Home Laatste Nieuws Susan Krumins weet dat uitschieter op haar klasseringen mogelijk is

Susan Krumins weet dat uitschieter op haar klasseringen mogelijk is

door Tijn Piest

Susan Krumins had vorig jaar lange tijd last van een parasiet, maar verraste vriend en vijand door toch zevende van de wereld te worden op de 10.000 meter. De 33-jarige hardloopster wil op 15 maart in New York een goede halve marathon lopen in voorbereiding op haar hoofddoel dit jaar: de Olympische Spelen. Wij blikten met haar terug op 2019, vroegen naar haar trainingen in Australië en Nederland en bespraken haar doelen voor komende jaren.

Zwaar jaar

2019 was voor Susan Krumins een zwaar jaar, waarin ze, tijdens een trainingskamp in voorbereiding op haar geslaagde limietpoging voor de Olympische Spelen op de 10.000 meter in Stanford, een parasiet opliep. Hier raakte de langeafstandsloopster erg vermoeid van. Ze kon een tijd haar normale trainingen niet doen. Op hoogtestage in Sankt Moritz hakte Krumins uiteindelijk de knoop door om wel te starten in Doha en de WK te lopen als voorbereiding op de Spelen. Dit bleek een goede keuze, want Krumins werd zevende van de wereld op de 10.000 meter. ”Het was een zwaar jaar omdat ik lange tijd niet wist waar ik aan toe was. Dat ik uiteindelijk niet heb opgegeven en zo snel weer terug in vorm ben gekomen, geeft me wel veel vertrouwen voor de komende jaren,” vertelt Krumins. “De zevende plaats op de WK in een PR (31:05.40) maakten voor mijn gevoel heel veel goed, maar ik had natuurlijk liever wel wat meer wedstrijden willen lopen.”

“Dat ik uiteindelijk niet heb opgegeven en zo snel weer terug in vorm ben gekomen, geeft me wel veel vertrouwen voor de komende jaren”

Trainingsstage mindset

Krumins, met meisjesnaam Kuijken, gaat regelmatig op trainingsstage naar het buitenland. Zo gaat de atlete veel naar Australië, het land van haar trainingsgroep (Melbourne International Track Club), haar coach Nic Bideau en haar man Andrew. Ze vertelt ons over haar recente trainingen in Melbourne. ”Door de bosbranden heb ik helaas niet zoals andere jaren op hoogte kunnen trainen, maar desondanks heb ik een aantal hele goede trainingsweken in Melbourne gedraaid. We hadden een grote groep met internationale atleten, iedereen nam de ”trainingsstage mindset” gewoon mee naar de trainingen in Melbourne. Er waren ook veel trainingsdagen met hoge temperaturen tussen de 35 en 40 graden, dus het voordeel van op zeeniveau trainen is dat ik alvast een beetje van de Tokio-omstandigheden heb mogen proeven,” lacht Krumins.

Hilversum, Nijmegen en Papendal

Krumins gaat meerdere keren per jaar op trainingsstage naar plekken als Australië, Flagstaff of Sankt Moritz. Als de atlete in Nederland is, draait ze haar trainingen in Hilversum, Nijmegen en op Papendal. ”Op dinsdag doe ik vaak een kwaliteitstraining op de grasbaan op Papendal. Die doe ik dan ’s ochtends tussen 9:30 uur en 11:30 uur en als ik geluk heb zijn er wat mannen van de groep op Papendal die me kunnen hazen,” vertelt ze, een voorbeeld gevend van hoe een typische trainingsdag er voor haar uit kan zien. “In de middag doe ik meestal mijn krachttraining bij Nike in Hilversum. Vervolgens doe ik nog een duurloopje van 30 minuten rond de Hoorneboegse Heide in Hilversum of op de loopband thuis. Als ik een duurloop met heuvels op het programma heb staan, doe ik die altijd in Nijmegen.” Dat is de stad waar de hardloopster is geboren en getogen.

“Als ik geluk heb zijn er wat mannen van de groep op Papendal die me kunnen hazen”

Zilveren medaille

De erelijst van Susan Krumins bestaat uit tal van deelnames aan internationale toernooien. Ook heeft ze sinds 2013 het Nederlands record op de 2000 meter (5:38.37) in handen. Krumins, vroeger succesvol op de middellange afstand, won in haar carrière al zilver bij de EK junioren (2005), brons bij de EK cross junioren (2005), goud bij de EK cross onder 23 jaar (2008) en brons bij de EK atletiek (2014). Ook werd ze twee keer kampioen bij de Amerikaanse studentenkampioenschappen, de NCAA, en stond ze in 2016 op de Olympische Spelen in de finale van de 5000 en 10.000 meter. Maar als hoogtepunt noemt de nummer 7 van de wereld zonder twijfel haar prestatie op de EK atletiek in 2018. Indrukwekkend hierbij is haar aanloop naar het toernooi toe. Ze liep een voetblessure op en kreeg een scheurtje in de peesplaat onder haar voet. Lange tijd liep ze geen baanwedstrijden. Na een lange revalidatieperiode kwam ze als ”stervende zwaan” over de finish in Berlijn en won ze zilver op de 10.000 meter.

New York

Het is inmiddels al ruim twee en een halve maand geleden dat Krumins haar laatste wegwedstrijd liep. Het NK 10 kilometer in Schoorl zou een mooi meetmoment zijn geweest, maar helaas werd deze wedstrijd afgelast. Een goede halve marathon lopen is het volgende doel voor de Nederlandse atlete. ”Ik heb er al één gelopen in 2017 en was toen niet blij met het resultaat.” Ze liep toen tijdens de Venloop naar 1.10.52. Krumins kijkt erg uit naar de halve marathon in New York op 15 maart, waar ze uit is op een goede klassering. ”Ik heb goede herinneringen aan mijn wedstrijden in New York tijdens de 5th Avenue Mile en hoop daar nu weer een mooie ervaring aan toe te voegen. Ik heb geen tijd in gedachten omdat het parcours ook niet super snel is. Qua klassering hoop ik gewoon zo hoog mogelijk te finishen. Het is in ieder geval een super sterk veld waarin onder andere de voormalig wereldrecordhoudste, Joyciline Jepkosgei, aan de start staat.”

Top-8 klasseringen

Na de halve marathon van New York staat er voor Krumins een trainingsstage op het programma. ”Ik heb nog geen volgende wedstrijden gepland en ga nu eerst terug naar een trainingsblok. In april ga ik weer samen met mijn Aussie & Nieuw-Zeelandse trainingsmaatjes naar Flagstaff om de basis te leggen voor het baanseizoen,” kijkt Krumins vooruit. “In juli ga ik naar Sankt Moritz. Tussendoor zal ik zeker wedstrijden lopen op de weg en op de baan, maar nu staat nog niet vast welke dat zullen zijn.”

Krumins mikt dit outdoorseizoen op de olympische limiet op de 5.000 meter, want die heeft ze nog niet op zak. Ze doet geen officiële limietpoging, maar loopt een aantal wedstrijden in een sterk veld. Als het goed is rolt een tijd onder de limiet van 15.10,00 minuten er dan vanzelf uit.

“Een groot doel voor mij is om in aanloop naar een toernooi een keer een goede voorbereiding te hebben met minder lange onderbrekingen”

De atlete heeft al veel bereikt in haar carrière, maar heeft nog genoeg doelen over. Ze wil nog beter worden op op de weg en grote wegwedstrijden op haar naam schrijven. ”Als ik naar mijn carrière tot nu toe kijk, ben ik trots op het feit dat ik sinds 2013 bij ieder mondiaal toernooi op de baan in de top 8 ben gefinisht. Ik ben dus ondanks onderbrekingen en blessures qua prestaties op toernooien toch heel constant.” Toch zit er nog meer in, denkt Krumins. “Een groot doel voor mij is om in aanloop naar een toernooi een keer een goede voorbereiding te hebben met minder lange onderbrekingen en meer het gevoel dat ik er echt het maximale uitgehaald heb. De perfecte voorbereiding bestaat niet, maar ik weet dat ik daar toch nog veel winst kan boeken. Als ik dat kan doen, weet ik dat ik een uitschieter op mijn top-8 klasseringen kan verwachten.”


Susan Krumins is ambassadeur van de Stevensloop, Marikenloop en Zevenheuvelenloop. Wil jij alvast een voorproefje én je extra goed voorbereiden op de Marikentrail (15 mei) of Marikenloop (16 mei)? Op zondag 29 maart organiseert Susan samen met de Zevenheuvelenloop en verschillende topatleten een masterclass op dit prachtige parcours. Meedoen? Schrijf je dan in via deze link en laat je meenemen door de trails. Bekijk hieronder alvast een voorproefje.


Foto’s: Matt Krumins in Australië

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten