Een week lang niet sporten. Voor sommige normaal, maar voor ons niet voor te stellen. In een recent onderzoek waarbij sporters hun sportroutine een week lang pauzeerden, is voor het eerst aangetoond dat fysieke inactiviteit een negatieve impact heeft op de mentale gezondheid. De gevolgen voor hun mentale gesteldheid bleken gelijk te staan aan een week slaapgebrek. Maar er is ook goed nieuws. Slechts vijftien minuten en negen seconden per dag aan beweging nodig is om onze mentale toestand te verbeteren
De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Zowel de cognitieve als emotionele welzijn van de deelnemers werd beïnvloed. Ze meldden een toename van 23% in piekeren; hun zelfvertrouwen daalde met 20%; hun energieniveau daalde met 23% en hun vermogen om met stress om te gaan daalde met 22%.
De gevolgen voor de mentale gesteldheid van de deelnemers van het onderzoek bleken gelijk te staan aan een week slaapgebrek.
De deelnemers werden in de gaten gehouden toen ze weer gingen sporten en allen ondervonden ze directe verbeteringen in hun humeur, wat bewijst hoe snel de negatieve effecten van gebrek aan lichaamsbeweging kunnen worden teruggedrongen. Professor Brendon Stubbs analyseerde de gegevens van duizenden mensen die sinds juni 2021 deelnamen aan de lopende Uplifting Minds Study van ASICS. De studie maakt gebruik van geavanceerde technologie om EEG na te bootsen en de echte impact van lichaamsbeweging op de gemoedstoestand van mensen vast te leggen. Op basis van gegevens van verschillende sporten en regio’s is slechts vijftien minuten en 9 seconden lichaamsbeweging nodig om onze mentale toestand aanzienlijk te beïnvloeden.
Een week zonder sport, de effecten van deze inactiviteit zijn vastgelegd in de film The Mind Race experiment, waarin een groep deelnemers van het onderzoek wordt gevolgd.
In zijn toelichting op de resultaten zei professor Brendon Stubbs: “We weten dat lichaamsbeweging goed is voor onze geestelijke gezondheid, maar het is minder duidelijk wat het effect is van rust- en herhalingsoefeningen. Dankzij nieuwe technologie en de inzet van duizenden mensen hebben we nu precies kunnen vaststellen hoeveel lichamelijke inspanning nodig is om een positief mentaal effect teweeg te brengen. Dit onderzoek helpt om de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om de geestelijke gezondheid te verbeteren, te kwantificeren en tastbaarder te maken. Tijd nemen om te rusten is heel belangrijk. Deze studie toont aan dat het welzijn van de mensen na een periode van rust zeer snel terugkeert wanneer ze weer regelmatig gaan sporten“.
Om deel te nemen aan de lopende Uplifting Minds Study van ASICS en de impact van beweging op jouw eigen gemoedstoestand te onderzoeken, ga naar https://minduplifter.asics.com/
Foto: Seth Profet
- NK cross 2025: Zestien EK-gangers alweer in actie
- Kerstcadeaus voor hardlopers
- De magie van Magnesium. Verbetert magnesium je slaap?
- Fotodagboek van Abigail Noruwa in Potchefstroom
- Run & Roast Eindhoven