Op zondag 25 september vond de Marathon van Berlijn plaats, de editie 47. De World Marathon Major die al jaren tienduizenden recreatieve- en toplopers door de Duitse hoofdstad voert. Het is ook de snelste jaarlijkse marathon, door het optreden van Eliud Kipchoge in 2018, met een wereldrecord van 2:01.39. Zondag verbrak hij het wereldrecord weer. De nieuwe toptijd in is nu 2:01.09!
Onder perfecte omstandigheden werd vandaag de marathon in Berlijn gelopen. Eliud Kipchoge had tot halverwege drie hazen, maar moest het net 25 kilometer helemaal alleen doen. Halverwege kwam de Keniaan door in 59:51. Vanaf 25 kilometer, toen de Ethiopiër Andamlak Belihu hem niet meer bij kon houden, liep hij solo naar een absolute toptijd. Hij verbetert zijn eigen wereldrecord met 30 seconden. Na de race verwees hij naar zijn goede voorbereiding, het team om zich heen en het goede materiaal, waardoor hij naar een tijd laag in de 2 uur en 1 minuut kon lopen. Bij de vrouwen werd ook razendsnel gelopen. Ruim 30 kilometer bleef een mooie groep bij elkaar, met een grote voorsprong op schema parcoursrecord. De marathon werd gewonnen door Tigist Assefa, die met 2:15.37 de derde tijd ooit noteerde! Daarachter drie vrouwen in de 2 uur en 18 minuten! De snelste Nederlander in Berlijn is Floris Willeboordse, met een persoonlijk record van 2:19.10! Het haaswerk was in handen van Maikel Peeman, die tot 25 kilometer strakke, constante kilometers liep. Dennis Licht, die als haas fungeerde voor een Japanse, noteert 2:22.16. Derde Nederlander is Dominic Bersee, met een geweldige 2:24.59. De snelste Nederlandse vrouw in Duitsland is Maaike de Gelder, die haar persoonlijk record verpulvert met 2:39.56!
Uitslagen
- Eliud Kipchoge – 2:01.09 Tigist Assefa – 2:15.37
- Mark Korir – 2:05.58 Rosemary Wanjiru – 2:18.00
- Tadu Abate – 2:06.28 Tigist Abayechew – 2:18.03
- Andamlak Belihu – 2:06.28 Workenesh Edesa – 2:18.51
- Abel Kipchumba – 2:06.49 Meseret Sisay Gola – 2:20.58
Alle uitslagen
Superschoen
De schoen waar Eliud Kipchoge zijn wereldrecord op de marathon liep, de Nike Alphafly Next% 2, is misschien wel de allersnelste schoen met een carbonplaat. Althans, als deze schoen bij jou past. Want dat is gelijk ook het nadeel van deze schoen, snel, maar voor veel lopers ongeschikt. De eerste versie was is in het midden wat smal, waardoor mensen met wat bredere voeten kans op blaren hebben. Deze update biedt meer stabiliteit door meer breedte en kleine sidewalls bij middenvoet. De carbonplaat in combinatie met de zool en de voetpods zorgen voor een optimaal ‘veer effect’ van deze schoen. Door de uitvoering van de twee pods op ongeveer tweederde van de schoen is deze schoen ongeschikt voor haklanders. Sterker nog, haklanders ondervinden eerder nadeel dan voordeel van deze schoen, hoewel deze versie toegankelijker is voor meer lopers. Deze tweede versie van de Alphafly heeft dezelfde drop als zijn voorganger, vernieuwd bovenwerk, meer comfort in de hak en extra superfoam onder de pod. De schoen is hierdoor ietsje zwaarder. Meer info.
Lees ook: De 17 beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest
Vlak parcours
Het startschot klinkt traditioneel om 9:15 uur op de De Straße des 17. Juni, naast Großer Tierpark. Al snel wordt de bekende Siegessäule aangedaan, waarna het parcours vanaf Ernst-Reuter-Platz eerst rechtsom door de wijken van Berlijn loopt. Na een zuidelijke lus komen de deelnemers in de laatste kilometer weer op de weg waar ook de startstreep is getrokken. Na de passage van de iconische Brandenburger Tor wacht de finish op De Straße des 17. Juni, iets voor de Tiergartentunnel. Het parcours kent weinig hoogtemeters (het verschil tussen het hoogste en laagste punt is maar 25 meter), dus ideaal om je record aan te scherpen.
Wereldrecords
Berlijn kent ook op hardloopgebied een lange historie. Elf maal werd in de straten van de Duitse hoofdstad een wereldrecord verbroken, drie keer door een vrouw en acht keer door een man. Van de tien snelste marathonlopers allertijden hebben er zes hun beste tijd in Berlijn gelopen. Dit zijn alle wereldrecords:
1977 Christa Vahlensieck (DUI) 2:34.48
1998 Ronaldo da Costa (BRA) 2:06.05
1999 Tegla Loroupe (KEN) 2:20.43
2001 Naoko Takahashi (JAP) 2:19.46
2003 Paul Tergat (KEN) 2:04.55
2007 Haile Gebrselassie (ETH) 2:04.26
2008 Haile Gebrselassie (ETH) 2:03.59
2011 Patrick Makau (KEN 2:03.38
2013 Wilson Kipsang (KEN) 2:03.23
2014 Dennis Kimetto (KEN) 2:02.57
2018 Eliud Kipchoge (KEN) 2:01.39
Tweestrijd of recordrace?
Eliud Kipchoge staat voor de zesde keer aan de start in Berlijn. Op de persconferentie liet hij al weten in vorm te zijn en de 2:01.39 in de gaten te houden. ’Mijn trainingen in aanloop naar deze marathon verschilden niet erg met mijn trainingen voor de editie van 2018. Ik weet niet waar mijn grenzen liggen in Berlijn, maar ik ga tegen mijn eigen grenzen pushen. Ik voel me goed en hoop een persoonlijk record te lopen.’ Op de vraag aan Eliud Kipchoge op welke schoenen hij in Berlijn zijn marathon zal lopen is hij duidelijk: ‘Ik ben van plan op de Nike Air Zoom Alphafly Next% 2 te lopen.’ Kipchoge krijgt tegenstand van de Ethiopiër Guye Adola, de winnaar van vorig jaar, die in 2017 al met hem duelleerde om de winst.
De 16 beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest (+ Q&A)
Floris Willeboordse maakt kans om de snelste Nederlander in Berlijn te worden. Met PR’s van 14:09 (5 kilometer) en 29:53 (10 kilometer) heeft hij een goede basis om zijn persoonlijk record aan te vallen. Gehaast wordt hij door Maikel Peeman, die met hem trainde in Sankt Moritz en minimaal tot halverwege wil komen. ’We gaan weg op een mooie verbetering van Floris’ PR, 2:20. Ik loop tot het niet meer lukt’, aldus haas Maikel. Dominic Bersee is ook in vorm en gaat weg op een schema van 2 uur 22.
Ook Dennis Licht is in vorm, die liep vorige week nog een persoonlijke toptijd van 49.04 bij de Dam tot Damloop. Hij gaat in Berlijn de Japanse toploopster Sayaka Sato hazen. Zij heeft een persoonlijk record van 2:23.27 en gaat samen met Dennis weg op 2:21 in Berlijn. Nog voordat deze toppers op pad gaan, wordt om drie voor negen het startsein gegeven voor de wheelchairrace. Paralympisch kampioen triatlon Jetze Plat zal aan de start verschijnen, die zijn debuut maakt op de 42,2 kilometer.
Amerikaans record
Keira D’Amota is de grootste naam op de startlijst van de vrouwen. Met 2:19.12, de tijd waarmee ze dit jaar in Houston won, is ze Amerikaans recordhouder. D’Amota heeft al aangekondigd opnieuw voor het nationaal record te gaan. Verder staan er vijf vrouwen aan de start, drie uit Ethiopië en twee uit Kenia, die een persoonlijk record in de 2:20 uur hebben staan. De Amerikaanse zal af moeten rekenen met Guteni Shone Imana, Maurine Chepkemoi, Workenesh Edesa, Sisay Meseret Gola en Vibian Chepkirui. De snelste Nederlandse dames lijken op papier Maaike van Gelder, wil onder de 2 uur 40, en Jolijn Swager, die debuteert op de klassieke afstand.
MARATHON KORTING! Profiteer van 22 september tot en met 2 oktober van de kortingen bij All4running op hardloopschoenen, kleding, sportondergoed, accessoires en sportvoeding. De kortingen lopen op tot wel 42%! Kijk snel!
Live volgen
Het startschot klinkt om 9:15. Van 9:00 tot 12:00 uur wordt de marathon live op tv uitgezonden bij Sportschau op ARD en op Ziggo Sport. Ook op de site is de wedstrijd te zien. In de BMW Berlin-Marathon app kun je door middel van live tracking de deelnemers volgen. Alle info vind je op www.bmw-berlin-marathon.com.
Startlijsten eliteveld
Foto’s: NN Running Team
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?