22), is in vorm en moet in Londen afrekenen met haar Ethiopische landgenote Ashete Bekere, die ook al eens de marathon is gefinisht voor de klok de 2 uur en 18 minuten aantikte. Er mag ook rekening worden gehouden met Joan Chelimo Melly, de Roemeense die de halve marathons van Berlijn, Boston en Praag op haar naam heeft staan. De Britse favoriete is Charlotte Purdue, een trainingsmaatje van Susan Krumins. Vorig jaar werd ze tiende in Londen met 2:23.26, waarmee ze derde Britse vrouw ooit is. Purdue heeft aangegeven dat ze niet alleen voor een snelle tijd, maar ook voor een hoge klassering naar de hoofdstad is gekomen. Ook zal ze haar landgenotes Stephanie Twell en Rose Harvey willen afschudden.
Live volgen
De TCS London Marathon is zondag volop te volgen bij de BBC. De wedstrijd wordt om 9:30 uur live uitgezonden bij BBC 2 en van 10:25 tot en met 15:35 uur wordt de uitzending hervat op BBC 1. Hoogtepunten zijn vanaf 18:20 uur te zien bij BBC 2. Ook Eurosport 1 zendt de wedstrijd uit, vanaf 9:45 uur op tv. Met de TCS London Marathon App kunnen deelnemers hun activiteit opnemen, maar ook door middel van live tracking weer worden gevolgd. Alle informatie is te vinden op www.tcslondonmarathon.com.
- Deze crosswedstrijden mag je niet missen in januari en februari
- NK cross 2025: Zestien EK-gangers alweer in actie
- Kerstcadeaus voor hardlopers
- De magie van Magnesium. Verbetert magnesium je slaap?
- Fotodagboek van Abigail Noruwa in Potchefstroom