Zondag kwamen ultralopers wereldwijd bijeen in Marokko voor de 39e editie van de Marathon des Sables. Voor de honderden internationale deelnemers, waaronder 41 Nederlanders, wordt het na maandenlange voorbereiding het loopavontuur van hun leven. Vijf vragen over de mother of all desert races.
Wat is de Marathon des Sables?
Een ultraloop over zes dagen door de woestijn de Sahara. Rotsen, duinen, gras, maar vooral zand staan de deelnemers te wachten in Zuid-Marokko. Sinds 1986 staat de voettocht, volgens insiders de zwaarste ter wereld, jaarlijks (met uitzondering van 2020) op de kalender. Deze race in april wordt door de organisatie ook wel de ‘Legendary’ genoemd. Onder de noemer ‘Marathon des Sables’ worden op verschillende continenten inmiddels ook andere ultra’s georganiseerd (zie Instagrampost onderaan artikel).
Welke etappes staan op het programma?
Vandaag (vrijdag) zijn de deelnemers naar de woestijn gebracht, naar het eerste bivak. Technische, medische checks volgen, waarna zondag het loopgeweld losbarst: 250 kilometer over zes etappes. De kilometeraantallen zijn respectievelijk 30 tot 40, 35 tot 45, 75 tot 90, 35 tot 40, 30 tot 40 en 15 tot 25 kilometer. Een dag voor de start weten de deelnemers via het Roadbook preciezer wat hen te wachten staat. De Dakar-rally, maar dan voor hardlopers, zo blikte een Nederlandse deelnemer dit jaar vooruit.
Luistertip: Hardlooppodcast de Pacer over de Marathon des Sables (2020)
Wat maakt de wedstrijd vooral zo zwaar?
10 procent van de deelnemers haalt de finish gemiddeld niet en het gemiddelde tempo ligt op 5,2 kilometer per uur. De hitte en zandduinen hebben we als redenen genoemd, maar ook het gewicht van de uitrusting moet genoemd worden. Deelnemers dragen al hun benodigdheden (voedsel, water, slaapzak en kleding bijvoorbeeld) tijdens de zes etappes. Al is er elke 12,5 kilometer een gespecialiseerd medisch team te vinden én water.
Lees ook: Wat is de beste race-indeling?
Wat hebben deelnemers in het verleden zoal meeegemaakt?
In 1994 verdwaalde een Italiaanse ultraloper tijdens een zandstorm. Pas na negen dagen werd hij bevrijd uit de woestijn. In 2000 finishte een 77-jarige deelnemer de Marathon des Sables, de oudste ooit. De langste etappe ooit was 92 kilometer. Opvallend is het grote aantal Marokkaanse winnaars: van de 38 edities won 28 keer een man uit het thuisland. In de geschiedenis van de ultraloop stond één keer een Nederlander op het hoogste schavot. Ragna Debats was winnares van de 225 kilometer in 2019. De in Spanje geboren atlete staat opnieuw aan de start.
Hoe is de wedstrijd te volgen?
De website van de Marathon des Sables zal waarschijnlijk live updates, nieuws en resultaten delen tijdens de race. Daar zal ook meer informatie over live tracking te vinden zijn. Op Instagram en Facebook wordt laatste informatie tevens gedeeld.
Hoofdfoto: Marathon des Sables
De Hardloopnetwerk nieuwsbrief lezen? Ontvang elke maandag de hoogtepunten van afgelopen week in je mailbox.
- Vijf parcourstips voor de Enschede Marathon van Niels te Pas
- Marathon Rotterdam 2025 (+startlijsten)
- Vijf stellingen aan mede-recordhouder Mike Foppen: ‘Dit jaar wat saver voor WK’
- Drinkplan voor een warme (Rotterdam) marathon
- Grand Slam Track: Alles wat je moet weten over de nieuwe atletiekcompetitie van Michael Johnson (Peeters vijfde)