Home Laatste Nieuws Rising Star: Amina Maatoug
Amina Maatoug

Rising Star: Amina Maatoug

door hardloopnetwerk

Het volgende talent in de serie Rising Stars is Amina Maatoug. Ze is 17 jaar en komt uit Leiden. Dit jaar heeft ze haar VWO diploma behaald en zal ze beginnen aan de studie Filosofie aan de Universiteit van Leiden. Ze weet nog niet wat ze later wil gaan doen, maar je kan haar wel wakker maken voor pindarotsjes. Verder verraste ze afgelopen indoor seizoen met 2:05,42 op de 800m, goed voor een derde plek op de allertijden ranglijst bij de junioren A.

Door: Tjalling Galema

Wanneer ben je begonnen met atletiek/ hardlopen?

“Ik ben begonnen met atletiek door mijn zus Amal. Toen ik klein was begon zij met mijn vader te trainen voor de Leiden Marathon. Ik ging dan vaak mee op de fiets. Om mijn zus zo te zien hardlopen maakte me een beetje jaloers, ik wilde ook mee lopen. Als ik mee rende was ik al na een klein stukje kapot. Nadat mijn zus mee had gedaan aan de Leiden marathon is ze op atletiek gegaan. Ik was haar grootste fan en ging vaak naar haar trainingen kijken en zelf liep ik dan ook even een rondje op de baan. Ik kon niet wachten om op atletiek te gaan. En toen ik bijna zes was, was het eindelijk zover en mocht ik ook.”

Waar haal je plezier uit tijdens het hardlopen? Wat maakt het dat je er zoveel tijd instopt?

“Waar moet ik beginnen. Ik vind het heerlijk om hard te lopen. Het is lekker om je energie kwijt te raken en tijdens het lopen kan je je gedachten op een rijtje krijgen en je hoofd helemaal leegmaken. Ik ben sowieso een grote sport fan, ik kan echt genieten van sport van wielrennen tot schaken. Het mooie aan sport vind ik dat je wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Maar hardlopen blijft voor mij toch het leukste, ook omdat het zo simpel is. Je hebt alleen een paar schoenen (soms zijn blote voeten zelfs genoeg) nodig en je kan gaan lopen.”

De corona tijd was natuurlijk best wel drastisch. Alle wedstrijden werden gecanceld, er was een tijd dat je zelfs niet op de baan kon trainen en ook de sportscholen gingen dicht. Hoe heb je dit ervaren? En wat heb je uit deze periode geleerd?

“Deze periode heeft mij vooral laten ontdekken hoe erg ik van het hardlopen houd. Zelfs zonder het trainen met een groep, zonder atletiekbaan en zonder wedstrijden, is het gewoon super lekker om te lopen. Ook heb ik geleerd dat zo omschakelen makkelijker is dan ik had verwacht. Het was eigenlijk best wel leuk om creatief bezig te zijn binnen de beperkingen en nieuwe manieren van trainen te ontdekken. Ik vond het bijvoorbeeld heel leuk om de krachttraining gewoon in mijn achtertuin te doen en met het lopen probeerde ik mezelf een beetje uit te dagen door steeds op verschillende plekken te gaan trainen zoals in de duinen of het strand.”

‘Ik vond het bijvoorbeeld heel leuk om de krachttraining gewoon in mijn achtertuin te doen’

Dit indoor seizoen was verbazingwekkend goed. Je liep indoor 2:05,42! Met die tijd sta je derde op de allertijden lijst van MJA en liep vier tienden boven het WJK limiet. Het outdoor seizoen moest nog komen! Had je jezelf verbaasd met de 2:05? En nu je zo dichtbij de limiet zat is het dan extra zuur dat het outdoor seizoen is gecanceld?

“Als je me voor het indoorseizoen had gezegd dat ik 2:05 zou lopen had ik dat waarschijnlijk niet geloofd, dus in dat opzicht had ik mijzelf wel verrast. Maar tijdens het indoorseizoen merkte ik wel dat ik heel goed liep. En de wedstrijden voordat ik 2:05 liep, had ik ook het gevoel dat het harder kon, dus het kwam niet helemaal uit het niets. De tijd gaf me ook wel het gevoel dat kwalificeren voor het WJK zeker mogelijk was. Het is dan ook wel jammer dat het niet doorgaat, maar het voelde niet per se heel zuur. Er zijn altijd dingen waar je geen controle over hebt. En een pandemie zoals we die nu meemaken is ook relativerend.”

Amina Maatoug op het podium met Anne Knijnenburg en Femke Been

Foto: Erik van Leeuwen

Wat vind je zo mooi aan de 800 meter? Hoe deel je de race in? En waar ligt jouw kwaliteit(en) bij deze afstand?

“De 800 meter is de overgangsafstand van sprinten naar de middellange afstanden. Als 800 meter loper moet je daarom van alle markten thuis zijn. Je moet zowel een goede 400 als een 1500 meter kunnen lopen. En ook trainen moet je van kort tot lang, dus dat maakt het erg afwisselend en extra leuk. De 800 meter is een afstand waar je jezelf helemaal in kan gooien. Je moet hard starten en gaat op het einde helemaal ‘kapot’. Ik kan op een 800 meter echt alles uit mezelf halen en dit geeft een lekker voldaan gevoel, op de langere afstanden vind ik dat lastiger.”

Wie is jouw trainer en wat maakt hem zo goed?

“Ik word getraind door Han Kulker en Tim Brouwer de Koning van Leiden Atletiek, zij hebben allebei veel ervaring en daar heb ik veel aan. Zij geven mij naast goed advies ook veel ruimte om eigen keuzes te maken. Daarnaast is mijn vader mijn informele coach, hij kent me goed en ziet me lopen sinds ik vijf ben. Verder word ik twee dagen in de week getraind door Nils Pennekamp op Papendal. Dat is een hele goede aanvulling op mijn andere trainingen, hij  heeft veel verstand van hardlopen.”

Waar verwacht je over 5 jaar te staan in je carrière? Wat zijn je ambities voor de  komende jaren?

“Over vijf jaar ben ik 22. Ik hoop me te blijven ontwikkelen en progressie te blijven boeken. Ik hoop  me dan tot een volledige hardloopster te hebben ontwikkelt. Ik wil graag (incha allah – ‘als Allah het wil’) op internationale toernooien lopen. Ook wil ik dan graag weten wat ik later wil worden.”

Wat denk je dat je tot dit punt heeft gebracht? Welke kwaliteiten/ eigenschappen maken dat je zo’n hoog niveau hebt?

“Ik denk dat het belangrijkste is dat ik hardlopen gewoon heel leuk vind en dat ik bij Leiden Atletiek me heb kunnen ontwikkelen met goede trainers en een gezellige groep. Verder denk ik dat ik veel heb te danken aan mijn drang om de beste te willen zijn en de discipline die hierbij komt kijken. Ook kan ik me goed aan situaties aanpassen. Zowel in een wedstrijd door bijvoorbeeld mijn tactiek aan te passen, als na een tegenvaller kan ik snel schakelen om oplossingen te vinden.”

Wanneer is je carrière geslaagd? Heb je daarvoor doelen/ dromen gesteld?

“Als ik weet dat ik alles heb gegeven. Uiteindelijk gaat sport over je eigen grenzen verleggen. Waarbij meedoen aan internationale toernooien en meedingen voor de prijzen wel een doel is. De droom is natuurlijk de beste van de wereld zijn.”

‘Mijn droom is natuurlijk de beste van de wereld zijn.’

Als het tegen zit of je hebt geen zin in training, hoe pep je jezelf dan op om weer verder te gaan/ wel te gaan trainen?

“Dit komt niet heel vaak voor. Maar als ik geen zin heb om te trainen denk ik meestal aan hoe voldaan ik me ga voelen na het afronden van de training. Want ook al heb je geen zin in een training weet je dat iedere training je beter maakt en je dichter brengt bij waar je wil zijn. Daarnaast ben ik heel dankbaar dat ik dit allemaal kan en mag doen. Er zijn zoveel jonge mensen over de hele wereld die niet de kansen krijgen en faciliteiten hebben die wij hier in Nederland hebben. Dat motiveert ook.”

Op welke punten denk je komende jaren nog veel te kunnen verbeteren?

“Ik denk dat het grootste punt waar ik nog op kan verbeteren is om professioneel om te gaan met alles om de sport heen. Ook denk ik dat ik nog veel kan verbeteren in mijn duurvermogen en snelheid.”

Voor welke persoon heb je bewondering? En waarom?

Mohammed Ali is voor mij echt een inspiratie bron. Hij is natuurlijk een schoolvoorbeeld van een topatleet als beste bokser aller tijden, maar wat hem vooral voor mij een grote ster maakt is zijn persoonlijkheid en zijn houding. Ik heb super veel respect voor zijn uitgesprokenheid over belangrijke onderwerpen en voor het feit dat hij deed wat hij zelf belangrijk vond en niet te veel bezig was met andere mensen tevreden te houden. Hij wist waar hij voor stond en wat hij echt belangrijk vond en daar leefde hij naar, ook al bracht dat zijn carrière in gevaar.”

‘Mohammed Ali is voor mij echt een inspiratie bron.’

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten