Atletiekliefhebbers kunnen dit weekend hun lol op: van donderdag tot en met zondag wordt er om medailles gestreden bij het NK Atletiek in Utrecht, op vrijdag nemen een aantal Nederlandse atleten deel aan de Madrid Athletics Meeting in Spanje en in Bydgoszcz, Polen, beginnen morgen de Europese Kampioenschappen onder 23 jaar. Wij besloten vooruit te blikken.
Door Anne Luijten
De Nederlandse ploeg voor het EK onder 23 jaar telt twintig atleten (tien mannen, tien vrouwen), hetzelfde aantal als bij het EK onder 23 twee jaar geleden in Tallin, Estland. Er komen echter meer atleten op een individueel onderdeel uit dit jaar, aangezien er in 2015 twee estafetteteams werden gestuurd, en dit jaar niet. Bijzonder is dat drie atleten, Bart van Nunen (10.000m), Nadine Visser (100m horden) en Denzel Comenentia (kogel), er twee jaar geleden ook al bij waren. Nadine Visser haalde toen zelfs een bronzen plak binnen op de 100 meter horden. Er werden toen in totaal drie medailles binnengehaald, met ook nog goud voor zowel Pieter Braun (meerkamp) als Jip Vastenburg (10.000m). Het succesvolste toernooi tot nu toe was het EK onder 23 van 2013, toen er maar liefst zes medailles werden behaald.
Dat de huidige ploeg al veel ervaring heeft op internationale toernooien blijkt ook uit het feit dat een grote groep atleten drie weken geleden al in actie kwam bij het EK Landenteams voor senioren. Onder hen waren Noah Schutte en Veerle Bakker (steeple), Nick Smidt (400 meter horden), Vincent Hazeleger (1500 meter), Bart van Nunen (5000 meter), Laura de Witte, Anna Sjoukje Runia en Eva Hovenkamp (4×400 meter), en Lisanne Hagens (hoogspringen). Nadine, Eva en Laura hebben zelfs al mogen deelnemen op het allerhoogste podium: zij waren er afgelopen zomer bij in Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen.
Nadine, die later dit jaar de meerkamp doet op het WK Atletiek in Londen en wiens coach Bart Bennema wij recentelijk uitriepen tot Coach van de Maand, komt vrijdag in actie op de series van de 100 meter horden, waarop ze met haar dit jaar gelopen P.R. van 12.78 favoriete is voor goud: slechts één andere atlete in het veld liep ooit onder de 13 seconden (12.85). De hordeloopster uit Hoorn leeft relaxed toe naar het EK: ”Ik ga ontspannen naar het toernooi toe en zie het als mooie voorbereiding voor het WK, maar wel met maar één doel en dat is goud halen.”
Nadine Visser is één van de drie atleten die al op het allerhoogste podium (Olympische Spelen) heeft geacteerd. Vrijdag komt zij in actie op het toernooi.
Foto: Wikimedia Commons
Maar de donderdag is ook gevuld met actie, want er verschijnen maar liefst elf Nederlandse atleten aan de start op deze eerste dag. Denzel doet mee aan het kogelstoten, en later in het weekend ook nog aan het discuswerpen. Hij traint en studeert al twee jaar in Amerika, waar hij één van de sterren van het ‘Georgia atletiekteam’ is, en met een vijfde plek op zowel kogelstoten als kogelslingeren bij de Amerikaanse studentenkampioenschappen (NCAA’s) veel punten binnenhaalde voor zijn school. Bij de vrouwen is er ook een deelneemster op de werpnummers: Sina Mai Holthuijsen komt op vrijdag in actie op het kogelslingeren.
Bijzonder is dat er nog vijf andere atleten tijdens het reguliere seizoen uitkomen voor Amerikaanse scholen: zo loopt onze vaste blogger Noah Schutte, die medaillekansen heeft op de steeple, sinds dit jaar voor de Universiteit van Portland, waar hij verrassend de finale haalde bij de Amerikaaanse studentenkampioenschappen (NCAA’s). Noah heeft naar eigen zeggen al heel wat races op de steeple achter de rug: ”Inmiddels voel ik me erg comfortabel op dit onderdeel. Ik heb in eerdere races ook laten zien dat ik tactisch goed kan lopen en dat is natuurlijk erg belangrijk op een toernooi.”
Lisanne Hagens kwam uit voor de Arizona Wildcats op het hoogspringen en behaalde tijdens hetzelfde kampioenschap als Noah een tiende plek. Volgens haar is de manier van trainen voor het hoogspringen in Amerika heel anders dan in Nederland: ”We doen veel krachttraining en explosieve oefeningen en doen bijvoorbeeld ook veel aan traplopen,” zegt Lisanne. Lisanne hoopt de finale te halen: ”En als ik daar eenmaal sta, wil ik lekker springen en hopelijk met een P.R. naar huis.” Of deze atleten na een lang seizoen hun goede vorm hebben kunnen doortrekken naar dit EK gaan we dit weekend zien.
Ook Manuel de Backer traint in Amerika. Hij sluit samen met Bart van Nunen de eerste dag af op de 10.000 meter. Zoals eerder vermeld, deed Bart in Tallinn ook al mee: ”Twee jaar terug ging het eigenlijk perfect,” herinnert hij zich. ”Ik was heel erg zenuwachtig van tevoren maar zodra het startschot klonk deed ik precies wat ik moest doen: rustig beginnen, langzaam opschuiven en kalm blijven. Nu hoop ik weer zo’n race te kunnen afleveren.” In Tallinn betaalde deze tactiek zich uit in een verrassende vierde plek: morgenavond gaan we zien hoe dicht Bart dit keer bij de medailles kan komen. Met zijn dit jaar gelopen persoonlijk record van 28:57.73 is hij één van de drie atleten in het veld die al eens onder de 29 minuten liepen, dus er is zeker kans op eremetaal.
Met drie gekwalificeerden op de 10.000 meter (ook Noah is namelijk gekwalificeerd, maar hij kiest ervoor alleen de steeple te lopen) is Nederland goed vertegenwoordigd op de langste afstanden, maar ook op de sprintnummers staan er een aantal atleten aan de start: Marije van Hunenstijn, onlangs nog Atlete van de Week, werd als allerlaatste toegevoegd aan de ploeg nadat ze zich kwalificeerde op de 100 meter in Zwitserland. Op de 400 meter met en zonder hekjes nemen bij elkaar maar liefst zes Nederlandse atleten deel. Naast Laura, die eerder dit jaar bij de FBK-Games het Nederlands record onder 23 jaar uit de boeken liep, lopen ook Eva Hovenkamp en Maarten Stuivenberg de 400 meter, op de eerste dag, en Anna Sjoukje Runia, Hanneke Oosterwegel en Nick Smidt lopen op dag twee de 400 meter horden series.
Ook bij het polsstokhoogspringen staan Nederlandse atleten aan de start: zijn Koen van der Wijst en Kiliana Heijmans de volgende Menno Vloon en Femke Pluim? We gaan het dit weekeinde meemaken.
Tot slot is er ook op de middellange afstanden volop actie: Tony van Diepen loopt de 800 meter, Mike Foppen loopt de 1500 meter en naast Noah bij de mannen neemt bij de vrouwen Veerle Bakker deel aan de 3000 meter steeple. Net als Mike loopt ook Vincent Hazeleger de 1500 meter in Bydgoszcz. Zijn doel in Polen is duidelijk: de finale halen. Vincent stelt dat bij een toernooi de tijden niet zo relevant zijn: ”In de finale kan daarom alles gebeuren, maar daarvoor moet er eerst een finaleplaats worden afgedwongen.” De ervaring die Vincent in Lille tijdens het EK Landenteams opdeed, kan hij nu mooi gebruiken. Hij vertelt: ”Van het EK in Lille heb ik mee kunnen maken hoe explosief de laatste ronde is. Het is zaak om goed voorin de groep te zitten om mee te kunnen doen in de eindsprint.” Houd deze atleten in de gaten dit weekend!
Hoofdfoto: Rechtenvrije foto
Voor het tijdsschema, klik hier.
Liefhebbers kunnen het toernooi live volgen.
*Een eerdere versie van dit artikel vermeldde dat Laura de Witte en Nadine Visser ook de 200m lopen. Dit is niet het geval.*
*Nadine begint pas op vrijdag, niet op donderdag (dat is de 100 horden in de meerkamp).*