Home Laatste Nieuws Rik Taam vierde van Europa op zevenkamp: ‘Heel blij’

Rik Taam vierde van Europa op zevenkamp: ‘Heel blij’

door Tijn Piest

Op de EK indoor beleefde Rik Taam een nagenoeg perfecte zevenkamp. In het Poolse Toruń was de 24-jarige atleet met 6111 punten slechts 22 punten verwijderd van het podium. De vierde plaats bij zijn internationaal seniorendebuut is het bewijs hij meekan met de allerbesten.

Verrassend indoorseizoen

Uiteraard kijkt Taam terug op een erg mooi indoorseizoen. Nadat hij in september op de tienkamp boven de ‘magische’ 8000 punten uitsteeg, was 6000 punten op de zevenkamp (indoor) zijn volgende doel. Die grens slechtte hij gelijk bij zijn eerste meerkamp, afgelopen januari in Frankrijk. ‘Op dat moment wist ik wel dat ik fit genoeg was om 6000 punten te scoren, alleen het moest nog wel gebeuren.’ Pas na het voorlaatste onderdeel, het polsstokhoogspringen, werd hem duidelijk dat hij op koers lag voor een fantastisch puntenaantal. In Clermont-Ferrand scoorde hij uiteindelijk 6001 punten, wat wel een beetje als verrassing kwam. Op de NK wilde Taam graag nog verder boven de 6000 punten uitstegen, maar hier kwam het er niet uit. Desondanks veroverde hij met 5904 punten de eerste indoortitel bij de senioren. Na zijn tweede zevenkamp van het seizoen trainde hij door. De meerkamper wist dat er een kleine mogelijkheid bestond om mee te doen aan de EK indoor. ‘Anderhalve week voor de EK kreeg ik te horen dat ik mee mocht doen. Geweldig!’ Met het twaalfde en laatste resultaat ging hij de wedstrijd in, waarna hij met een vierde plaats het strijdtoneel verliet. ‘Het resultaat op de EK kwam wel als een verrassing. Ik wist dat ik goed was, alleen had ik niet verwacht dat dit er nu al uit zou komen.’

‘De prestatie laat zien dat ik nu thuis hoor bij de wereldtop van de meerkamp.’

Ruime voorsprong op dag 1

Zaterdag 6 maart begon hij aan zijn eerste zevenkamp op een internationaal kampioenschap. Het eerste onderdeel is de 60 meter, die voor Taam ‘redelijk goed’ verliep. In Arena Toruń liep hij na een minder goede start, maar sterk eindstuk naar een tijd van 6.94 seconden. ‘Het is altijd fijn om de meerkamp te beginnen met een prestatie in de buurt van je persoonlijk record.’ De meerkamper wist dat hij op het verspringen de meeste punten kon winnen ten opzichte van zijn toenmalig persoonlijk record. ‘Toen ik begon met 7.07 meter schepte dat voor mij al vertrouwen. Mijn tweede poging was 7.29. Hier was ik erg tevreden mee en had ik besloten om de laatste poging over te slaan.’ Net als bij het verspringen, kon de atleet met de kogel veel winst behalen. In zijn eerste poging stootte hij al verder dan zijn 14.18 in Frankrijk. ‘In mijn laatste poging kwamen daar nog een aantal centimeters bij (14.52).’ Het hoogspringen verliep in het begin wat minder soepel dan zijn vorige onderdelen. ‘Mijn aanloop klopte even niet en ik moest alles weer even op orde krijgen. Gelukkig lukte dit en kon ik doorspringen tot een hoogte van 2.04. Een hoogte die ik al lange tijd niet heb gesprongen. Ik was zeer tevreden!’ Na de eerste dag stond hij al ongeveer 80 punten voor op zijn beste zevenkamp. Het resultaat was een zesde plaats en een kleine 40 punten verschil met de nummer drie.

Kevin Mayer, Pawel Wiesiolek en Rik Taam in actie op de 60 meter.

Zeer geslaagde tweede dag

Ook de tweede dag van de indoormeerkamp begon goed voor Taam. Zijn tijd van 8.13 op de 60 meter horden was sneller dan in zijn beste meerkamp. ‘Hierdoor had ik weer meer punten te pakken!’ Het technische polsstokhoogspringen is altijd even spannend voor de atleet. Drie sprongen ongeldig op je aanvangshoogte en je krijgt nul punten toegewezen. ‘Het inspringen ging erg goed en dit gaf veel vertrouwen. Mijn aanvangshoogte van 4.40 behaalde ik in één keer, net zoals 4.60, 4.70 en 4.80. Op 4.90 wilde ik net iets te veel doen, waardoor mijn aanloop en sprong niet meer klopte. Ik was erg blij met 4.80, net iets onder mijn persoonlijk record (4.83).’ Na dit zesde en voorlaatste onderdeel stond Taam nog steeds ruim 100 punten voor op zijn meerkamp in januari. Het moest wel gek lopen op de afsluiteinde 1000 meter om geen score boven de 6100 punten te halen. Op die afstand moest hij onder de 2:36.5, wat hem al twee keer in een meerkamp was gelukt. ‘Dit moest goedkomen.’ De 1000 meter verliep zoals plan. Na de start liep Taam al snel weg bij zijn concurrenten. Het podium halen was een lastige opgave, maar niet uit te sluiten. Na een aanvallende race op de 1000 meter kwam hij met ruime voorsprong in 2:35.35 over de streep. Dat leverde hem 926 punten op, waardoor hij met een recordscore van 6111 punten naar huis ging. Slechts 22 punten achter bronzen medaillewinnaar Pawel Wiesiolek, maar de Pool was nauwelijks meer te achterhalen na het polsstokhoogspringen. ‘Ik ben heel blij’, kijkt Taam terug op zijn vierde plaats op de EK. ‘Als reserve mogen meedoen en als vierde eindigen, klinkt bijna onrealistisch. De nummer drie heeft veel ervaring en hij had een relatief makkelijk: zorgen dat ik niet te veel uitloop. Ik heb er alles aan gedaan om derde te worden en helaas is dit net niet gelukt. Echter ben ik zeer tevreden met mijn 6111 punten. De prestatie laat zien dat ik nu thuis hoor bij de wereldtop van de meerkamp.’

Rik Taam schaaft aan zijn sprinttechniek op Sportcentrum Papendal.

Door PR naar Spelen

Nu het indoorseizoen achter de rug is, komen er voor Taam enkele rustige weken aan. Voor de atleten op Papendal staat in april een trainingsstage in het Turkse Belek gepland. Hier zal de meerkamper de intensievere trainingen weer oppakken. ‘De focus tijdens het buitenseizoen zal vooral liggen op hetgeen dat ik dit EK goed heb gedaan: presteren rondom mijn persoonlijke records. Er zijn op een aantal onderdelen nog technische punten waarop ik nog flinke stappen kan gaan maken. Hier gaan we mee aan de slag.’ Op 30 en 31 mei staat de prestigeuze Hypomeeting Götzis op het programma. Deze meerkampwedstrijd wordt door de wereldatletiekbond als sterkst bezette ter wereld beschouwt. Uiteraard hoopt Taam hier mee te doen. ‘Ik ga nog even met mijn coach (Ronald Vetter) overleggen wat de meest logische en verstandige stap is. Ik kijk zeker uit naar outdoor. De tienkamp is uiteindelijk waar het allemaal om draait.’ Het hoofddoel komend outdoorseizoen is de Olympische Spelen. Om mee te doen moet Taam eerst zijn persoonlijk record op de tienkamp (8031 punten) aanscherpen. De limiet voor Tokio staat op 8350 punten. Daar streeft hij naar, hoewel kwalificatie via het wereldwijde systeem World Rankings (top 24 van de wereld) realistischer is. Op de meerkamplijst staat hij momenteel op plaats 46, maar in de buitenlucht kan hij nog flink stijgen. ‘Ik ga er alles aan doen om mijzelf zo goed mogelijk weg te zetten voor de Olympische Spelen.’ In de toekomst hoopt Taam elk jaar op de internationale kampioenschappen mee te doen. ‘Ik wil graag elk toernooi behalen (EK, WK en Olympische Spelen) en hier mijn beste prestatie ooit neerzetten.’

Foto’s: Grzegorz Olkowski (European Athletics) en Maureen Rots (MaureenRotsFotografie)

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten